Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кломпени. Снимка Фейсбук/Георги Милков
Кломпени. Снимка Фейсбук/Георги Милков

През 2011 г., когато Холандия ни спря за Шенген, първото правителство на Борисов излезе с ултиматум. Тогавашният външен министър Николай Младенов извика холандския посланик в София Карел ван Керстен и в прав текст му обясни, че ако страната му не преразгледа решението си до срещата на вътрешните министри от ЕС, България ще наложи съответните мерки. Ще преразгледаме изцяло позицията си спрямо реформите в европейското законодателство, свързани с Шенген, ако не бъдем приети в зоната, заяви с безпрецедентно рязък тон Младенов. Даже май бе тропнал и по масата.

Ултиматумът бе даден на 17 септември и изтичаше, доколкото помня, на 22 септември 2011 г. Като след това Борисов заплашваше да отговори с вето на всички бъдещи холандски предложения. Това твърдо говорене, разбира се, звучеше много добре за ушите на електората у нас, но си позволих да се усъмня, че ще видим нещо подобно. И написах във вестника един коментар за кломпена и цървула. Кломпен са традиционните холандски дървени обувки. Цървул, предполагам, знаете какво е.

Та в тази статия иронично предлагах да се опитаме за момент да си представим как холандците умират от страх след българския ултиматум. Спират си вятърните мелници, дърпат шлюзовете на дигите, гушват лалетата и трополейки с кломпени, се мушват под леглата в паянтовите си къщурки. Шок и ужас, сравним само с началото на 80-годишната война на Утрехтската уния срещу наследниците на Карл Пети (онзи, който говорел на немски само с конете си).

Първото правителство на Борисов си отиде без да си изпълни ултиматума. Както и се очакваше. Дойдоха и си заминаха още много правителства, включително и още две Борисови, а сега се гласи четвъртото. Минаха повече от 11 години! Междувременно Холандия реши да се нарича Нидерландия, целият свят се промени до неузнаваемост. Само нашата голтумбашка готовност за ултиматуми е вечна и непоклатима.

От Фейсбук.