Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Базираната на Бахамските острови FTX подаде молба за банкрут след бум на тегления

Основателят ѝ Сам Банкман-Фрайд тайно прехвърлил около $10 млрд. клиентски средства към търговската си компания

Спасителната сделка с конкурентната борса Binance се провали

Най-малко $1 млрд. на клиенти липсват в една от най-големите криптоборси - FTX, която поиска процедура по фалит.

Основателят на борсата Сам Банкман-Фрайд тайно е прехвърлил $10 млрд. от FTX към търговската си компания Alameda Research и част от тях са изчезнали, твърдят два източника, съобщи агенция Ройтерс. Липсващата сума е около $1,7 - 2 млрд. Къде се намират парите, не е известно.

Сагата, довела до най-големия крах с криптовалута

през последните години, започна със слух в началото на ноември и стигна кулминацията си на 12 ноември. Базираната на Бахамските острови FTX, която позволява на търговци да участват както в извънборсовата, така и в търговията с криптофючърси, подаде молба за съдебна защита при несъстоятелност след масирани клиентски тегления и провал на спасителна сделка с конкурентната борса Binance.

Финансовата дупка бе разкрита в е-таблици, които Банкман-Фрайд споделил на заседание на Бахамите с други висши мениджъри шест дни преди молбата по процедурата за банкрут, твърдят два източника пред Ройтерс. Според тях данните предоставят актуална информация за ситуацията към момента. Електронните таблици показват, че има неосчетоводени клиентски пари. И двамата източници, цитирани от агенцията, са заемали висши длъжности във FTX и твърдят, че са били информирани за финансите на компанията от висши служители.

В съобщение до Ройтерс Банкман-Фрайд каза, че "не е съгласен с определението” за трансфера от $10 млрд.

“Не сме се прехвърляли тайно”

Той добавя: "Имахме объркващо вътрешно етикетиране и го прочетохме погрешно". Запитан за липсващите средства, Банкман-Фрайд пише: "???”. Борсата FTX и Alameda Research не отговарят на искания за коментар.

В туитър миналия петък криптомилиардерът каза, че "сглобява” детайлите на случилото се във FTX. "Бях шокиран да видя как нещата се развиват по различен начин от началото на седмицата" – написа той. "Скоро ще напиша по-пълна публикация пъзел по пъзел…"

Тегленията на клиенти нараснаха миналата неделя, след като Чанпън Джао, главен изпълнителен директор на гигантската криптоборса Binance, каза, че Binance ще продаде целия си дял в цифровия токен на FTX на стойност най-малко $580 млн. "поради скорошни разкрития". Четири дни преди това изданието CoinDesk съобщи, че голяма част от активите на Alameda на стойност $14,6 млрд. се държат в токена. Степента на взаимосвързаните финанси между двете криптофирми предизвика вълнение.

В основата на проблемите на FTX са загубите

в Alameda Research, за които повечето ръководители на FTX не са знаели, пише Ройтерс. Изтекъл баланс на Alameda Research показа, че милиарди от нейните обезпечения са деноминирани в родния токен на FTX - ftx (FTT), съобщи capital.com. Финансите на Alameda според CoinDesk разкриват, че милиарди от баланса на компанията са деноминирани във FTT.

Цифрите станаха обект на проверка и коментатори вдигнаха червен флаг. Анализаторът Дилян льо Клер посочи, че размерът на холдинга на Alameda в FTT е по-висок от цялата пазарна капитализация на токена. Той добави: "Повечето нетен капитал е свързан с напълно неликвидни алткойни. За тези, които не знаят, FTT е токенът, издаден от FTX за отстъпки от таксите за обмен."

Главният изпълнителен директор на Alameda Керълайн Елисън се опита да успокои инвеститорите и защити финансовата стабилност на фирмата, като каза, че изтеклият документ е за "подгрупа от нашите корпоративни субекти". Тя добави в туитър: "Имаме повече от $10 млрд. активи, които не са отразени там… Като се има предвид затягането на крипто кредитното пространство тази година, вече сме върнали повечето от нашите заеми."

Но уверението не успя да успокои пазарите. Чанпън Джaо, главен изпълнителен директор на Binance – съперник на FTX, наля масло в огъня, след като написа в туитър, че неговата компания ще "ликвидира всички останали FTT в нашите счетоводни книги" в светлината на разкритията за баланса.

Изнервени, инвеститорите започнаха да теглят средства от FTX

в големи количества и борсата спря да обработва заявки за теглене на 8 ноември. Малко след това Банкман-Фрайд обяви, че FTX се е съгласил на поглъщане от съперника Binance. Токенът FTT се срина, след като беше обявено, че неговата компания майка, борсата FTX, ще бъде поета от конкурентната борса Binance (BNB) – но впоследствие Binance направи обратен завой, което доведе до обявяването на FTX в несъстоятелност.

