Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Френският защитник нелепо се контузи в дербито срещу “Челси” и избухна в сълзи, че може да не иде в Катар

В събота вечерта, малко преди 60-ата минута от дербито между "Челси" и "Манчестър Юнайтед", настроението на срещата бе донякъде помрачено. Причината за това бе превиващият се от болка защитник на "Червените дяволи" Рафаел Варан. Французинът нарани крака си при опит да достигне до топката. Явно травмата бе сериозна и той остана на тревата, неспособен да помръдне както заради контузията, така и заради мисълта, че тя вероятно слага край на мечтите за участие на Световното първенство след по-малко от месец.

Съотборниците на защитника го обградиха

в опит да го подкрепят, знаейки колко тежко е нелепа контузия да те остави без билет за Мондиала. Именно това се оказва един от големите проблеми на футболистите през последните седмици преди шампионата - с наближаването на първия съдийски сигнал в Катар всяка, дори и сравнително лека контузия означава край на надеждите за участие на Световното. А в абсурдно сгъстения календар на футболна Европа през тази есен можем да очакваме още подобни неприятни инциденти.

Веднага след това за Рафаел Варан започна обратното броене преди първия мач на Франция в Катар. Защитникът разполага точно с месец да се възстанови от препъването на "Стамфорд бридж", за да

намери място в националния си отбор,

който ще играе на 22 ноември срещу Австралия. Първоначалното впечатление от реакцията на футболиста подсказа, че нещата са много сериозни. Затова и бяха неутешимите сълзи в очите на Варан. Новините от следващия ден обаче дадоха надежда на французина. Оказа се, че в бедрото, което бе наранено при падането, няма скъсан мускул. Според оценката на медиците на "Юнайтед" подобна травма би следвало да отшуми за около 3 седмици. Това дава на защитника достатъчно време да се оправи и да тренира, преди да замине с отбора на "Петлите" в Катар.

По-сериозна контузия на Варан всъщност щеше да е голям удар за французите. Те вече са наясно, че на Мондиала няма да могат да разчитат на две от големите звезди, които играха решаваща роля за победата им преди четири години в Русия.

Най-голямата загуба безспорно е тази на полузащитника Нголо Канте. Футболистът на "Челси" претърпя операция заради травма в бедрото, която го вади от терените за поне четири месеца.

"Динамото" в центъра на терена на "Петлите", за съжаление на феновете на футбола, няма да успее да се оправи преди началото на първенството. По-голям шанс за това има друг важен за полузащитата на французите футболист – Пол Погба. Той

все още няма мач

през този сезон за новия си тим "Ювентус" и затова е много вероятно, дори и да се възстанови, да не бъде извикан от Дидие Дешан.

Още няколко имена в селекцията на Франция са под въпрос за Катар 2022. В защитата Лука Ернандез от "Байерн Мюнхен" и Лука Дин от "Астън Вила" също се борят да се възстановят след контузии.

И двамата се очаква да могат да се включат в игра поне две седмици преди шампионата и така имат голям шанс да пътуват с отбора. Под по-сериозен въпрос е

друга нова

звезда в селекцията

на "Петлите". Вратарят на "Милан" Майк Менян направи страхотни мачове както за националния си отбор, така и за клуба. Затова и в последните седмици той отказва да се примири, че контузията, която получи преди месец, ще го спре да осъществи мечтата си да играе на първенството. Противно на желанието на шефовете си в "Милан", той замина за Франция, за да мине ускорен курс на рехабилитация, който потенциално да му позволи да бъде извикан за Катар. И за него

битката е

срещу календара

и срещу неумолимо изтичащото време до откриването на първенството.

Разбира се, подобни личностни драми преживяват в момента доста футболисти из Европа и света. В Германия Марко Ройс е напът да пропусне поредно голямо първенство въпреки отличните игри, които направи за "Борусия Дортмунд" през последните месеци. Ройс се контузи в мача срещу "Шалке" преди 2 седмици и както при травмата на Варан нещата на пръв поглед изглеждаха безнадеждни. Впоследствие обаче се оказа, че Ройс има шанс да участва в Катар, стига да се потвърди очакваният срок за възстановяването му. Подобно е положението и с нападателя на "Рома" Паоло Дибала, който въпреки мрачните първоначални прогнози се оказа, че има шанс да стигне до Доха.

Не така стоят нещата за Португалия обаче. "Мореплавателите" със сигурност ще трябва да играят без една от големите си звезди в нападението – Диого Жота. Нападателят на "Ливърпул" ще е едно от големите липсващи имена след травма в прасеца, получена в дербито с "Манчестър Сити". Освен него в Португалия ще липсва и Рикардо Перейра от "Лестър", а вероятно и Педро Нето от "Уулвърхемптън".

В Англия ще трябва да се справят

без Рийз Джеймс от "Челси" и Келвин Филипс и Кайл Уолкър от "Манчестър Сити". Друго голямо име, което няма да видим в Катар, е Джини Вайналдум от Нидерландия, който е със счупен крак. Разбира се, това са футболистите, за които до момента е сигурно, че отпадат от Катар. До първия съдийски сигнал на първенството остават четири седмици, като в три от тях ще се играе футбол. За този период тимовете в Европа ще имат по 6 мача. Цяло чудо ще е, ако в този сгъстен календар звездите на световния футбол се опазят здрави.