Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руският президент Владимир Путин СНИМКА: РОЙТЕРС
Руският президент Владимир Путин СНИМКА: РОЙТЕРС

Ако не е, защо заложи Русия на натовската рулетка?

Стана модно държавните лидери да са агенти на друга държава. За малките периферни държавици това отдавна е част от длъжностната характеристика, но едва в последните години тази мода превзе върховете на великите империи.

Само преди 5-6 години елитът на американското разузнаване твърдеше, че Тръмп работи за Путин. Оказа се лъжа за съжаление, но пък излязоха наяве факти, че Байдън взел подкупи от едни интересни китайци. Според “Фокс нюз”, Си Дзинпин отдавна го държи за великденските биячи.

И ето, дойде моментът да се запитаме – а дали и Путин не се е хванал на агентурното хоро?

Ако вярваме на руските патриотични интелектуалци

(Дугин, Фурсов, Спицин, Курягин, Михалков и т. н., и т. н.), то Горбачов е агент на Тачър и Рейгън, а Елцин – на Клинтън. Тук прескачам списъка с вербуваните членове на Политбюро, министри и олигарси. Подозренията посегнаха още по-назад през годините и докопаха дори Андропов (лидер на СССР до смъртта си през 1984 г.).

Е, защо тогава да изключваме Путин? Той бе избран за наследник лично от Елцин и от продажната руска олигархия, готова да служи на всяка русофобска държава с яхтени пристанища.

Публични улики за Путин няма, но както е казал Спасителя – по плодовете им ще ги познаете, т. е. по делата и фактите. Факт е, че в последните дни преди войната, сериозна част от руския златен резерв и стотици милиарди долари напуснаха страната по посока на западните банки, където вече са загубени за Москва, а шефката на националната банка на Русия, срещу която всички руски патриоти вият като вълци, тези дни получи нов мандат. А какви са военните дела на Путин? Първоначално той обяви за цел “демилитаризация и денацификация” на цяла Украйна. Случи се тъкмо обратното - украинците ще излязат от битката въоръжени до зъби и 10 пъти по-настървени. Дотук – пълен провал. Лесно можеше да се предвиди.

Какви са новите, силно занижени цели на Русия?

Да закръгли и откъсне каквото е завладяла досега, да го закрепи някак си в мирен договор и да го представи като велика победа. Да речем, че успее. И какво после? Украинците няма да си седнат на задника, а ще продължат да се бият с всички възможни средства, а средствата стават все по-мощни. Няма да спрат, докато не си вземат обратно всяка педя земя и още някоя и друга област в придавка. В последвалата катастрофа нищо чудно Полша да си прибере Калининград. И така нататък.

Другият сценарий е поражение за Русия още това лято. Преди 2 месеца изглеждаше абсурден, но днес вече назрява в далечината. А след това? След това пак разпад като през 1991 г., но този път в самото сърце на бившия СССР.

Защо смятам, че на хоризонта се очертава поражение? Първо, защото Украйна отблъсна настъплението от двете страни на Киев.

А това решава изхода от цялата война

Истинската цел на северното настъпление поне на ранния етап не бе самият Киев, а транспортните артерии на запад към Лвов и на изток към Харков. През тях прониква натовската военна помощ, която в началото едвам-едвам се процеждаше, а сега расте като лавина. В същото време руските резерви се изчерпват, а производството не може да насмогне на загубите.

Например в момента руските танкове се сглобяват в “Уралвагонзавод имени Дзержинского”, а той е спрял производството според някои съобщения. Защо? Липсват компонентите, които се внасяха от чужбина преди ембаргото. (https://www.pravda.com. ua/rus/news/2022/03 /22/7333502/)

Миналата седмица говорител на Пентагона каза, че Русия и Украйна вече разполагат с еднакъв брой танкове в района. Но Русия няма американските “джавелини”, които трошат танкове като великденски яйца. Байдън обеща на украинците по 10 джавелина за всеки руски танк, а като добавим и даровете на съюзниците, стават по 30. Ако не внимава, Путин ще остане без нито един танк.

Сега Русия твърди, че събира сили, за да затвори 90-хилядната украинска бойна групировка пред Донецк и Луганск в “котел”, т. е. да я обкръжи и плени.

Но тази операция аха-аха да тръгне вече 2 месеца и все тъпче на едно място. Военните докладвали на Путин, че ще я приключат по случай 9 май? Добре, да изчакаме. Но

ако и след 9 май още няма затворен котел, значи Русия губи войната

Тенденцията е много негативна за Русия. Днес окупираните от нея територии са два пъти по-малко, отколкото бяха в средата на март.

Но да погледнем още по-назад. Преди 8 години украинците се предаваха без бой, днес се бият като лъвове. Значи за 8 години са станали нови хора, “със сърце порасло и за бой готово”.

В началото на март двете воюващи армии бяха приблизително равни – около 200 хиляди души всяка. Русия подсили армията си с още една-две дивизии, но преди месец Украйна обяви обща мобилизация и вероятно вече разполага с 2 милиона запасняци и новобранци.

И те няма да са с голи ръце. Миналата седмица Лондон съобщи, че обучава украинци за водачи на британските бронирани машини. Кой знае за какво ги тренират в САЩ, Франция, Германия, Полша? Най-интересното винаги е тайна. Каквото и да е, то ще е нещо по-голямо и по-смъртоносно.

Миналата седмица Байдън пак обяви военна помощ за още 800 милиона долара. Освен нови дронове да включени още 72 броя 152-милиметрови гаубици със снарядите. Върви се към все по-тежки бойни системи.

И това е само една пратка. Другата седмица – още

От поне 10 натовски страни прииждат ешелони с танкове (засега съветски), изтребители МиГ-29, противотанкови и противосамолетни системи, противокорабни ракети, хеликоптери, радари, гаубици, бронетранспортьори и какви ли не още опасни играчки. Досега САЩ са доставили оръжие за 3,4 милиарда долара, а само Полша – за около 1,6 милиарда. Като добавим другите донори, сигурно стават над 10 милиарда. Утре ще са 20, 30, 40 милиарда. Утехата за Москва е, че България засега се въздържа.

Още месец и играта ще се обърне – Украйна ще разполага с повече войници и с по-ефективно въоръжение от Русия, а бойните ѝ действия са по-ловки, тъй като се направляват от космоса. Но както вече казах, решаващото е, че украинският войник е готов да умре за родината. А дали младият руски солдат тръпне от нетърпение да положи кости на чужда земя заради яхтите на руската олигархия?

Остава да изясним мотивацията на самия руски лидер. Дали Путин вкара Русия в този капан по поръчка на ЦРУ, или просто се оказа заблуден? Кой тогава го заблуди? Целият му елит от премъдри съветници, генерали, професори, армията от телевизионни суперпатриоти? Дали целият руски елит не е чужда агентура?

Аз знам, че като видят този текст, нашите професионални русофили ще ми дръпнат една другарска лекция. Но за мен, непрофесионалния русофил, тази лекция е само една нишка от шарен чорап, който е плетен на 10 куки с 10 различни по цвят прежди в продължение на поне 200 години. Сега рублевите грантоеди разплитат едната от десетте нишки, доларовите – втората, и всички са убедени, че пият от извора на единствената истина.

А аз знам, че нищо не знам. И затова излизам с хипотенузи. Пардон, с хипотези, свързващи двата катета на грантоедните опорки.