Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стефан Янев ще свика Учредителното събрание на "Български възход" на 4 или 18 юни.
Стефан Янев ще свика Учредителното събрание на "Български възход" на 4 или 18 юни.

Те ще се конкурират с "Възраждане" и БСП за русофилските гласове

Стефан Янев свика инициативния си комитет ден след като парламентът прие военнотехническа помощ за Украйна

Мая Манолова натовари датата с още символност - внесе документи в съда за регистрация. Най-неясни са отцепниците от ИТН

Едва ли е случайно, че войната в Украйна и знаковата дата 9 май провокираха старта на три нови политически проекта в България. Европа приема този ден за свой празник като символ на обединението и мира, а Русия го отбеляза тази година по традиция като Ден на победата, но без никакви чужди гости. Възниква въпросът дали 3-те партии избират 9 май заради Брюксел или Москва, които днес изповядват различно отношение към Украйна. Стефан Янев, Мая Манолова и Десислава Димитрова трудно могат да избягат от връзката на проектите си с тази дата.

Появата им по време на войната и собствените им

коментари за кръвопролитието

дават отговора. Това, което ги обединява, е твърде неясната им позиция по отношение на нападението - кой е агресор и кой жертва. Изборът на навечерието на 9 май за създаването им е контрапункт на официалната българска позиция на три от формациите в правителството. Тоест те ще бъдат конкурент на "Възраждане" и на БСП за проруските гласове при евентуален предсрочен вот.

Вярно е също, че пролетта е удобен момент за създаване на структури, но ако държаха на хубавото време, можеше да насрочат учредителните си събрания в началото на април или през юни. Така трудно могат да избягат от подозрението, че именно 9 май провокира началото и на трите проекта.

Стефан Янев свика на 5 май Инициативния комитет, който прие учредителна декларация и ще подготви основаването на формацията му. Тя ще бъде вписана под името "Български възход".

Бившият омбудсман пък заложи на датата 1 май, за да превърне "Изправи се БГ!" в партия. Според Манолова празникът на труда е специално избран, за да даде сигнал към избирателите, че ще защитава социалните ценности.

Мая Манолова
Мая Манолова

И двата проекта обаче се създават сега, а не миналата година, когато имаше три вида избори. Освен това тръгват да търсят привърженици, когато управляващата коалиция е разделена по въпроса да изпращаме ли оръжие на нападнатата страна.

Какви са фактите?

Три от партиите в правителството подкрепят военната помощ, четвъртата - БСП, е против. Лидерката Корнелия Нинова се зарече, че дори и един български патрон да замине за фронта, столетницата ще напусне правителството и мнозинството. Ултиматумът бе предназначен за нейния електорат, който в голямата си част е не просто русофилски, но застава на страната на Москва в този конфликт.

БСП е в изолация

от останалите

три формации

по въпроса. За изпращането на военна помощ е и опозицията. Единствената, която е на същото мнение като соцпартията, е проруската "Възраждане". Така в парламента има мнозинство срещу агресията на Русия, но то не се припокрива с участниците в правителственото. Същевременно в България все още има много повече русофили, отколкото навсякъде другаде в Европа.

Тези дни стана известна класация за страните от Европейския съюз по въпроса кой е виновен за войната в Украйна. България е на първо място по смятащи, че конфликтът се дължи на НАТО за разлика от останалите европейски държави, които обвиняват Русия.

Хората, които мислят така, можеха при евентуални избори да се насочат към "Възраждане".

Новите проекти обаче ги разколебават.

Те се целят именно в електората, който възприема Русия само като освободителка на България и братска страна и оправдава нахлуването в Украйна. Това се вижда, макар и формациите на Стефан Янев и Мая Манолова да не се афишират пряко като проруски.

“Български възход” се заяви като националконсервативен проект,

"реално близо до хората, по думите на лидера й, който като военен министър единствен избегна термина "войната в Украйна", а цитираше Путин, че това е "спецоперация".

В момента, в който го каза, Кирил Петков заяви, че така не може да говори негов министър, а русофилите избухнаха във фейсбук, че ако сега генералът направи своя партия, тя ще е най-голямата. Може би това му дава основание да се надява на предсрочни избори през есента и да очаква формацията му да влезе в следващия парламент.

