Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Слънчев бряг чака огромният брой туристи да дойде през юли и август.
Слънчев бряг чака огромният брой туристи да дойде през юли и август.

Сезон 2022 се свива до 2 силни месеца и без руснаци и украинци. Англичани и немци се завръщат, но заради страх от войната отказват полети за юни

Камериерки от Казахстан и Киргизстан чистят в Слънчев бряг, украинките отказали

С два зачеркнати пазара – Русия и Украйна, и с много неизвестни започна сезонът в Слънчев бряг тази година. Хотелиерите са предпазливи с прогнозите, а очакванията са от един много по-добър от миналогодишния сезон до трудно и изпълнено с много спънки лято.

В най-големия ни морски курорт вече посрещнаха първите туристи от Великобритания, Чехия и Израел, тук-там се срещат и румънци. От 1 юни по плажовете има спасители,

ивиците са напълно

готови, но все още

са полупразни.

И ако доскоро в Слънчев бряг бе пълно с украински бежанци, които правеха оборот по магазини и заведения, то сега тяхната липса се усеща осезаемо.

Курортът буквално опустя, след като държавата разсели бягащите от войната в свои бази във вътрешността на страната. Липсата им се усеща и по бургаските молове, които реализираха невиждани печалби от трескавото пазаруване на украинки с малки деца.

Сега в курорта са останали не повече от 1000 украинци. Половината от тях попадат в т.нар. уязвима група – бременни жени и хора с хронични заболявания. Те са настанени в прословутата станция на Министерския съвет в Слънчев бряг, любимо място на властта от близкото минало.

За 23 юни е планирано официалното откриване на сезона в най-големия ни морски курорт. "В момента имаме туристи от различни националности, пристигнаха и първите англичани, но са малко. Трудно се прогнозира в тази обстановка, войната в Украйна повлия и това лято губим и руснаците, и украинците.

Няма чартъри

от Русия,

а няма с какво да ги заменим, в Европа работим с традиционни пазари", казва Елена Иванова от Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Тя разкрива, че засега трудно вървят записванията на полския и немския пазар, а големи туроператори отменят полети за юни.

"Към момента броят на заявените полети за летище Бургас за юни и юли надвишава прогнозата ни от месец март - съобщават оттам в отговор до "168 часа". -

Ситуацията е динамична -

има както анулации, така и нови заявки за полети. Към момента пазарите от Полша, Чехия, Словакия се развиват най-добре.

От Полша например имаме директни полети от 12 дестинации. От пазар "Великобритания" имаме директни полети от 18 дестинации и към момента този пазар се движи също над очакванията ни отпреди началото на сезона."

След две години чакане заради COVID-19 на родното море най-после

се завръщат англичани, скандинавци

и израелци, но картината и там не е много розова. Голям туроператор канселирал полетите от Манчестър за целия юни, което е сериозен удар за туристическия бранш. Вероятната причина е страхът от близостта на България до военните действия в Украйна и желанието да се изчака, за да се види как ще се развие ситуацията, смятат хотелиери. Повечето са на мнение, че сезонът няма да е това, което би трябвало да бъде, особено след като най-после паднаха ограниченията заради ковид-пандемията.

"След 2019 г. не очакваме някакво избухване. И през 2022 г. работим при екстремни условия. Ако предните две години проблем беше пандемията и невъзможността да се пътува, то сега е войната в Украйна", обобщава Елена Иванова.

От Бургаската туристическа камара също посочват войната в Украйна като едно от най-големите предизвикателства за сезона. Преди избухването на военния конфликт резервациите от Чехия бележеха ръст спрямо предходните 2 години и поддържаха нивата спрямо 2019 г.

Същият ръст се наблюдаваше и за румънския пазар. След 24 февруари записванията от тези два пазара минаха на режим изчакване, коментират от камарата. Намалели и записванията от завръщащите се пазари Великобритания, скандинавските държави и Израел. Не секнали обаче записванията от Полша -

един от основните генериращи приходи

пазари. А според експерти една от причините са плануваните чартърни полети към летищата Бургас и Варна. Като един от най-труднопредсказуемите сезони определя това лято хотелиерът Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. И неговите комплекси в Слънчев бряг в момента са полупразни, а очакванията му са за раздвижване след 15 юни.

