Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Елена Поптодорова
Елена Поптодорова

- Г-жо Поптодорова, как ще ни се отрази изнесеният случай със сириец, който твърди, че е прострелян от български граничар?

- Българските власти опровергаха информацията, че е било стреляно. Можем да чуем много теории защо му е било необходимо да се представи за жертва. Според мен не е многостранен заговор. Решил е да извлече дивидент от ситуацията, като е известно колко високо в дневния ред на ЕС стои проблемът с мигрантите. Допускам, че е негово лично решение, не мисля, че е тежък заговор.

- Не е ли съмнително, че този случай се появява 2 дни преди гласуването в Брюксел?

- Не им е нужен сириецът. Те вече са взели решението си и позициите на държавите бяха ясни преди това. Цялата история около Шенген е вътрешен европейски въпрос, не става дума за разширяване. Трябва да осигурим общите ни граници."

- Каква е причината точно Нидерландия да откаже членството на България в Шенген?

- Дълги години не са изпълнени изискванията. Не се приемат определени закони, свързани с укрепване на вътрешния ред и сигурността по границите. Също се има предвид опазването не само на браздата ни с Турция, но и на морската ни граница. Всичко това са практически аргументи, които нидерландското правителство и парламент са използвали.

Има и други, напълно обективни причини - вътрешната политическа конюнктура в Нидерландия, предстоящите избори и опасенията от повишен мигрантски натиск. При това за страна, която е твърде далеч от външните граници. Какво да кажем за останалите. Очевидно проблемът е по-сериозен и не е просто конюнктурен.

Нидерландия освен това строго държи на върховенство на закона и борбата с корупцията. Поведението им е известно. По-показателно за мен е мълчанието на другите страни членки - няма съпротива срещу тази позиция.

- Как ще коментирате изразеното мнение на премиера и президента?

- Оценявам като много тежка дипломатическа грешка тази атавистична реакция на нахвърляне срещу Марк Рюте и държавата Нидерландия. Тя само утежнява положението и влошава впечатлението, което оставяме. Малко хора се задълбочават в детайлите. Широката публика чува общия фон, че пак има проблем с България.

Негативният имидж се натрупва, като се вземат предвид ветото над започването на членство на Северна Македония, отношението към Русия и цялата сага около "Лукойл" и износа на руски петрол. Създаваме напрежение и несигурност у партньорите с двусмисленото си поведение и смяната на действията по най-горещите въпроси на ЕС. Колебливостта и преминаването от една крайност в друга не ни помагат.

Прави впечатление, че изказването на австрийския канцлер бе посрещнато с мълчание за разлика от това на нидерландския премиер.

- Колко дълго можем да чакаме да влезем в Шенген?

- Ще влезем, но въпросът е как - дали по неизбежност, защото наистина трябва да се завърши разширяването и обединяването на Европа по отношение на границите, или със самочувствието на нация, равностойна пазителка на интересите на ЕС. Имаме чувствителни и уязвими граници с Турция и Черно море. Нека да вземем опит от Гърция и да сравним оградите по гръцко-турската и българо-турската граница.

- Защо не възразяват срещу Румъния? Тя също граничи с Черно море и дори е по-близо до Русия.

- Знаете, че дълго време България искаше да се отдели от Румъния, защото вървяхме по-напред, после нещата се обърнаха. Но там няма казус като нашия с "Лукойл", нито този с Росенец.