Социолозите твърдят, че нишата за такава партия е благодатна и

кръгове от българското общество могат

да я припознаят

и да гласуват за нея. Вероятно това е причината Янев да бърза с регистрацията.

Учредяването на "Български възход" ще бъде на 4 или 18 юни, като организаторите предвиждат до средата на юли да минат всички проверки на имената и подписите и партията да бъде вписана от Софийския градски съд.

Отношението на бъдещата БВ към войната в Украйна е ясно. Първо, защото именно

бойните действия станаха причина

за отстъпването на лидера й Стефан Янев от поста военен министър и скандала в кабинета. И второ, той свика инициативния си комитет ден след като България реши да помогне във военнотехническо отношение на Украйна.

На събранието бившият премиер заяви, че сме пред поредната национална катастрофа. Той продължава да смята, че ставаме страна в конфликта, ако изпратим оръжие на Украйна. Същата теза, която защитават и БСП, и "Изправи се БГ", и "Възраждане".

Янев защити и руската посланичка

Елеонора Митрофанова при обидата й "евроатлантически подлоги", а после мисията уточни, че не е имала предвид България. Според бившия премиер и други посланици са оставяли

усещането,

че се месят във вътрешните

ни работи. "Обявяването й за персона нон грата щеше да е грешка, защото това би затворило дипломатическите отношения с Русия. Войната все някога ще свърши и България ще има нужда от развиване на двустранните си отношения с всички страни", добави Стефан Янев.

Що се отнася до другия проект - на Мая Манолова, речовитата бивша депутатка избягва да коментира случващото се в Украйна и нито веднъж не зае страна кой е агресор и кой - жертва. Говори за фирми, които се облагодетелстват, но не и за самия конфликт.

Така си оставя вратичка да привлече повече избиратели,

но социолозите не предричат успех на новото й начинание в политиката.

Нейните приоритети са вдигане на доходите и майчинските, подкрепа на малкия и средния бизнес, борба с дълговото робство, безплатно здравеопазване и образование, а не с плащане под масата.

Мая Манолова реши да натовари датата 9 май с още повече символи - тогава подаде документи за регистрация на партията в съда.

Третият проект - на отцепниците от ИТН, има най-малко потенциал. Те

не успяха да станат популярни

въпреки трите парламентарни избори миналата година и въпреки че бяха кандидати за министри. Тяхната партия – "Развитие", беше основана в края на април и се позиционира в лявоцентристкото пространство. Бившите хора на Слави Трифонов директно се обявиха за неутралитет във външната политика на България, тоест против изпращането на оръжие и помощ за Украйна. По думите на Десислава Димитрова (председател) "това само ще удължи агонията". Което е в синхрон с проруската позиция на Стефан Янев и мълчанието на Мая Манолова.

В състава на "Развитие" освен номинираната за икономически министър Десислава Димитрова са още кандидатът за културен - Георги Султанов, и за социален - Теодора Пенева. Те се разграничиха напълно от политиката на "Има такъв народ".

Има още един пункт, по който трите нови проекта може би ще бъдат свързани. Това е отношението им към президента Румен Радев. Засега "Развитие" не са обявили нищо конкретно, но другите две партии, родили се в навечерието на 9 май, са близки не само с проруската си позиция, а и до държавния глава. Официално те

никога няма

да си го признаят.

Причината е ясна - ако някой се провали, да не се прехвърлят негативите върху него.

Наблюдателите твърдят, че военният пилот е патрон поне на партията на Стефан Янев, който беше негов секретар и впоследствие бе избран за служебен премиер в два служебни кабинета. След като "Продължаваме промяната" - другата формация, на която даде рамо, очевидно не действа в тон с неговите възгледи. Скоро и на "Български възход", и на "Изправи се БГ", и на "Развитие" ще им се наложи да вземат отношение и да покажат доколко са свързани с президента и с Русия.

Отношението към Румен Радев сближава трите нови проекта.
Отношението към Румен Радев сближава трите нови проекта.