Един след друг в курорта отварят ресторанти и заведения, в очакване на чартърите от Великобритания, скандинавските държави и Германия. Проучване на "168 часа" установи, че след слабия юни ще има пик през юли и август - повечето хотели в Слънчев бряг и по Южното Черноморие вече са изцяло резервирани за най-горещите летни месеци.

От бранша обаче са категорични, че тези 60 дни няма да са достатъчни, за да им излязат сметките след драстичното поскъпване на ток, храна и услуги.

"За юли и август хотелите са пълни, но 2 месеца сезон при 12 месеца в годината не е силен сезон. За толкова кратки срокове не могат да се покрият разходите и то не само за ел. енергия и изхранване, но и за заплати на персонала", казва Елена Иванова.

Заради бежанската криза много от хотелиерите е трябвало бързо и доста по-рано от обичайното да сформират персонал. Освен българи, които всяко лято се изхранват от сезонна работа, в Слънчев бряг вече са пристигнали камериерки и бармани от Казахстан, Киргизстан и Молдова. Украинските бежанци, които прекараха три месеца в Слънчев бряг, така и не пожелали да се интегрират и да си намерят работа в курорта.

"Докато бяха в нашите хотели, им предложихме работа.

Непрекъснато имаше обяви, че набираме персонал,

но никой от тях не се кандидатира", казва собственик на 4-звезден хотел в Слънчев бряг. За разлика от висококатегорийните комплекси, които не пожелаха да продължат с държавната програма, по която се отпускат 15 лв. за изхранване на бежанец от Украйна, хотелиери с бази 2 и 3 звезди предпочетоха да минат на този вариант, за да запълнят легловата си база.

Една от тях е Елена Андонова, която първоначално настани над 500 бежанци в четирите си хотела в Слънчев бряг и Свети Влас. Според нея сезонът започва с 20 - 30 % заетост на легловата база.

"Предварителни резервации с капаро почти няма. Всичко явно ще бъде last minute, казва Андонова, която и това лято очаква бум на българските туристи. За разлика от собствениците на бетоновите мастодонти в Слънчев бряг, които

разчитат предимно на чартъри от чужбина,

тъй като курортът няма как да се запълни само с нашенци и с румънци.

Шокиращата инфлация и скокът на цените обаче със сигурност ще се отрази на джоба на българина, който миналото лято буквално спаси сезона, особено по Южното Черноморие.

Плажът Аркутино край Приморско е разделен на зони според цените на услугите. Има и свободна част.
Плажът Аркутино край Приморско е разделен на зони според цените на услугите. Има и свободна част.

От Бургаската туристическа камара са с разнопосочни очаквания по отношение на пазар България, който

отбеляза ръст по време на пандемията.

Заради ограничителните мерки за пътуване в чужбина българите преоткриха родното Черноморие през последните 2 г. и, от една страна, очакваме този интерес да се задържи.

Плажовете край Созопол са едни от най-посещаваните по Южното Черноморие.
СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА
Плажовете край Созопол са едни от най-посещаваните по Южното Черноморие. СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА

От друга обаче нарастващата инфлация ограничава възможностите на българския турист за дълги и чести почивки, анализират от камарата. Оттам отчитат и това, че голяма част от нашите сънародници след облекчаване на мерките за пътуване ще се насочат към конкурентни дестинации като Гърция и Турция.

Въпреки поскъпването туроператори са оптимисти, че сезон 2022 все пак ще е доста силен. "Не бива да се забравя, че Турция и Гърция също вдигнаха цените, така че и това лято ще има

много българи, които ще изберат да останат на родното море”,

смята туроператорът от Поморие Евелина Пулева. Според нея войната в Украйна не оказва пряко влияние върху BG туризма, който може да бъде подсилен със специални уикенд-пакети и фестивали, които да удължат сезона. "Миналата година нямаше място по българското Черноморие. Сега също започва да се чувства оживление по курортите", казва Пулева, която преди дни завела група ирландци, отседнали в Слънчев бряг, на фестивала на розите в Казанлък. Включили се и

руснаци с ваканционни имоти у нас.

Те успели да пристигнат в България, пътувайки през Истанбул.

От избухването на войната в Украйна обаче все по-малко руснаци могат да дойдат, за да нагледат морските си апартаменти в Свети Влас, Несебър, Слънчев бряг и Поморие, а мнозина започнаха да ги разпродават още с настъпването на ковид-пандемията. Така цял квартал в Поморие, наречен Малката Москва, буквално опустя, а от миналата година "руските" жилища там масово се изкупуват от българи.