Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Радан Кънев
Радан Кънев

"Kабинет с втория мандат на "Продължаваме Промяната" или с трети, ако бъде връчен на Демократична България, може да бъде истински успешен - заяви пред БНР евродепутатът Радан Кънев. - Разбира се, ако участниците подходят сериозно, а не по абсурдната формула “правителство за зимата”, която е просто болезнено удължена предизборна кампания.

Такова правителство, ако получи искрена подкрепа на база на солидна законодателна програма и силен, независим и компетентен персонален състав, може да постигне две ключови цели:

1) Да консолидира външнополитическата позиция на България, особено по отношение на руската агресия срещу Украйна, да укрепи позициите ни в ЕС и да гарантира влизане в Шенген и Еврозоната;

2) Да проведе умна финансова и икономическа политика, с която да подкрепи тенденцията за изпреварващо икономическо развитие. Тази тенденция досега се дължи основно на факта, че българският бизнес е далеч по-умен, гъвкав и динамичен от правителствата ни и използва огромните възможности, които скъсаните вериги за доставка с Азия отварят. Съчетана с добро и последователно управление на финансите, икономиката и европейските програми, тази тенденция може да доведе до постоянно убягващото ни догонващо развитие спрямо средните нива на благосъстояние и доходи в ЕС.

Трябва обаче да се има предвид, че шансовете президентът да даде трети мандат на ДБ не са големи. Той изглежда изкушен да продължи едноличното си управление поне до пролетта, което е лесно постижимо, ако даде мандата отново на БСП. С мандат на БСП или БВ има и друг очевиден риск - кабинет на класическите партии на статуквото ГЕРБ, ДПС и БСП. Това е много вредно решение - от една страна защото коалиция ГЕРБ/ДПС е корупционен съюз, от друга - защото участие на БСП във властта по време на войната в Украйна просто не бива да се допуска."