Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В България, колкото и добре да живееш, дори и бустерна ваксина да си забодеш, накрая винаги ще се препънеш тежко в непобедимия формализъм на правосъдната ни система.

Дори и мафиотските босове, които имат улеснението и удоволствието да работят и живеят винаги срещу правилата на държавата, може цял живот да прецакват системата, но на финала неизбежно си чупят главата в някоя безсмислена и непреодолима буква на закона.

Какъв по-силен пример в тази история от Брендо, който вече два пъти моли българския съд да му позволи да излежи у нас три свои присъди, но магистратите отрицателно клатят глава.

Според прокуратурите на цяла Европа той е топнаркобос, прекарал десетки тонове кока от Латинска Америка до Стария континент, изпрал стотици милиони евро, заразил с корупция вездесъщата банкова система на Швейцария и със сигурност плащал месечни подкупи колкото годишния бюджет на наши големи министерства. Днес обаче Евелин Банев, колкото и комбинативен и амбициозен да е, се оказва напълно безпомощен да влезе в тон с правосъдието ни, дори и когато високо вдига бял флаг за поражение на бойното поле.

Ако днес Брендо кандидатства в “Гинес”, със сигурност ще получи сертификат като първия голям международен гангстер, който упорито моли да влезе в затвора, за да излежи три присъди за различни престъпления, но съдът още по-упорито не му дава никакъв шанс да се поправи и влезе в правия път. И тук българската история надхвърля и най-ярките хитове на колумбийската. Всички знаете как през 1991 г. Пабло Ескобар почти доброволно влиза в затвора. Да, но той е частен и се нарича “Ла Катедрал”, построен от самия наркобос, с надзиратели, избрани на кастинг от него, с футболно игрище, барбекю, бар, джакузи, стаи за развлечения, голяма компания от приятели и склад, натъпкан от горе до долу с пачки американски долари.

Освен това преговорите и натискът Пабло Ескобар да се предаде и влезе в затвора продължават почти година, а молбите на Брендо напълно доброволно да се яви в място за лишаване от свобода атакуват неуспешно българския съд вече втора година. Ескобар има само колумбийска присъда, а Брендо - италианска, румънска и българска. Колумбиецът с голяма неохота се съгласява да излежи силно намалено наказание, а българинът сам иска да се яви пред вратата на пандиза с три решения на съда в ръката от общо 36 години затвор.

Със сигурност това е история за една голяма несправедливост, но днес най-интересно за наблюдателите е дали с влизането в затвор в София, Брендо не се опитва да се спаси от казарма в Украйна, която в момента си е чиста проба война. Още през февруари украинското правителство обяви мобилизация на всички мъже на възраст между 18 и 60 години. Банев е роден през октомври 1964 г. и е на 57. И понеже при ареста му се оказа, че вече от няколко години е пълноправен украински гражданин, днес по всички правила и закони би трябвало да държи автомат срещу руските войници някъде на фронтовата линия. Дали това е така обаче, никой не знае. Известно е, че Брендо може да извади паспорт с всевъзможна националност от всеки джоб, така че не е сигурно дали той въобще се намира в Украйна. Точно защото не е в държава от Европейския съюз, българският съд му отказва да излежи присъдите си у нас.

Каква обаче е най-вероятната мотивация за неочакваната инициатива на Банев да се предаде на родното правосъдие? Причината е, че законът у нас освен с формализма си е международно известен и с подчертано хуманно отношение към лошите момчета на деня. Първо, заявявайки желанието си да излежи всичките си наказания в родината, съдът няма да кумулира и трите присъди, както се случва в Съединените щати например, а ще постанови излежаване само на най-голямото наказание. Така затворът от общо 36 години пада на 20.

Но и това не е всичко... Не е утвърдена съдебна практика, но има много примери, когато в подобни случаи магистратите намаляват присъдата, тъй като българският закон предвижда за същото престъпление по-ниско наказание от вече постановеното в друга държава.

Но и това не е всичко... Брендо може и да влезе в български затвор с намалена на два пъти присъда, но като доказан будист той със сигурност ще бъде сред най-примерните и образцови лишени от свобода в софийския затвор. Което е известна предпоставка за предсрочно освобождаване.

Така че в крайна сметка, ако успее да пробие формализма на нашето правосъдие, Банев може да излежи в България 7-8 години вместо общо 36 в Италия, Румъния и у нас. Това ще е добър вариант за него, ако се е уморил от играта на криеница...