Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Няма да забравя как преди много години в Африка комарите бяха неочаквано щадящи към мен и баща ми, но се скъсваха да хапят майка ми и брат ми. Тогава още не знаех, че в артериите им тече със скорост 50 см в секунда любимата на жилещите насекоми кръв от нулева група.

Намирахме се в Конакри, Гвинея, на 100-тина метра по въздух от Атлантическия океан и комарите не бяха сезонна напаст – те бяха всекидневие – 365 дни в годината.

В крайна сметка, както изглеждах пощаден, 16 месеца по-късно точно аз се оказах жертва на малариен комар. Бях на 7 години, а огромна част от смъртните случаи от заболяването са именно при деца. Аз обаче след 24-часова треска изкарах маларията за точно три дни. И причината за благоприятния финал не бе само бързата диагностика и навременното лечение, а фактът, че никой в семейството ни не беше взимал превантивно животоспасяващия в такива случаи хинин. Смътно помня лекари от различни държави, които се бореха повече от месец с треската, защото бяха пили от лекарството преди ужилването, инфектирало ги с плазмодии. Макар и медици, те се оказаха неподготвени за опасната среща. Със сигурност не си даваха сметка, че комарът, тежащ едва 2,5 милиграма, може да изсмуче кръв три пъти повече от теглото си и да зарази над 100 души със смъртоносните малария, денга, чикунгуня, жълта треска. Разбира се, само женските, тъй като значително по-големите мъжки пият само нектар.

Комарите освен това могат да живеят рекордните за насекоми 6 месеца и съществуват от триаския период на планетата отпреди цели 250 милиона години. Има дори теория, според която точно комарите са инфектирали тежко с болести огромните динозаври и всъщност астероидът, ударил Земята, само ги е довършил. И това не е всичко. Отдавна анализаторите са доказали, че тези насекоми променят рязко историята на света, като заразяват смъртоносно велики личности като Александър Македонски и Оливър Кромуел и обръщат наопаки големи военни кампании, защото убиват с болести многократно повече войници от загиналите в битка. Да, наистина, от техните услуги съвсем съзнателно са се възползвали военни стратези като Наполеон и Хитлер.

Смята се, че комарите са убили 52 милиарда души, точно половината от хората, живели някога на Земята. Уникалните им качества и бързото възпроизвеждане със сигурност ги превръщат в най-свирепия хищник на Земята за всички времена. Точно затова ще посветим този „Космос“ на тяхната зловеща история – как унищожаваха цели велики цивилизации и дори днес убиват по 1 милион души годишно и продължават да променят човешката история. Сигурно ще Ви е трудно да повярвате, но комарите могат да бъдат и полезни. В началото на XX век, преди да бъдат открити антибиотиците, заразявали умишлено с малария неизлечимо болни от сифилис, тъй като високата температура напълно ликвидира причинителя на болестта. По същия начин днес учени вече успешно унищожават ракови клетки с вируси като този на едрата шарка, за което разказваме в броя.

В нашето пътешествие в миналото ще Ви дадем да подушите зловонията и ароматите на древността, ще Ви срещнем със зловещия нацист Адолф Айхман в уличаващо го интервю, пазено до днес в тайна. Ще разкажем и за д-р Лейла Денмарк, живяла в продължение на три века в Съединените щати и спасила света от смъртоносния коклюш. В наши дни ще се пренесем в лаборатория в Пловдив, където български учени са близо до революционно откритие за ранно откриване и потискане на унищожителната шизофрения. А един фотограф от град Бяла ще разкрие пред Вас как се снима бълха или мравка, така че да видиш ясно разрошения мъх на веждите й.

В новия брой 6/2022 четете още:

- Теорията за големия филтър: един добър
отговор на въпроса „Защо сме сами във Вселената?“

- Да анулираш Големия взрив - Докато тества антената си, радиофизикът Парис Херуни открива най-голямата пробойна в теорията

- Макросвят: да снимаш бълха

- В лабораторията на психиатрите: „Космос“ в тест за по-надеждни диагнози и лечение в психиатрията

- Признанията на дявола: Разсекретеното
интервю на архитекта на Холокоста

- Загадката на инспектор Стрезов

- Вируси против рак

- Миризмите на древния свят

- Спасителката на човечеството от коклюш, която живя през три века