Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Илияна Йотова, Кирил Петков, Теодора Генчовска и българската делегация на тържественото откриване на културния център "Иван Михайлов" в Битоля
Илияна Йотова, Кирил Петков, Теодора Генчовска и българската делегация на тържественото откриване на културния център "Иван Михайлов" в Битоля

Белград се опитва да привлече Скопие към новата руска зона на влияние в Европа, приемането му в ЕС може да блокира това

Въпросът за приемането на Република Северна Македония в Европейския съюз и решаването на българския проблем със съседите има отношение към намерението на Русия за очертаване на нова своя зона на влияние в Европа. Той е една от брънките на геополитическото противопоставяне Изток - Запад в бившите соцстрани.

Случайно или не, в едни и същи групи във фейсбук в югозападната ни съседка са пускани антибългарски и проруски постове. В общността "Кратко и jасно" авторите пишат, че украински войници са вземали цивилни за заложници и рушали къщи. Рекламират и руския символ Z. Малко по-нагоре четем как българският премиер е отишъл в Битоля, за да отвори център на името на "нацистки колаборатор".

Организаторите на българския културен клуб "Иван Михайлов" в същия град

обвиниха македонските служби за провокацията

на агитките, издигнали антибългарски лозунги срещу делегацията от София.

Познатите агресивни послания “Бугари фашисти”и “Ръцете ви са кървави” посрещнаха вицепрезидента Илияна Йотова, премиера Кирил Петков и депутати от различни парламентарни групи.

Защо обаче старият-нов спор със съседите има отношение към войната в Украйна?

Според наблюдателите Москва се опитва да оформи съвременен източен блок около себе си, в чието поле попадат нашата територия и тази на РСМ. И двете страни граничат със Сърбия - най-верния съюзник на Кремъл на Стария континент. На север от нея е Унгария, опираща на изток в Украйна.

Макар Будапеща да е член на ЕС, е смятана за защитник на интересите на Русия. Тя първа обяви, че няма да изпрати оръжие за Украйна, а в същото време Виктор Орбан спечели убедителна победа.

На власт остана и сръбския му колега Александър Вучич.

Така се образува площ от две граничещи държави, които са в руската сфера на влияние, като за да се оформи коридор от Русия до тях, пътят на изток минава през Украйна, а на юг - през Румъния и България, твърдят наблюдатели. По този начин зоната на влияние на Кремъл ще се увеличи и това е причината да влагат множество усилия, за да привлекат повече страни.

РСМ от своя страна продължава да бъде под силното влияние на Белград и може лесно да се прилепи към новия източен блок, ако антиевропейските настроения вземат връх. Владимир Путин им помага, като няколко пъти заявява, че руснаците са получили кирилицата от съседите ни. Най-лесният начин за прикачане на Скопие към руската сфера на влияние е чисто и просто да се държи здраво с Белград.

Случайно или не, в същия ден, когато в Битоля се откри културният център "Иван Михайлов", бе публикувано проучване на агенция "Преспа" за това кои са най-големите приятели на РСМ.

Първото място със 39,6% печели Сърбия.

Огромна преднина от 22% я дели от следващия в класацията - САЩ (17%). Още по-голяма е ножицата в отговора на същия въпрос днес и преди 2 години. Тогава Белград получава 14%. От същото изследване става ясно, че само 1,2% (на фона на 1,4% през 2020 г.) смятат България за свой съмишленик. Това никак не е чудно, като се има предвид антибългарската кампания, която водят политици и общественици в съседната ни страна. Също спад бележат и настроенията в полза на Европейския съюз в сравнение с 2020 г. - от 14 на 8%.

Наблюдавайки тенденцията в отношението на бившата съюзна република към някогашния център на Югославия и към София, промяна в положителна посока за нас би се постигнала много трудно. Затова пък решаването на проблема с РСМ ще се отрази върху зоните на влияние на Запада и Русия на Балканите. Нерешаването на проблема може да доведе дотам Белград да привлече Скопие към руската сфера.