Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Росен Христов Кадър: Нова тв
Росен Христов Кадър: Нова тв

Позицията на служебното правителство е домакинствата да са на регулиран пазар максимално бързо, казва министърът на енергетиката

В момента няма нужда от две тарифи на тока за домакинствата. Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов пред журналисти. Доставките на газ са стабилизирани, така е и откъм цена. За ноември тя е наполовина отколкото през септември. Това ни дава увереност, че нашите мерки работят и заедно с европейските имаме позитивно очакване.  Ако това се задържи, цените на парното също не биха се променили. Така че в крайна сметка няма спешна нужда от мярката за две тарифи, допълни той.

Предложението за тях беше предвидено като буфер при евентуално влошаване на ситуацията с цени на газ и други енергийни източници. И тъй като няма спешен характер, няма да го внасяме в парламента, поясни още Христов. То по никакъв начин не представляваше форма на либерализация на пазара. Позицията на служебното правителство е домакинствата да са на регулиран пазар максимално дълго.

Министърът поясни, че както техните данни, така и тези на електроразпределителните дружества показвали, че 90% от домакинствата потребявали не повече от 800 квтч електроенергия на месец. Но тъй като нямало нужда в момента да се прилагат допълнителни мерки, а това било резервен буфер, нямало да го внасят и всичко оставало, както е до момента. Самото предложение пък подлежало на обсъждане от парламента, в крайна сметка партиите е щяло да решат в каква посока да се движат.

"Ние го разработихме изцяло като алтернативен резервен вариант, за да сме сигурни. Аз не съм политик и не се готвя за най-лошото, а очаквам най-доброто. В тази посока работихме по този проект. Може би избързахме с неговото обявяване, не очаквахме такава политизация на въпроса и в момента този проект, вместо да помага на населението,  създава стрес. Ние нямаме нужда от това нещо и оставяме инициативата на политическите партии, които ще го синхронизират и с бюджета", заяви министърът.   

"Ние сме техническо правителство, нашите предложения се базират на технически изчисления, не са популистки", заяви Христов. Министерството щяло да подпомага парламента с всички технически анализи и експертизи. Той поясни, че няма да им дават съвети, а ще им предоставят мащабни анализи и симулации, които са правени -  как би реагирал пазарът на редица варианти, какъв би бил ефектът върху бюджета, най-различни мерки за компенсации, както за бизнеса, така и за домакинствата. Тези данни щели да им помогнат по-добре да си определят стратегиите, да видят какво е възможно и какво не, според техните политически линии, поясни той. Христов каза още, че е очаквал остри реакции, но по-скоро на експертно, а не на популизъм и политически кампании. И като не се случвал експертният анализ, нямало нужда техническо правителство да влиза в политически дебати.

Министърът заяви още, че енергийната система работи на максимум, всички ремонти и инспекции са направени. "Ние гарантираме, че енергийната система работи, това е много важно, защото България е  нетен износител на електроенергия, един от най-големите в Европа. Тази търговия и експорт на електроенергия ни позволява да получаваме средства, които използваме за компенсация на бизнеса", каза той. На въпрос категоричен ли е, че няма да има режим на тока, Христов отвърна: абсолютно съм категоричен. България е третият най-голям износител на електроенергия. Ние не само сме задоволили нашия пазар, но всички съседни държави ползват електроенергия от нас."

По повод цените на газа той припомни, че обявената цена за ноември е 166 лв. за мегаватчас. "В момента нашите разчети показват, че можем да постигнем и по-добра. За декември се надяваме да задържим тази от ноември и с нетърпение очакваме резултатите от средносрочните търгове за 2023 г. На база на досегашните резултати от тези конкурентни процедури съм оптимист, че успеем да решим средносрочно проблема. Това е важно за следващото правителство, защото видяхте в ние в каква криза  влязохме и как трябваше да се фокусираме като правителство.