Въпреки че Банкман-Фрайд побърза да отрече, че е имало някакви нарушения или че има проблеми с FTX, Джао каза на 8 ноември, че е подписано писмо за намерение, но предложеното поглъщане трябва да премине през надлежна проверка. Първоначалното съобщение от Binance, направено на 8 ноември 2022 г., доведе до спад на криптовалутата с повече от 80% в рамките на няколко часа, отнасяйки големи части от пазара със себе си.

Отмяната на предложеното поглъщане,

направено още на следващия ден, отбеляза нов спад, което означава, че криптовалутата загуби около 90% от стойността си за малко повече от ден. Binance промени решението със съобщение в туитър: "В резултат на корпоративен дю дилиджънс, както и последните новини относно злоупотреба с клиентски средства и предполагаеми разследвания на американски агенции, ние решихме, че няма да преследваме потенциалното придобиване на FTX.com." Джао заяви: "Два големи урока: 1: Никога не използвайте токен, който сте създали като обезпечение. 2: Не взимайте заеми, ако управлявате криптобизнес. Не използвайте капитала "ефективно". Имайте голям резерв."

В. "Уолстрийт джърнъл" също съобщи, че Банкман-Фрайд е поискал спешно $8 млрд. за покриване на недостиг, причинен от хора, които се опитват да изтеглят парите си от FTX, докато CoinDesk предполага, че Alameda Research е изтеглила криптовалута на стойност $35 млн. от FTX през подготовката за колапса.

До 11 ноември 2022 г. ситуацията се влоши толкова много, че Банкман-Фрайд, който

някога беше момчето от плаката на криптосвета,

подаде молба за банкрут. Той написа в туитър: "Днес подадох FTX, FTX.US и Alameda за доброволно производство по глава 11 в САЩ. Наистина съжалявам, отново, че се озовахме тук. Дано нещата се възстановят. Надяваме се, че това може да им донесе известна доза прозрачност, доверие и управление. В крайна сметка се надяваме, че може да бъде по-добре за клиентите."

Скандалът разтърси криптопазара, който загуби около 25% от общата си стойност

в рамките на малко повече от ден. Все още не е известно точно какво ще се случи нито с FTX, нито с FTT токена, въпреки че борсата обяви, че е постигнала споразумение с блокчейна TRON, за да позволи на хората, които притежават TRON (TRX), BitTorrent (BTT), JUST ( JST), SUN и криптовалутите huobi token (HT), да ги преместят във външни портфейли.

Междувременно Ройтерс съобщи подробности за срещата на Бахамите на Банкман-Фрайд с ръководството на борсата. От показаните от него на ръководителите на регулаторните и правни екипи на компанията електронни таблици става ясно, че FTX е преместила около $10 млрд. клиентски средства от FTX към Alameda, коментират източници пред Ройтерс.

Електронните таблици показват колко пари FTX е заела на Alameda и за какво са били използвани. Документи показват, че между $1 и $2 млрд. от тези средства не са били отчетени сред активите на Alameda, твърдят присъстващите.

Електронните таблици не показват къде са били преместени тези пари и източниците казват, че не знаят какво е станало с тях. При последваща проверка правните и финансови екипи на FTX също научават, че Банкман-Фрайд е внедрил това, което двамата описват като "задна врата" в счетоводната система на FTX, изградена с помощта на софтуер по поръчка. Те твърдят, че "задната вратичка" е позволявала на основателя на борсата да изпълнява команди, които могат да променят финансовите записи на компанията, без да предупреждава други хора, включително външни одитори. Тази настройка означава, че движението на $10 млрд. към Alameda не е предизвикало вътрешно несъответствие и счетоводни червени флагове във FTX.

В съобщението си до Ройтерс Банкман-Фрайд отрича да е ползвал "задна вратичка".

Комисията по ценни книжа и борси разследва боравенето на FTX.com със средства на клиентите, както и дейностите й по отдаване на криптозаеми, казва източник, запознат с разследването, пред Ройтерс. Министерството на правосъдието и Комисията за търговия със стокови фючърси също водят разследване.

Кризата предизвика отзвук в света на криптовалутите, като

цената на основните монети се срина

FTX заяви, че е предала контрола върху компанията на Джон Дж. Рей III, специалист по преструктуриране, който се справи с ликвидацията на Enron Corp – един от най-големите фалити в историята на САЩ.

Пазарите са развълнувани, но някои анализатори очакват ограничаване на волатилността в близко бъдеще. Остават много дългосрочни проблеми.