Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Радан Кънев
Радан Кънев

"Никога не е добре, когато управлението се държи меко казано неадекватно. Русия взе политическо решение да спре газа за България в края на април. Първи бяха България и Полша, сега са практически всички европейски страни.10% от целият газов микс на Европа се формира от "Газпром" към днешна дата срещу над 40% преди няколко месеца.

Това каза евродепутатът Радан Кънев в ефира на Би Ти Ви. "Служебното правителство живее в измислен свят, в който може да измисли газ от "Газпром". Дали това е морално - естествено, че не. Но те казват "ние сме прагматици". Само че "Газпром" не си вдига телефона и така прагматикът става глупак", коментира евродепутатът..

Той предупреди, че цените на природния газ ще бъдат по-високи не само за тази зима, и сравни сегашната ситуацията с петролната криза от 70-те години. Две са посоките, в които трябва да мисли - по-малко газ изобщо освен диверсификацията и компенсации.

България е суперизносител на електроенергия, а ние не правим ток от газ. Ние сме много по-умни от други страни. Тази ситуация е добра за енергийния бизнес, но не и за домакинствата. Мерките трябва да са на национално ниво, а не на европейско.

Всички виждаме колко тежка е цената на зависимостта от руския газ. Защото големи части от Европа изпаднаха за период от две десетилетия в много тежка едностранна зависимост от доставките на Русия, включително Германия и Гърция. 

Те разчитат на доставките на газ и за произвеждането на електричество. При тях кризата за разлика от България е двойна - на индустрията, която потребява газ, и на електроенергията, която се произвежда от газ. Това засилва усиленото търсене и много бързият скок на цените на електроенергията, който често за нас е необясним, именно защото не произвеждаме ток от газ.

Единственият вариант за прозападно правителство, което може да да реформира държавата, категоричен е Кънев.