Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тестват мъж за алкохол в центъра на София.

СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Тестват мъж за алкохол в центъра на София. СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

l Същото е и при пияните с над 1,2 промила - за месец май например са хванати 453-ма, за 7-те дни след катастрофата на бул. “Черни връх” - 114

l Данните на МВР и прокуратурата за шофьорите на градус и с наркотици в кръвта от София се разминават с по 34 броя за 2021 и 2022 г.

73 души са заловени с дрога зад волана за 7 дни от обявяването на националната акция срещу рецидивистите на пътя, показват данните на Пътна полиция.

Тя беше обявена след трагичната катастрофа на бул. “Черни връх” в София на 5 юли, когато Георги Семерджиев уби с джипа си две пешеходки на тротоара. Бившият футболист мина на червено с превишена скорост, блъсна се в такси, а разполовеният му джип помете жертвите. По-късно се разбра, че е бил дрогиран с метаамфетамини. Преди това той няколко пъти е залавян да шофира след употреба на наркотици. Още преди пробите му да станат готови, от МВР започнаха хайка за пияни и дрогирани по пътищата.

73-мата заловени за 7 дни всъщност са обичайната бройка на шофьорите, чиито тестове се оказват положителни. Това показва статистиката за изминалите месеци, както и за миналата година. За последната година и половина в рамките на различните месеци са

регистрирани от 229 до 331 случая на водачи, които са хванати с наркотици зад волана

През май т.г. например заловените наркомани в колите си са 295 за четирите седмици. Или точно 73-ма за седмица, каквито са данните от обявената национална акция след катастрофата, предизвикана от Георги Семерджиев.

Цифрите на заловените с дрога шофьори на пътя в цялата страна през тази година са приблизително еднакви. За януари са 293, за февруари - 271, март - 266, април - 264.

Все пак има изключения. В понеделник до 16 ч например са заловени 17 надрусани зад волана, а 5-има са отказали да дадат проба. Това е почти два пъти над обичайните 10 на ден заловени с дрога при проверка. В понеделник обаче са спрени 9000 автомобила, чиито шофьори са тествани за наркотици и алкохол. 

Патрулите на полицията са навсякъде през последните 10 дни след катастрофата в София.
Патрулите на полицията са навсякъде през последните 10 дни след катастрофата в София.

Подобно е положението и при пияните шофьори. В акцията след катастрофата за 7 дни са хванати 114 души с алкохол в кръвта над 1,2 промила, което е престъпление. За месец май например са били 453-ма, т.е. точно по 114 на седмица.

Това обаче е месецът с най-много хванати пияни зад волана за последната година и половина. Рекордът при дрогираните е юни 2021-а, когато са заловени 332-ма.

Като цяло цифрите показват, че пияните шофьори все още водят на дрогираните, като за различните периоди са повече с 20 до 30%.

За цялата 2021 г. например са хванати общо 7657,

при които тестовете са показали алкохол над 1,2 промила или дрога.

Данните за регистрирани и разкрити случаи обаче са различни, защото за вторите се считат повдигнатите обвинения от прокуратурата. Цифрите там са по-малки за различните месеци.

Така например различните данни на прокуратурата и МВР за пияните и дрогирани шофьори в София станаха повод за поредния задочен спор между двете институции. В края на миналата седмица от Софийската районна прокуратура съобщиха, че от началото на януари до края на юни т.г. са образували 435 досъдебни производства срещу шофьори, заловени с алкохол над 1,2 промила или наркотици. За същия период през м.г. са били 360. Прави се извод, че има ръст на тези престъпления. Данните на столичния отдел на Пътна полиция обаче показват други цифри.

От 1 януари до 30 юни 2022 г. 247 са заловени с над 1.2 промила, а под въздействието на наркотици - 222-ма, или общо 469 -

с 34 повече от данните на прокуратурата

От МВР са категорични, че всички случаи са докладвани в държавното обвинение.

За 2021 г., когато прокуратурата в София е започнала 360 разследвания, в Пътна полиция са регистрирани общо 394 пияни с над 1,2 промила и дрогирани. Разликата отново е същата - 34 случая се губят, а хората остават ненаказани. “Видно от индикаторите в статистиката, в полицията не постъпва в пълен обем информация за движението на наложените санкции - образуваните от институцията досъдебни производства, както и такива, прекратени впоследствие”, казват от МВР. Оттам посочват, че немалко случаи с пияни и дрогирани шофьори се прекратяват от прокуратурата с различни аргументи, а от данните им не ставало ясно колко са те и на какъв етап са другите. В Пътна полиция получавали прокурорски постановления, в които въпреки доказаното наличие на алкохол в кръвта над 1.2 промила с кръвно изследване прокурорите давали указания да се наложат само административни глоби на шофьорите.

“Това противоречи на правните норми. Съответният водач остава ненаказан, макар че е констатирана неговата вина по съответния законов ред. Видно от статистиката на Пътна полиция, има съществени разминавания на случаите, установени от служителите на МВР, при които законът предвижда наказателна отговорност, и образуваните досъдебни производства от Софийската районна прокуратура през първите шест месеца на 2021 и 2022 година”, казват от МВР.

Напушен тартор на агитка сгази мъж в София, дръпнал си два пъти от марихуаната преди 2 дни

41-годишният Адриан Христов, познат от футболните агитки по стадионите, блъсна мъж на столичния бул. “Тодор Александров” в понеделник, а пробата му с тест на място показа, че е пушил трева.

Инцидентът станал малко преди 12 ч. до пазара на бул. “Димитър Петков”, където често хората пресичат от двете страни на натоварения “Тодор Александров”.

Христов бил с фолксвагена си. След удара 38-годишният мъж е откаран в болница с 11 счупени ребра, 2 прешлена и травма на белия дроб. Адриан Христов останал на мястото на произшествието, а пристигналите полицаи го тествали за дрога. Пробата се оказала положителна. След това Адриан Христов е откаран за изследване на кръвта във ВМА. На мястото на инцидента той заяви, че не е виновен, защото пешеходецът пресичал на червено и имало свидетели за това. Призна още, че е пушил марихуана, но преди 2 дни, и не е очаквал, че след толкова време наркотикът ще се отрази в теста. Дръпнал си два пъти от цигарата с трева, а в деня на катастрофата се чувствал в кондиция да шофира.

Адриан Христов по прякор Щази е сред известните футболни хулигани и фенове на “Левски”. След инцидента на бул. “Тодор Александров” се появиха информации, че е член на “София Запад”, която е най-голямата фенска организация на клуба. Оттам реагираха остро.

“Лицето Адриан Христов никога не е бил шеф на “София Запад”. Няма нищо общо и с организацията ни повече от 4 г., защото беше отстранен от нея по редица причини”, написаха от организацията. Уточняват, че в последните години се изявявал като лидер на Блок 5, което е част от сектор на стадион “Георги Аспарухов”, където се събират феновете на друга организация - “Ултрас”. От “София Зарад” уточняват, че Георги Семерджиев, който уби момичетата на 5 юли, също не е свързан с тях, за което също имаше информация в публичното пространство.

Георги Семерджиев е бивш футболист на “Левски” и “Спортист” (Своге). Заради мачовете му със синята фланелка в миналото и татуировките по тялото мнозина го свързваха с агитките и дейността им извън стадионите.