Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Участниците в енергийния дебат  по време  на 
Софийския  икономически  форум
Участниците в енергийния дебат по време на Софийския икономически форум

Руските доставки по “Турски поток” спряха за седмица заради профилактика на тръбата в морския участък

Газовото хранилище в Чирен е пълно 32%, съобщи изпълнителният директор на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов във вторник. В края на отоплителния сезон имаше 18% складирано гориво.

Малинов смята, че до началото на новия зимен сезон хранилището ще се напълни изцяло. Последните изисквания на ЕС е да бъдат заети 80% от капацитета.

За седмица обаче доставките на руски газ през “Балкански поток” от 21 юни са спрени. Причината е планов ремонт на подводната част на “Турски поток”. На 20 юни на входа на газопреносната система при “Странджа” - ден преди спирането, са отчетени 32 млн. куб. м газ, който е транспортиран по “Балкански поток” към Гърция, Сърбия, Унгария, Босна и Херцеговина и Северна Македония.

Експерти припомнят, че и миналата година руският газ е спрял за седмица заради профилактиката на тръбата в Черно море и това няма общо със “Северен поток 1” и намалелите количества за Германия и Италия.

Газови специалисти казват, че южният коридор не е за България и Гърция, двете страни били нещо като придатък по трасето, основният пазар бил Италия.

“Булгаргаз” във вторник обяви втори търг за доставка на газ за юли. Той ще се проведе на държавната борса “Газов хъб “Балкан” в четвъртък. На първия от 20 юни не е имало кандидати да продават. При обявена оферта за купуване на 46 000 мегаватчаса на ден е направена оферта едва за 1000 мегаватчаса на ден.

Новата обява е за купуване на 45 000 мегаватчаса на ден за целия юли. Началната цена се определя по формула, която включва индекса за юли на нидерландската борса TTF, публикуван в издание Argus European Natural Gas на последния работен ден, предхождащ датата на провеждането на търга, минус 5 евро за мегаватчас. Цената при фактурирането е по цитираната формула минус постигнатата в рамките на търга отстъпка, ако е приложимо.

Според експерти количествата, които се търсят за покупка през борсата, са допълващи, основните доставки за юли в голяма степен били осигурени.

Колкото до дългосрочни договори за доставка на природен газ специалистите смятат, че няма как за два месеца от спиране на руския газ те да бъдат договорени. Припомниха, че по последния договор, по който “Газпром” доставяше в България, е преговаряно година и половина.

По време на икономически форум във вторник в София зам.-министърът на енергетиката Ива Петрова заяви, че през последните 6 месеца България се е сблъскала с изключително много предизвикателства. Перспективите са поне до 2023 г. да има игра на цените, прогнозира Петрова.