Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Газът за октомври ще с цена под 240 лв.
Газът за октомври ще с цена под 240 лв.

Вратата за преговори с “Газпром” не е затворена, обяви енергийният министър Росен Христов

Процедурата за 10-годишно снабдяване щяла да трае половин година и била в помощ на следващото правителство

Цената на природния газ за октомври се очертава да е още по-ниска от обявеното 30% поевтиняване в сравнение със септември. По изчисления към 20 септември следващия месец мегаватчас синьо гориво ще струва под 240 лв. Това казаха за “24 часа” отлично информирани източници, близки до “Булгаргаз”. Намалението спрямо септември е с 32%.

На среща на служебния кабинет с бизнеса работодателите поискаха таван на цената на газа от 250 лв.

“Булгаргаз”

не разчита на

руски газ

при доставките за ноември и декември и не ги взема предвид при ценообразуването, казаха близки до обществения доставчик. С “Газпром експорт” се разменят писма на оперативно ниво, но до конкретни преговори не се е стигнало.

Преговорите с “Газпром” продължават, но за момента няма развитие. Не затваряме вратата пред никого”, каза във вторник енергийният министър Росен Христов.

Това стана на брифинг на Христов и на шефа на “Булгаргаз” Деница Златева във вторник. На него бе обявено, че газовата компания обявява четири търга за доставка на природен газ.

Първите два са краткосрочни - за ноември и декември. За ноември се търсят 1,5 млн. мегаватчаса газ, очаква се търгът да приключи в първата седмица на октомври и да бъдат избрани доставчик или доставчици.

Търгът за декември е за 2 млн. мегаватчаса.

Компанията обявява търг и за годишни доставки за 2023 г., като количеството е 16 млн. мегаватчаса. Търгът е съобразен със сезонното потребление на газ - лятното и зимното.

Процедурите ще преминат през три етапа. Първият е подбор на кандидати, които трябва да подадат писмо до “Булгаргаз”. Те трябва да са с ясна собственост и добра репутация. Вторият етап е подаване на офертите, а третият - класиране по тръжните документи.

Ще се търсят добри ценови условия, а при провеждането на процедурите стриктно ще се спазват конфиденциалността и сроковете до час. Ще бъде проведено и роудшоу. Офертите ще се подават на специален имейл, до който ще имат достъп само оторизираните лица. Финалното одобрение е на КЕВР.

Компанията

обявява и

10-годишен

търг - от

2024 до 2034 г.

Търсените количества съвпадат с резервирания капацитет на терминала за втечнен газ при Александруполис. На 19 март “Булгаргаз” подписа споразумение с оператора на терминала “Газтрейд” за удвояване на резервирания капацитет от 500 на 1 млрд. куб. м на годишна база.

Търгът ще отнеме 6 месеца и победителят в него ще бъде определен при следващото редовно правителство, коментира енергийният министър Росен Христов. Това се правело, за да се даде добър старт на редовния кабинет.

Търгът се обявява сега, за да има достатъчно време да се изпълнят всички етапи, уточни директорът на газовия доставчик. Оценката и изборът на доставчици ще е през март 2023 г., каза Златева.

Стана ясно, че се водят интензивни преговори за осигуряване на слотове за регазификация за ноември и декември, а “Булгаргаз” планира да участва и в годишния търг за 2023 г. на терминала за втечнен газ при остров Ревитуса, Гърция, който ще се проведе най-вероятно през октомври. Водят се разговори за допълнителни

слотове за

2023 г. и на

терминалите за

втечнен природен

газ в Турция

Служебното правителство е фокусирано да осигури доставки на газ минимум до края на отоплителния сезон, а в идеалния вариант до края на 2023 г., заяви Христов.

В същия ден пък служебният регионален министър Иван Шишков, който следи завършването на газопровода с Гърция, заяви, че до 1 октомври ще има издаден акт 16 на интерконектора с Гърция. Това обаче ще се случи с много нерви от страна на правителството, тъй като надзорът и строителят на съоръжениетo “са пасивната страна” и все още не са представили всички необходими документи.

От “Ай Си Джи Би” (ICGB), операторът на газовата връзка с Гърция, съобщиха, че ще продават свободния капацитет за транспортиране на газ от 1 октомври. Това ще става на две платформи.

Газовата връзка България - Гърция започва работа с общ капацитет от 3 млрд. куб. м на година. Около половината - 1,57 млрд. куб. м, вече са резервирани по дългосрочни споразумения, достигащи до 25 години. Останалият наличен капацитет ще бъде предлаган чрез търгове на две от водещите платформи за резервация на капацитет – PRISMA и RBP. ICGB вече е подписала договори с двете платформи и е регистрирана като оператор на преносна система.

Енергийният министър Росен Христов и шефката на “Булгаргаз” Деница Златева обявиха 4 нови търга за доставки на газ.

До 1 октомври интерконекторът с Гърция ще има акт 16, увери регионалният министър Иван Шишков.