Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Андрей Ковачев, евродепутат
Андрей Ковачев, евродепутат

- Г-н Ковачев, защо толкова време не приемат България в Шенген и защо все Нидерландия възразява?

- Нидерландия от много години е доста внимателна с всякакви разширявания и чувствителна към популизма. Антимиграционните партии се ползват със сериозна подкрепа там и съответно политиците им реагират принципно срещу разширяванията и искат гаранции, че по-малко мигранти ще прекрачват границите им. Това е основната причина.

Търси се всякаква аргументация, за да се мотивира отказът. Дават се включително причини, които не са свързани с изпълнението на законодателството по шенгенското споразумение, като например

липсата на редовно правителство

Дипломати изтъкват, че няма с кого да се дискутира и няма кой да поеме отговорността за спазването на законите и опазването на външната граница.

Търсят се и други причини, като протестите срещу промените в Изборния кодекс, което няма връзка с шенгенското законодателство. В самата Нидерландия преди няколко години смениха машините с хартиени бюлетини заради риска от възможни манипулации.

- Може ли причината да е границата ни с Турция?

- Не съм съгласен с формулировката, че тези 180 км граница с Турция са по-рискови от хилядите км на Гърция, Италия, Хърватия, Испания и Португалия на южния фланг.

Вярно е, че оттам идва основната част от мигрантите в ЕС. Проблемът не е наш, а на цяла Европа. Затова отговорността за опазването е обща. Аз съм за повече финансова и персонална помощ за страните, които опазват външната граница.

Трябва да работим по-координирано със службите за сигурност на партньорите за предотвратяване на трафика на хора и ефективното осъждане на заловените в нелегалната дейност. Ако има замесени служители, да се проведе разследване и да има осъдителни присъди, за да няма капка недоверие към българските служби, включително и от страна на Нидерландия.

За съжаление имаме домашна работа, за да не даваме аргументи на тези страни да твърдят, че сме разграден двор. Ако в последните две години се забелязва увеличаване на потока на мигранти през България, трябва

внимателно да се разследва как и защо се случва, има ли пропуски по границата

Освен това хората, които са стигнали в Западна Европа и не са регистрирани в първата, в която са стъпили - това е в разрез с европейските правила. А според канцлера на Австрия 60% от тях не са влезли през България.

- Има ли геополитически причини за ветото на Нидерландия?

- Няма дълбок геополитически анализ, просто премиерът не иска да даде повече популярност на популистките партии и политици, които растат с темата за миграцията.

Има геополитическо влияние в обратната посока. С факта, че от 11 години България и Румъния са изпълнили критериите, а продължаваме да сме извън Шенген, се дават аргументи на руската пропаганда. Тя се опитва да ни внуши, че сме втора ръка европейци и Европа не ни зачита.