Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Велизар Шаламанов
Велизар Шаламанов

- Г-н Шаламанов, защо нидерландците са тези, които вече 11 години не ни пускат в Шенген, и как може да се справим с тази съпротива?

- Нидерландците са най-директни. Така са протекли консултациите с останалите. Нидерландия се представя като техен говорител. Има един начин да се справим - да се преговаря и да се постави въпросът какъв проблем виждат и да ни помогнат да го решим, да изразим готовност да го направим заедно.

Така постъпи Петър Стоянов преди години.

- Какво имате предвид?

- Той видя, че България не напредва с достатъчно бързи стъпки към НАТО и ако продължаваше в същия дух, нямаше да получи членство. Тогава помоли президента на САЩ Бил Клинтън за помощ, който изпрати американски генерал. Той проведе изследване съвместно с българските военни на реформата в отбраната и излезе с препоръки как България да преодолее неразбирането и трудностите в реформиране на отбраната, за да покрие минималните изисквания за членство.

Правя аналогия с Шенген, който също в някаква степен е съюз, предполагащ високо доверие като НАТО. Обвиненията в цинизъм и заплахи за ответни удари, каквито направи служебното правителство, не са начин на намиране на решение.

- Какво може да се направи?

- Няма нужда да се гадае, Нидерландия на ниво премиер, който ще гласува на 8 декември, е изразил позицията си. Вместо да бъде заплашван, някой български представител нека да отиде в Хага и да разговаря. Най-вероятно трябва да се изготви план за действие по приемане в Шенген и да се спазва.

Не е далновидна политика да се разчита на сплашване на Хага, че ще им попречим в ЕС. Може и да греша, дано да подейства.

- Може ли причината за позицията на Нидерландия да е в липсата на стабилно редовно правителство?

- Ако това е аргумент, нашата конституция е ненадеждна, защото тя трябва да гарантира устойчиво управление при всички възможни ситуации. Това, че служебните правителства показват сериозни дефекти във функциониране на либералната демокрация, трябва да анализираме, когато тръгнем към промени в конституцията.

- А доколко влияят обвиненията за обвързаност на България с Русия и увеличеният мигрантски поток?

- Има начин да се преодолеят и двете.