Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Политологът и и изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл болкан“ Първан Симеонов КАДЪР: БНТ
Политологът и и изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл болкан“ Първан Симеонов КАДЪР: БНТ

За пръв път от 2006 г. имаме гласовит алтернативен разказ за България, каза още изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл болкан“

"На следващи избори обществото няма да позволи на политиците да правят това, което сега правят. А те си играят". Това донякъде спаси онези, които наричаме статукво, защото ги направи по-приемливи. Това каза политологът и изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл болкан“ Първан Симеонов в "Панорама" по БНТ.

Той заяви, че се е променила политическата география на България.

"Винаги сме си говорили между едни хора, които гледат назад с носталгия, и такива, които гледат напред и обикновено по' на запад. Винаги е било това разделението в България. Наричахме го комунизъм-антикомунизъм, после статукво-антистатукво. Към това се добави иначе познатото "Запад-Изток". И партиите в България се наредиха по друга логика", каза още той. 

Той припомни втория тур на президентските избори през 2006 г., когато, по думите му, са били представени два разказа за развитието на България - този на Първанов, и този на Сидеров.

"Оттогава насам като че ли има трайна победа на единия. Сега с наличието на радикални движения с растящ резултат, за пръв път имаме толкова гласовит алтернативен разказ, който казва "Друга България е възможна", каза още той.

Симеонов допълни, че ГЕРБ е останал прекалено дълго на власт, което предизвикало голямо раздразнение. "Това раздразнение е толкова силно, че се стига до културни войни. Те не могат да се дишат". 

Той изрази надежда все пак да бъде сформирано правителство, но рационалният анализ сочел, че това е по-трудният вариант.

"В България се оголиха два сектора - западнопрогресивния и балканскоконсервативният. И две години вече се мъчат да се унищожат. Мисля, че трябват поне още едни избори, за да могат да разберат, че и двата сектора имат право на живот. Те са автентични представители на автентични хора в България", обясни Симеонов. И допълни, че по този начин онези нерадикално настроени хора се отдалечават от тях.