Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тодор Живков
Тодор Живков

Изпълнен е с висок, непроменящ се темп, равномерно разпределение на натиска, с уверени движения без
колебания и отклонения

Подписът в писмото на Тодор Живков с копие до "168 часа" е автентичен и принадлежи на бившия Първи. Това става ясно от експертиза, за която се обърнахме към специалиста по почерци Сашо Атанасов. Искахме да разберем дали автографът наистина е на управлявалия България 33 години политик.

За целта бе направен сравнителен анализ на рисунъка на въпросния документ с други подписи на "човека от народа" върху картички с поздравления за годишнини и други поводи преди 1989 г. Атанасов бе категоричен, че във всички представени копия подписът е на един и същи човек.

Интересното е, че в писмото с копие до "168 часа" Живков е

изписал почти цялата си фамилия,

докато в други случаи е едва с първата буква. В годините, в които е бил на власт, краткият вариант е бил оформен като щампа, за да не се налага непрекъснато партийният и държавен ръководител да полага автографи. В същото време всеки, който го е получавал, е трябвало да се почувства уважен.

Подписът под гневното срещу Луканов писмо обаче е личен - не само защото става дума за времето, когато вече не е начело на държавата и партията, а и защото е възмутен от показанията на Андрей Луканов.

Ето какво още заяви експертът Сашо Атанасов по повод почерка:

"При анализа и оценката на получените резултати се установи, че всички движения, с които е изпълнен подписът - обект на експертизата, -

са характерни за писмено-двигателния навик на

Тодор Живков.

От друга страна, в изследвания подпис не се установиха признаци на забавяне, колебания в координацията или неустойчив темп на движенията, които са характерни и се проявяват при имитация на подписи.

Не се откриха и различия в признаците на почерка, превишаващи установената вариантност на движенията, с които се изпълняват подписите.

Освен това подписът е изпълнен с висок, непроменящ се темп, диференцирано и равномерно разпределение на натиска, с уверени движения без колебания и отклонения. Указаните констатации в целия си обем свидетелстват за изпълнението на подписа със свободни и сигурни движения, присъщи на титуляр.

В крайна сметка

съвпадащите общи

и частни признаци

на почерка са съществени устойчиво проявени и образуват съвкупност, достатъчна по обем и идентификационна стойност за категоричното заключение, че в сравняваните подписи е отразен писмено двигателният навик на едно лице."

По какъв повод е направено писмото и защо не е изпратено, четете тук.

Подписът на Тодор Живков под писмото с копие до "168 часа"
Подписът на Тодор Живков под писмото с копие до "168 часа"
Подпис на Тодор Живков от 1969 г.
Подпис на Тодор Живков от 1969 г.