Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Адвокатката му: Има само час навън на ден и 15 минути телефонни разговори на месец с трима души, проверени от правителството

"За да спре войната с наркотиците, властите ще трябва да преследват политици и от двете страни на границата на Мексико със САЩ.”

Така чрез своя адвокат Мариел Колон екстрадираният и осъден на доживотен затвор в Америка мексикански барон Хоакин „Ел Чапо” Гусман коментира трафика на дрога, който залива Щатите.

Според него силите, които помагат на кокаина и производните му опиати да продължават да се разпространяват, са именно хора от властта. Те получавали процент от космическите печалби, които годишно достигат милиони, дори милиарди долари.

„В продължение на години управляващите отстраняват предполагаемите лидери на престъпни банди, но това не е подчинено на някаква цел, просто служи за публичен шум - коментира преди дни юристката. - Ако преследваха политици, които позволяват престъпленията да се случват, щеше да бъде различно. Така смята моят клиент. Твърдял го е и преди. Той е наясно и с това, че е политически инструмент за правителствата на САЩ и Мексико, тъй като всеки нов президент на САЩ има своя трофей. За Тръмп беше Ел Чапо. След него дойде Байдън, който също има трофей. Винаги е било само политика.”

Къде е в момента Гусман?

През 2019 г. той беше осъден на доживотен затвор по множество обвинения, свързани с наркотрафик. Оттогава се намира в изолирана килия в най-строго охранявания затвор в САЩ. Сградата е разположена в Колорадо и е известна още като „ADX Флоренция”.

Хоакин има право само на един час навън на ден, както и на 15 минути телефонни разговори на месец с трима души, проверени от правителството на САЩ: майка му, една от сестрите му и най-малкото му дете.

„Той беше в пълна изолация - обяснява защитничката му Мариел Колон. - Дълго време нямаше достъп до никаква зона за отдих или достъп до друга зона около затвора, освен килията си. През 2020 г. правният му екип подадохме жалба, в която посочихме, че клиентът ни живее в нечовешки условия. Тя беше отхвърлена от федерален съдия. Лечението на Гусман според нас е мъчение и резултат от политическа вендета. Оттогава нищо не се е променило.”

От свидетелските показания по процеса срещу мафиота стана ясно, че няколко мексикански президенти, началници на полицията и високопоставени военни са били замесени в търговията с наркотици.

Един от тях е Хенаро Гарсия Луна, който беше министър на обществената сигурност на Мексико от 2006 до 2012 г. Той беше арестуван в САЩ през декември 2019 г. и обвинен във вземане на подкупи от картела „Синалоа”.

Според американското Министерство на правосъдието Луна прибрал милиони долари, за да позволи на Гусман да „действа безнаказано в Мексико” повече от десетилетие.

Самият Ел Чапо твърди, че е платил подкуп от 6 млн щатски долара и на Енрике Нието, който беше президент между 2012 и 2018 година. Държавният глава ги взел с обещание да не закача каналите му.