Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Би било вярно за тайни договорки за Скопие, ако имаше действия през това време. Това заяви Елена Поптодорова, вицепрезидент на Атлантическия клуб в България пред Би Ти Ви. 

ЕС няма как да стане гарант, той може да е само посредник относно темата за Северна Македония, коментира Поптодорова лед посещението на Олаф Шолц у нас.

„Той извърши точно това - посредническа роля и ще го правят до последно. Имаме съчетани усилия на Франция и Германия. Много, много лоша новина е за България да се противопоставя на машината на Европейския съюз. Ние се противопоставяме на основния двигател. И пак казвам подвеждащо е внушението от официалните говорители, официалните, високите нива за това, че има разбиране. Не, няма разбиране, защото даже и ние днес всички не всичко може да разберем. Аз не разбирам много от исканията, особено в рамковата позиция, които са изписани, особено предвид фактът, че се сменяха попътно многократно“, обясни тя.

Всички преговори и за ЕС, и за НАТО,  бяха процедурата, в която ние извършихме своите промени. Ако искаме Северна Македония да въведе промените, които ние настояваме, това може да стане само когато е вкарана в задължителните елементи и изисквания на преговорния процес, коментира дипломатът.

На въпроса дали има връзка между полтическите събития в България и смяната на посланика на САЩ, тя заяви, че тази процедура е нормална и десетилетия. "Измислена драма е сменянето на посланика на САЩ у нас. Има десетилетна практика в САЩ - посланиците се сменят на три години, веднага след втората година започва търсене на заместник", каза Поптодорова.