Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кристиан Николов помоли съда за по-леко наказание.
Кристиан Николов помоли съда за по-леко наказание.

l Прокуратурата иска 15 години затвор за Кристиан Николов

l Той продължава да отрича за дрогата

Умишлено ли Кристиан Николов е причинил смъртта на Милен Цветков при катастрофата на 19 април 2020 г., както го обвинява прокуратурата, или деянието е по непредпазливост, както прие Софийският градски съд. За това спориха страните по делото срещу шофьора на втора нистанция в Апелативния съд в четвъртък.

Николов обжалва наказанието си от 9 г. затвор, а прокуратурата и близките на Милен Цветков протестират заради квалификацията на деянието. Според тях употребата на наркотици и възможността да избегне удара са признак на евентуален умисъл в действията му.

“Изказвам искрени съболезнования към семейството на Милен Цветков. Всеки ден се моля за тях. Да знаят, че им изпращам сили. Сърцето ми е чисто пред Господ.

Аз и семейството ми сме съсипани от тази трагедия,

заяви в последната си дума пред съда Кристиан Николов.

На Великден преди две години той блъсна с джипа си колата на Милен Цветков, която била спряла на червен светофар до столичен мол. След инцидента тв водещият почина от раните си, а в кръвта на Кристиан Николов бяха открити кокаин, марихуана и амфетамини. Заради това той беше обвинен и съден за умишлено убийство, но съдът не се съгласи с правната квалификация и го наказа за причиняване на смърт по непредпазливост.

“Не съм ползвал наркотици - нито тежки, нито леки. Дрогата не се вписва в начина ми на живот. Моля съдът да намали наказанието и да върне делото на първа инстанция. Всеки носи своя кръст, аз ще нося моя до края на живота си”, заяви още Николов. Според защитата му той не е употребявал наркотици, а те са му сложени в питието в деня преди катастрофата по време на купон. Марихуаната обясняват с продукти от канабис, които били с повече активно вещество от допустимото по закон. Съдът на първа инстанция обаче не приема тези доводи. 

МИЛЕН ЦВЕТКОВ
МИЛЕН ЦВЕТКОВ

“Според нас деянието е извършено при евентуален умисъл. Управлявал е колата след употреба на наркотици, което е умишлено престъпление. След като е вменяем, значи съзнава, че може да причини обществено опасни последици. И когато ги причинява, преследвайки целта да мине на червено,

подсъдимият е могъл да избегне удара, ако предприеме мерки - да спре,

да се насочи в друга посока или да направи маневра”, обясни адвокат Надежда Ковачева, която е повереник на дъщерята на Милен Цветков - Калина.

По делото прокуратурата настоява за 15 г. затвор за Кристиан Николов, а адвокатите му - за 4 г. Апелативният съд не прие исканията за нова експертиза на кръвта на подсъдимия, както и за разпити на двама от спътниците му и полицейски служители, които същия ден са ги спрели за проверка. Съдът обяви, че ще се произнесе в срок от 1 месец.

Решение в срок означава, че присъдата на втората инстанция ще бъде за смърт по непредпазливост, а не за убийство. При евентуалния умисъл става дума за по-тежко престъпление и присъдата се чете в зала, обясни адвокат Надежда Ковачева след заседанието.