Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Главният редактор на вестник "24 часа" Борислав Зюмбюлев КАДЪР: БИ ТИ ВИ
Главният редактор на вестник "24 часа" Борислав Зюмбюлев КАДЪР: БИ ТИ ВИ

Критичен, но много мъдър. Такъв е Борислав Зюмбюлев – главен редактор на „24 часа“ и специален гост на Антон Хекимян в епизод 5 на новинарския подкаст на bTV media Group – Newsroom.

Двамата разговарят няколко дни, след като България гласува за нов парламент. Темата на разговора обаче далеч не беше само политическа.

„Оценяваме България едва, когато я напуснем. Всички набори на сина ми отидоха да учат в много престижни университети в чужбина и всичките до един се върнаха у дома с думите: България е най-прекрасното място“, казва Зюмбюлев.

Според едно от най-интригуващите пера в българския печат през последните 20 години, България се намира в огромна социална криза, а причината е в липсата на уважение към професии, които генерално крепят всяко общество:

„Тези професии: журналист, адвокат, лекар – това е обществена ценност. Ти не знаеш кога ще опреш до тях. И те трябва да бъдат пазени, защитавани, а не ругани и бити, както се случва и което показва, че България е в дълбока социална криза.“

Друг проблем, който Борислав Зюмбюлев вади на повърхността в нашето общество, това е катастрофалното ниво на общуване.

„Хората говорят все по-неясно. И пишат неясно. Стана някаква мода да се изразяваш неясно, като за това се използват професионални жаргони. Журналистите цитират кой-какво е казал, цитира се съответния чиновник и накрая никой не разбира за какво става дума“, коментира Зюмбюлев и допълва:

„Изчезва нормалната логична мисъл, нормалния български, използването на ненужни синоними за щяло и нещяло.“

Демографската криза тревожи журналиста, а статистиката с колко е намаляло населението ни, е стряскаща.

„Най-големият проблем е раждаемостта. Политиците го знаят, но няма какво да направят. Проблемът е, че през 90-те години в чужбина заминаха страшно много хора във фертилна възраст и децата им се родиха другаде, не в България.“

Борислав Зюмбюлев апелира българите и българските политици да бъдат будни и да не забравят в какъв свят живеем днес:

„Наистина има много голям проблем в света. Това е войната, анексията, заплахите за употреба на атомно оръжие. Това е срутване на света, който познаваме. И в този момент ние не можем да си позволим да се занимаваме с дребнотемие.“