Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джо Байдън
СНИМКА: Профилът му в туитър
Джо Байдън СНИМКА: Профилът му в туитър

Хиляди бяха изпратени от ръководени от републиканците щати в райони на демократите като част от нарастващия спор с федералното правителство и администрацията на Байдън. Два автобуса с венецуелци наскоро бяха паркирани пред резиденцията на вицепрезидента Камала Харис във Вашингтон. Републиканецът губернатор на Тексас Грег Абът одобри този ход и призова за по-строги имиграционни политики.

Преди това Флорида си приписа заслугата за изпращането на два самолета с мигранти до богатия морски курорт - "Острова на президентите" Мартас Винярд в Масачузетс, след като бежанци вече бяха отведени в Чикаго и Ню Йорк. Атлантическият остров, който е на 7 км от бреговете на Масачузетс и е смятан за "американски летен рай". Тук почиват наследниците на клана Кенеди, семейство Клинтън и Обама, както и много заможни американци.

Докато противниците на тактиката я описват като жестока и нехуманна, властите на три щата настояват, че тя е резултат от граничната политика на администрацията на Байдън. Трите щата - Тексас, Аризона и Флорида - обявиха инициативи за преместване на мигранти в ръководени от Демократическата партия щати, като ги обвиниха, че са юрисдикции на "убежище", които не успяват да наложат имиграционните закони. Те също така твърдят, че мярката

има за цел да увеличи натиска

върху администрацията на Байдън да направи повече за намаляване на броя на нелегално пресичащите границата с Мексико.

В писмо до местните власти губернаторът на Тексас Грег Абът твърди, че федералното правителство няма "никакъв реален план" за справяне с безпрецедентния "взрив от нелегални чужденци", които иначе биха могли да се окажат в тексаските градове. "Тексасците не могат да продължат да носят тежестите, наложени от защитниците на отворените граници в други части на страната", пише той.

Според CBS към 16 септември Тексас и Аризона са изпратили почти 300 автобуса с приблизително 13 000 мигранти до Вашингтон, Ню Йорк и Чикаго. По-голямата част от тези хора са били в Тексас, който е похарчил $12 милиона, за да финансира пътуванията. Аризона е дала около $4 милиона.

BBC се обърна към държавни служители с въпроса:

Законен ли е автобусният превоз на мигранти?

Въпреки че експертите очакват, че преместването на мигранти ще бъде законово оспорено, към момента все още не е ясно какви закони може да са били нарушени. Съобщава се, че федералните прокурори и служители преглеждат редица правни възможности. Някои - включително кметът на Чикаго Лори Лайтфут, предполагат, че мигрантите са били "подвеждани" относно пътуванията. Други дори сравняват процеса с контрабанда на хора.

Държавните служители обаче настояват, че мигрантите отиват доброволно, а в случая с Тексас - че са подписали доброволен отказ да останат. Някои от пристигналите в Мартас Винярд казват пред репортери, че им е обещана работа, помощ и ускорено придвижване на документите. Те също така са благодарили на губернатора на Флорида, че ги е изпратил в богатия остров, пишат американските медии.

"Големият въпрос е какво им се казва и дали има някаква измама или подбуда - коментира пред BBC адвокатът по имиграционно право Александър Куик. - Но как някой би могъл да знае, ако няма нищо писмено?" Според Адам Янсън, експерт по миграцията от Вашингтонския офис за Латинска Америка, мнозина така или иначе биха напуснали Тексас и другите републикански щати. "Имало е огромен брой мигранти във всички тези градове в миналото, но те винаги са плащали за това сами", каза той.

Няколко души, пътували с платените автобуси, са заявили пред BBC, че са били информирани къде отиват - и че в някои отношения "автобус на север от Тексас е най-добрият възможен вариант". "Трябваше да избирам дали да остана на улицата в Тексас, или да дойда с автобуса", казва Дарлинг Виелма, 18-годишна венецуелка с две деца, пристигнала във Вашингтон. "Никой не ме чакаше в Тексас", казва тя.

По същия начин мигранти в Тексас споделят, че са готови да отидат до други щати и са им казали къде може, като жените и децата имат приоритет.

Адам Янсън описва тази тактика като политически театър.

"Остават 6 или 7 седмици до междинните избори и според проучванията републиканците започват да губят" - казва той пред Би Би Си. "(Те) създават своя собствена (мигрантска) каравана. Това може да провокира техния електорат."

Тактиката за превозване на мигранти вече доведе до скандал между Белия дом и губернаторите на републиканските щати. Президентът Байдън ги обвини, че "си играят на политика с човешките същества" и "ги използват като реквизит".

Републиканците, от своя страна, хвърлиха вината директно към президента и се подиграха на демократите, че не правят достатъчно, за да спрат мигрантите да пресичат границата.

"В момента, в който дори малка част от това, с което тези гранични градове се сблъскват всеки ден, дойде до входната им врата, те (демократите) изведнъж полудяват", каза губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, цитиран от Би Би Си.