Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Симеон Сакскобургготски
Симеон Сакскобургготски

"За да си успешен политик, трябва да си почтен и инклузивен. Хората от ПП, които са ми много симпатични, допуснаха фундаментална грешка - искаха да изчегъртат всичко от ГЕРБ. Може би са имали своите основания, но не са си дали сметка, че хубаво, ще ги изчегърташ, но кого ще сложиш на тяхно място? Няма хора дори за сервитьори, какво остава за други", каза Борислав Зюмбюлев, главен редактор на в. "24 часа", по Дарик радио в предаването "Дума на годината" на Константин Вълков.

Според Зюмбюлев и царят, и Бойко Борисов бяха инклузивни. Царя включи в НДСВ навремето някогашното ОДС, погълна ги. По-късно ГЕРБ погълна НДСВ. Новият политик, който и да е той, трябва да е инклузивен, да включва. Иначе не става.

Хубаво е политиците да са непримирими. В същото време обаче ГЕРБ беше партия на администрацията. Няма откъде да вземеш други, за да смениш всички катаджии, да речем.

Има една прочута книга - "Защо нациите се провалят" от Дарон Аджемоглу. Авторът е арменец, роден в Турция, но изследванията му са правени по Бостън. Всеки, който претендира да се занимава с обществена дейност, трябва да я прочете. Тя дава отговор, че успяват онези общества, които са инклузивни.

Политиката у нас не е въпрос на чувства, а на подозрителност. У нас всички сме много подозрителни. Целият живот се обяснява с някаква сложна конспирация.

Същевременно в българските медии ми липсва задълбоченост. Както казваше Валери Найденов, някой да бръкне под полата на темата. Ние в "24 часа" като последни мохикани се опитваме да го правим все още, но има безброй медии - и онлайн, и хартиени, и радиа, и телевизори, но всички са прекалено повърхностни.

Голяма част от проблемите на съвременността и на България произтичат от говоренето без разбиране. Как да разбират учениците например, като никой не им обяснява разбираемо. Всеки прие, че трябва да се изказва по-засукано като владетел на езотерично знание, каквото няма. Затова и голяма част от хората не разбират какво им се говори. Не всички са като Ивайло Цветков - Нойзи, прочел и Лиотар, и Тома Аквински. Трябва не само да си ги прочел, но и да си ги разбрал, и запомнил.

Иначе политическата коректност не е чак толкова лошо нещо. Това е част от уважението към хората.