Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Валери Найденов
Валери Найденов

От 2 години България е в олигархична гражданска война

България се върти в омагьосан кръг. Четирикракото правителство на Кирил и Асен е нефелно. Да се махне, но после? Пак същата криза, даже още по-лоша. Кризата никога не е спирала, няма и да спре, докато олигархията най-сетне не позволи на българите да си избират истински народните представители.

2 дена гледам сутрин телевизиите и как не видях поне 1 политолог да даде точната диагноза. А тя ще им извади очите! Точно същата поредица от кризи е проигравана много пъти в Европа и винаги лечението е било едно и също – мажоритарен вот.

Да вземем например Франция след Втората световна война. Въвежда се пропорционална избирателна система – гласуване за партии. Само за 13 години се сменят 27 правителства. Средно – по 5,7 месеца живот. Хаосът е толкова велик, че през 1958 г. партиите изпадат в отчаяние и отиват да целуват ръката на Дьо Гол – бащице, спасявай ни!

Първата работа на Дьо Гол е да въведе мажоритарен вот и оттогава до ден днешен властта е стабилна, парламентите си карат целите мандати и Франция излъчва спокоен авторитет. А и наемният труд получава огромни придобивки, за каквито у нас може само да се мечтае.

Или да вземем Италия. Между 1946 и 1993 г.

там се сменят

52 правителства,

средно по 10,8

месеца живот

Мафията си има държава. В един момент с огромно закъснение на елита му идва малко акъл, отказва се от партийнолистовата система и въвежда смесена система, в която три четвърти от мандатите се печелят с мажоритарен вот. И въртележката веднага спира, мафията е победена и Италия навлиза в период на небивала стабилност и просперитет. Промяната към добро е толкова радикална, че италианците наричат новия режим Трета република.

Слави Трифонов и екипът му внасят подписи с искане за иницииране на референдум за промяна на избирателната система към мажоритарна в два тура.  СНИМКА ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Слави Трифонов и екипът му внасят подписи с искане за иницииране на референдум за промяна на избирателната система към мажоритарна в два тура. СНИМКА ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Уви, после Берлускони върна партийните листи и хаосът се завърна. Все едно включваш и изключваш осветлението.

Това е диагнозата за българското заболяване

– на народа му

е отнета

възможността

да си избира

представители

Той е принуден да гласува за партии, а партиите се създават и контролират от олигархията. Партиите са политически отряди на рекетьорите от прехода, с помощта на които те и до днес си разделят плячката. А като не могат да я поделят, вадят калъчките.

Преди 2 години ГЕРБ и прокуратурата (по указания отвън) удариха част от олигархията и оттогава започна олигархична гражданска война.

Ударените олигарси инвестираха в улични бунтове и в нови и нови партии, но победител така и няма. Не може и да има.

Гражданска война от този тип се решава на бойното поле, а Брюксел не разрешава насилието. Формалната демокрация не одобрява рязането на глави. Я сме се избили, я са ни спрели субсидиите.

Именно затова кризата продължи и продължи, и още ще продължава, парламентите се саморазпускат и саморазпускат, в един момент олигархиите се разбраха за компромисно правителство тип “орел, рак и щука” плюс едно неизвестно животно и две посолства. Неизвестното животно беше и е ИТН. Много се говори чий точно проект е ИТН и вероятно всичко е истина, но неговата последна мисия е да изиграе ролята на слабото звено.

На помощ дойдоха и машините за гласуване, които позволяват мащабни и неуловими манипулации. Но

който смяташе,

че с

четирикраката

коалиция на

Кирил Петков

кризата бе

решена, да спре

гъбите и тревата

Това правителство е самата олигархична война, но в рамките на общ тепих.

Освен воюващите олигархични интереси в него са се хванали за шията и коренно противоположните геополитически интереси на двете посолства. Направо е смешно да наблюдаваме какви извънземни приоритети ни се сервират.

Райчев например начерта 2 червени линии – Северна Македония и оръжието за Украйна. И двете са незначителни теми за избирателя. За избирателя е важно какви са тези далавери с тока и газа, които вдигат цените двойно и тройно, убиват бизнеса и на това отгоре трупат недопустим дълг.

И защо

точно сега ще

влизаме в

еврозоната,

та инфлацията да се повдигне на втора степен. И защо при такава инфлация минималната заплата не мърда.

Тези и още много неща живо интересуват избирателя. Това са червените линии на българина, а Райчевите са от Путин.

Киро пък се чуди как да задраска и двете Райчеви линии, но без да се разпадне коалицията. Представям си на какъв шиш го въртят от другото посолство.

Той е майстор на словесните гафове, но никой не оцени най-великото му откровение – че се кани да вземе 12 депутати от ИТН. Замислете се за този абсурд. Те нали са представители на народа? Как да ги вземе – да ги купи, съблазни или да ги заплаши с нещо? Най-смешното е да каже, че разчита на съвестта им.

Пардон,

забравих, че тези

12 депутати не

са на народа

Слави ги вкара в парламента като трафикант, който вози нелегални мигранти в ремаркето на тира. Сега ги гони с джипове, напомня им да са лоялни, иначе… И е прав човекът. Те са си негови поданици - той ги подбра на кастинг, подреди ги в листите, вкара ги в далаверата, а сега ще му кръшкат?!

Прав е, само че не виждам какво общо има това с демокрацията. Докато ни принуждават да гласуваме за партии, така ще е. А за да гласуваме за правилните партии, помагат Рашпилата и машините на Мадуро. Още 10 години така – и ще видим поне 30 служебни правителства, 30 нефелни парламента и всеки ще има шанс за министър-председател.

Не знам защо чак миналата седмица “Галъп” съобщи за едно международно изследване от миналата година – според него три четвърти от

българите

смятат, че

страната не се

управлява според

волята на народа

Е, какво очаквате? Много ясно, че ще е така. Три четвърти от българите поискаха мажоритарен в 2 тура, а управляващите се направиха на тапа. Правилно смятат българите.

На въпроса дали изборите у нас са свободни и честни – 65 на сто от българите са на точно обратното мнение. А на какво мнение да са след манипулацията с машините и агитацията на Рашков? 61 на сто смятат, че гласът на народа е слаб и не се чува, а само 13 на сто го смятат за силен.

Ами как да се

чува, като по

телевизиите

говорят само

слугите на

елита?

Все пак интересно кои са тези 13 на сто и имат ли нужда от жестомимичен превод.

Клетото ВМРО, чуди се как да напомни за себе си. Онзи ден и то предложи Велико народно събрание и нова конституция. Горкото, за 32 години то не успя нито веднъж да влезе със собствени сили в парламента, а ще обръща посоката на въртенето на Земята. Колко лесно е да се каже – мажоритарен вот! И веднага ще те забележат!

Ето, това е истинската диагноза за кризата. Ще я познаете по факта, че тя изобщо не прозвуча по телевизиите.