Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Откраднатата картина на Банкси "Плъх с прашка", която оригинално бе във Витлеем, се появи в Тел Авив.
Откраднатата картина на Банкси "Плъх с прашка", която оригинално бе във Витлеем, се появи в Тел Авив.

Творби на майстора на графити изчезват от Париж и Ню Йорк

През август т.г. в Urban Gallery на Тел Авив се появи отдавна изгубена картина на Банкси, създадена първоначално през 2007 г. близо до разделителната бариера в окупирания град Витлеем на Западния бряг. Палестинците казват, че изкуството на Банкси е било "откраднато".

Творбата, изобразяваща плъх с прашка, е била нарисувана на бетонна стена. Преместването й повдига въпроси относно премахването на произведения на изкуството от окупираната територия, където е било предназначено да бъдат изложени, пише сайтът thenationalnews.com.

“Това е историята на Давид и Голиат”,

казва Коби Абергел, израелски търговец на изкуство, който твърди, че е купил бетонната плоча с рисунката на плъх от палестински сътрудник във Витлеем, но отказва да го разкрие, както и колко му е платил.

През 2020 г. крадец в защитен костюм и с бормашина се опита да открадне друга известна картина на Банкси, оценявана на 6 млн. долара, от болница в Саутхемптън в Обединеното кралство. Монохромната творба, наречена Game Changer, изобразява младо момче, което си играе с кукла медицинска сестра от Националната здравна служба, докато други играчки на супергерои Батман и Спайдърмен лежат изхвърлени в кофа за боклук.

Художникът бе оставил бележка за болничните работници: "Благодаря за всичко, което правите. Надявам се това да озарява малко мястото, дори и да е само черно и бяло", съобщава Би Би Си. Картината, нарисувана върху 1 кв. м, беше окачена в сътрудничество с мениджърите на болницата във фоайе, близо до спешното отделение на фона на пандемията от коронавирус. Крадецът е видян да се разхожда неколкократно около творбата само два дни след като световноизвестният уличен художник дари произведението, за да повдигне морала в болницата. Кражбата е предотвратена от охраната.

През 2019 г. двама мъже изрязват рисунка на плъх от защитно пластмасово покритие на територията на Център "Жорж Помпиду" в Париж. Един от заподозрените казва, че Банкси го бил помолил да го направи. Художникът категорично отрича да краде свои произведения.

Същата година британската аукционна къща "Сотбис" спря продажбата на спорна "открадната” статуя на Банкси, която се очакваше да донесе 1,3 милиона долара от търга. "Пияницата” на Банкси - замислена по подобие на "Мислителя” на Огюст Роден, е изработена от промишлени материали и първоначално е издигната близо до авеню "Шафтсбъри” през 2004 г., преди да бъде "открадната” от художника Анди Линк, лидер на арт групата Art Keida.

"Направих го малко като трик, малко като шега", казва Линк пред американски медии, добавяйки, че е положил усилия да върне статуята на художника и се е свързал с полицията. Статуята останала непотърсена и затова Линк я запазил до 2007 г., когато тя обаче

изчезнала от градината му

Линк казва, че е съобщил за кражбата на полицията и е регистрирал загубата в регистъра за кражби на произведения на изкуството. Статуята бе изтеглена от продажба. "Произведението е изтеглено в съгласие с изпращача", казва говорител на "Сотбис" пред Си Ен Ен.

През годините е имало съмнения, че мистериозният майстор на графити, чиято самоличност е тайна, участва в кражбите на картините си, но те са недоказани.