Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БОЙКО РАШКОВ СНИМКИ: Георги Кюрпанов
БОЙКО РАШКОВ СНИМКИ: Георги Кюрпанов

Регионалното министерство не сезирало съда, за да се обявят за нищожни договорите по ин хаус процедурите, натискали държавата да плаща по тях

С пари, отпускани за строителството на "Хемус" са купувани хотелски комплекси, имоти в центъра на София, вилни селища, а десетки милиони са превеждани по сметки в Обединените арабски емирства. Това обяви вътрешният министър Бойко Рашков на брифинг в националната полиция.

"Това са парите на българския данъкоплатец. Той скоро няма да пътува по "Хемус". Всичко това се е случвало по времето на един министър председател, който обикаля страната и се гласи наесен пак да управлява. Трябва ли сега пари да се плащат пак на тези фирми?", попита Рашков. За лот 5 вече има разследване за пране на 54 млн. лв., по което единственият обвиняем е футболният рефер Борислав Колев. Сега Рашков разказа какъв е пътят на парите за лот 8 на "Хемус", за който няма подробен устройствен план и разрешение за строителство.

Парите тръгват от АПИ, към държавната "Автомагистрали" ЕАД. Тя превежда авансово 84,5 млн. за доставка на материали за лот 8 на търговско дружество, което има договор по ин хаус процедура.
"С тези пари в края на 2020 г. фирмата закупува имот в центъра на София за 27,4 млн. лв. Сега там се строи. На лот 8 няма дейност и за 1 стотинка. През септември 2020 г. 14,3 млн. лв. се нареждат към дружество с предмет на дейност строителство на жилищни и нежилищни сгради. Непосредствено след получаването, 950 хил. лв. се превеждат по лични сметки на собствениците с основание "дивидент". 6 млн. лв. за 1 месец са преведени на фирми, контролирани от собствениците на това дружество, получило 14,3 млн. лв", посочи Бойко Рашков. 

В края на август 2020 г. 12 млн. лв. от получените за лот 8 пари са били преведени на фирма, което от своя страна е наредила 8 млн. лв. към личната сметка на физическо лице с основание "договор". Няколко месеца след преведените 8 млн. лв. дружеството прекратило дейността си и се преобразувало в друго, показало разследването на МВР. През декември 2020 г. други 30 млн. лв. са отделени за закупуване на частно дружество, а хората, получили огромните суми по личните си сметки за дивиденти, ги пренареждат в сметки в Обединетите арабски емирства.

"Собствениците на част от дружествата, получили средства за материали за лот 8 са идентични", каза Рашков. Той припомни, че договорите са за наем на материали и доставка на техника, а не за строителство. В този случай няма кой да поеме гаранцията за качество, защото изпълнител се води държавната "Автомагистрали" ЕАД, която няма капацитет да извърши подобна дейност.

Лот 8 на автомагистрала "Хемус" е 33,4 км - от Попово до Лозница. През миналата година служебното правителство разпространи списъка на дружествата, които са получили пари за всеки един от лотовете на "Хемус". За 8-и това са "Битумина ГМБХ България" ЕООД, на която са преведени 82 млн. лв. и "Хидрострой" АД, получила 48,8 млн. лв. Бойко Рашков отказа да назове фирми и лица, които са участвали в схемата. Преди месеци Рашков посочи, че един "велик и жилав" бизнесмен, чиято фирма е получавала пари за строителството на "Хемус", е превеждал 21 млн. лв. в Дубай. тогава се появи и версията, че става дума за бившият шеф на АПИ и настоящ собственик на "Хидрострой" АД Велико Желев.


Друга фирма, сключила договор по ин хаус процедура и получила авансово пари, през юни 2021 г. е превела 14,7 млн. лв. кат озаем на свързана с нея фирма, регистрирана малко преди това. Същата фирма сега изгражда луксозно вилно селище. Според информацията на МВР двете дружества са свързани с едно и също лице. 

Това е един от комплексите, купени с пари от авансово преведените за строителството на "Хемус".
Това е един от комплексите, купени с пари от авансово преведените за строителството на "Хемус".

"За изграждане на друг от лотовете на "Хемус" през август 2020 г. "Автомагистрали" са превели 131 млн. лв. на фирма, собственост на същото лице и 48,8 млн. лв. на друго търговско дружество, собственост на близка роднина на лицето. През март 2021 г. 21 млн. лв. от тези пари са преведени на друг афирма н асъщия човек. На същата дата 15 млн. лв. отиват в трета негова фирма. На същата дата двете фирми превеждат по личната му сметка 23 млн. лв. После парите излизат от нея и влизат в поредна негова фирма. По същото време тя купила луксозен хотелски комплекс.

"Това са фирми, които са известни от миналата година. Представиха се пред обществото, че могат да строят магистрали. Без строителни книжа, по незаконни договори, с благословията на Барисов и на Аврамова като регионален министър. И сега е трудно да се излезе от тази ситуация. Казусът трябва да се реши юридически. Да се даде отговор на хората какво ще се случи с тези стотици милиони, които са подарени на 20 строителни фирми, приближени на предишните управляващи, които искат да се връщат на власт и пак да разходват бюджетни средства за подобни схеми. Така потъват милиони и милиарди на данъкоплатците", заяви Бойко Рашков. 

От МВР припомниха позиция на регионалното министерство от края на миналата година, че докато съдът не обяви договорите за "Хемус" за нищожни, държавата трябва да плаща по тях. Според вътрешното ведомство правният интерес за обявяването им за нищожност е на регионалното министерство, но такава стъпка не е направена, а имало натиск да се плаща на същите тези фирми. 

"Начинът, по който се подготвя в момента разходването на пари за магистралите не предвижда гаранции, че схемата няма да се повтори. Не виждам прозрачни процедури по закона за обществените поръчки, нито правни действия за вече отпуснатите средства. Подобни подаръци от бюджета към отделни фирми не познаваме в най-новата ни история. Никой освен МВР не се интересува какво се случва с тези бюджетни средства, които са отпуснати за едно, а са отишли за друго", каза Бойко Рашков.