Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПАМЕТ: ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ ВСЕЛЕНСКИЯТ ПАТРИАРХ ВАРТОЛОМЕЙ I

В знаменита реч в навечерието на новата 2023 година Негово Всесветейшество Вартоломей l обвини Руската православна църква, че е "изкривила православната вяра" и тази нейна ерес е "станала основа на идеологията на режима на Путин". Тежко, но справедливо обвинение. Защото е вярно.

Преди 4 години, отново в навечерието на новата година, патриарх Вартоломей I върна свободата на Украинската православна църква и се поклони пред православния и свободолюбив украински народ. Така възтържествува Божията правда.

Тогава написах, че без да притежава ядрени ракети, без танкови дивизии и военнокосмически сили, той постави не само руския патриарх Кирил, но и Владимир Путин в стойка партер. И констатирах, че Русия се е самоизолирала от нормалния свят. Руската църква също се самоизолира от православния свят. Днес това е очевидно за всички. Но тук искам да припомня какво стори през 2019 г. Вселенският патриарх Вартоломей:

1.Поправи една многолетна неправда.

2. Срина мита, че Москва е „Трети Рим”.

3. Показа, че Вселенската патриаршия е църква–майка на Украинската православна църква.

4. Подсказа, че УПЦ ще играе все по-важна роля в православния свят.

5. Демонстрира силата на вярата.

6. Защити православния канон.

7. Укрепи позициите на Вселенската патриаршия в света.

8. Вдъхна надежда на всички християни, че когато са заедно, злото е победимо.

А Руската православна църква с неадекватната си реакция тогава, както впрочем и днес, само доказва, че не е нито православна, нито църква. Тя е най-обикновена политико-религиозна секта.

А сега малко история.

През 1953 г. в Москва е свикан „Православен събор”. Присъстват само предстоятелите на православните църкви от „социалистическия лагер”. И те решават да поднесат Украинската православна църква в дар на Московската патриаршия. Решението е неканонично и богохулно. За всеки истински, а не ченгесарски свещенослужител, Московският събор от 1953 г. е сатанинско дело. Днес Украинската православна църква е свободна и независима. А много скоро и Украйна ще изрита от земята си руските нашественици.

Аз съм щастлив, че като праведен християнин и председател на 36-то Народно събрание, имах високата чест през 1993 г. да приема Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей l и да разговарям с него за доброто на България.

*От фейсбук