Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Деян Моллов подаде оставка в четвъртък.
Деян Моллов подаде оставка в четвъртък.

Пращат 300 военни да помагат за охрана на браздата, вдигат и дрон да следи

7 пъти повече нелегални мигранти се залавят във вътрешноста на страната, отколкото на границата. Това показват данните на Гранична полиция за периода от началото на годината до края на юли. 834 бежанци са хванати веднага след като са влезли през браздата, а арестуваните по-късно при различни акции са 5743. Това означава, че останалите 4909 са влезли у нас, без да бъдат засечени от полицията, показват цифрите на МВР. Отделно има такива, които са минали през страната.

В същото време заловените на вход, изход и във вътрешността са над 2 пъти повече, отколкото за периода януари - юли 2021 г. Тогава заловените във вътрешността на страната са били 2613, а на изхода през сръбската граница - 457. За същия период на 2022 г. са 1053.

На входа от Турция най-много са заловените сирийци - 42% от общия брой, следвани от афганистанците - 33,5% от всички.

При задържаните на изход, основно тръгнали за Сърбия, най-много са афганистанците - 55,5% от всички, следвани от сирийците - 23%. Разпоредил съм да се предложат незабавни мерки как да се укрепи ситуацията около границата. Заедно с министъра на отбраната още от миналата седмица работим по темата. Ще обезпечим технически граничните полицаи с достатъчно добро оборудване. Осигурихме и дронове, за да се покрие целият район и да се извършва наблюдение от въздуха, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев в Бургас. Той обеща да изясни докрай случая с двамата загинали полицаи, а виновните да бъдат наказани. 

Тези нелегални мигранти и двама каналджии са заловени след гонка през юни.
Тези нелегални мигранти и двама каналджии са заловени след гонка през юни.

Демерджиев съобщи, че до броени дни над 300 души от военното министерство ще бъдат командировани на границата с Турция, за да помагат при охраната ѝ. По повод сигналите за замесени хора от системата на МВР в нелегалния трафик на мигранти заяви, че се извършват проверка и ако се потвърди, че  някой е покровителствал каналджийски канали, ще си понесе последствията.

“Ако наши служители са замесени в тези схеми, очаквайте да понесат цялата строгост на закона. Ще бъдем безкомпромисни. От две седмици работим по това разследване, възложил съм на всички служби в МВР и те работят изключително интензивно. Лично аз не мога да си обясня при такова насищане на личен състав на границата как е възможно толкова големи групи да минават необезпокоявано”, каза Демерджиев. И изказа недоумение как автобус с толкова нелегални мигранти е успял да стигне  до сърцето на Бургас.

“Не мога да обвинявам полицейските служители в Бургас. Напротив! Имах възможност да се срещна с близките на тези две момчета, те са изпълнили дълга си. Имам обаче големи претенции към органите на Гранична полиция и ще взема мерки”, закани се служебният министър. 

Министър Демерджиев проверява сигнали за полицаи, замесени в трафик на мигранти.
Министър Демерджиев проверява сигнали за полицаи, замесени в трафик на мигранти.

И още в първите часове след катастрофата поиска оставката на бившия шеф на Гранична полиция Деян Моллов, който понижи наскоро в зам.-директор.

“Той (Деян Моллов - б.а.) пое ангажимента да се справи с тази задача  - овладяването на мигрантския поток, но тъй като за мен това не е свършено, се надявам да подаде оставката си”, заяви министърът.

Демерджиев призна, че оградата ни с Турция “не е най-доброто съоръжение” за спиране на мигрантския поток.  Освен че на места почвата под нея е корозирала и през нея мигрантите се промушвали, някои от съоръженията не работели. Трябвало да се изкоренят дървета и храсти, които поникнали между двата кльона, за да имат по-голяма видимост граничарите. Отделно силно пресеченият терен около границата създавал затруднения при обхода.