Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Защо тук ни лъжат, че там няма демокрация?

У нас вече и кварталните кучета получиха по една пържола, за да лаят срещу Виктор Орбан и Унгария. Унгария е фашистка диктатура, която беси гейовете по уличните лампи. Орбан е враг на ЕС и на европейските ценности, подлога на Путин и вероятно всяка вечер бие жена си. Крайно време е да им спрат субсидиите, да ги изхвърлят от ЕС и НАТО и да им ударят едни санкции, а може би и да им пратим един умиротворителен контингент.

Просветете ме, явно нещо не разбирам. Досега смятах, че Унгария е много по-европейска държава от България. Обичам си родината, но ние сме били под турско робство, а те – под австрийско. Очевидно е, че днес Унгария се развива много по-успешно от нас. Унгарците имат точно такова управление, каквото искат, и току-що го потвърдиха на изборите в неделя.

С какво нашата демокрация ги превъзхожда?

С това, че миналата година 3 пъти правихме парламентарни избори и най-вероятно още тази година ще правим нови? Че ни управлява коалиция тип “орел, рак и щука”, която втора годна не може да внесе един план в ЕС, за да ни отпуши субсидиите, без които отиваме към катастрофа? Или с това, че прокуратура, МВР и съд са се хванали за шиите?

Или че у нас вече гласува под 40 на сто от електората, а там – почти 70 на сто? Може да съм прост журналист, но според мен Унгария е една от успешните демокрации в Европа, докато ние тук сме си в третия свят.

В неделя партията на Виктор Орбан пак победи на парламентарните избори и размаза опозицията. Тя взе 135 от общо 199 места в парламента, или 68%, което ужаси и Брюксел, и хората на Сорос, и цяла Европа.

И никой не го обвинява, че е фалшифицирал вота.

Обвинението е,

че е популист и се заиграва с унгарския патриотизъм

И освен това е наложил една недемократична избирателна система, която го облагодетелства.

Като изявен радетел за мажоритарния вот, длъжен съм да се вгледам в нея малко по-подробно. И преди, и сега в Унгария има паралелна смесена избирателна система, която е далеч по-демократична от нашето гласуване за партийни листи. В миналото мажоритарните мандати бяха малко под 50 на сто, а сега са леко отгоре. Освен това в миналото мажоритарният вот бе в 2 тура, т. е. за да си депутат, трябваше да спечелиш над 50 на сто от вота, а сега са в един тур, т.е. победителят може и да е под 50 на сто, важното е да е първи.

А сега да се вгледаме в резултатите при двата вида гласуване. Партийната листа на Орбан (“Фидеш” и ХДНП) е спечелила 54 на сто от пропорционалния вот, което у нас вероятно би дало квалифицирано мнозинство в парламента. В случая им дава 47 от общо 92 пропорционални мандата, или 51 на сто.

Мажоритарните мандати са общо 106 и от тях хората на Орбан печелят 88, или 83%. Според грантоедите това ощетявало по-малките партии. Но партията не е суверен, суверен е народът. Всеки от 88-те мажоритарни депутати на “Фидеш”–ХДНП се е явил и е победил в отделен едномандатен район. Това значи, че хората са имали възможност

да го преценят

като личност

Избирателят знае кой е неговият депутат, а депутатът знае кой е неговият избирател и какво иска от него. Народът печели.

Опозиционната коалиция “Обединени за Унгария” изглежда ощетена от мажоритарния вот – тя взема едва 18 от общо 106 мандата, или 17 на сто. Но това е така само ако приемем, че партиите са суверен и че те имат някакви божествени права, които в случая са им отнети. Истината е точно обратната – божественото право е на избирателя. Няма никакво значение дали някоя партия е “изгубила гласове”, тъй като те не са нейни, та да ги губи.

В унгарския случай дори не става дума за някаква силна и ясна опозиционна партия, а за сбироток от 8 основни и 3 присъдружни партийки, от леви до ултрадесни и от консерватори до радикални джендъристи, който е слепен от една-единствена кауза – добре познатото у нас “стани да седна”. Да седна, пък после ще видим какво ще правим!

Е как да повярваш на техния мажоритарен кандидат, като знаеш, че той нищо конкретно не може да обещае? Той не може нищо да предложи освен хаос. Ако го пратим депутат и не дай си боже партията му дойде на власт, повече няма да му видим носа. Много ясно, че пред хаоса мъдрият унгарски избирател ще предпочете опитния и добре проверен екип на Орбан, който поне дава стабилност на управлението.

Според мен

резултатът

щеше да е много по-представителен,

ако системата беше 100 на сто мажоритарна. Тогава щеше да има истинска опозиция и тя щеше да е лява. А сега? Сега Унгарската социалистическа партия, която в началото на XXI век бе дори управляваща, се е сгушила на трето място в провалената опозиционна коалиция с някакви си 15 експерти по търкането на седалките, от които никога нищо няма да зависи.

Рецептата на Орбан е проста – той прави това, което желаят унгарците, а не Брюксел, Урсула фон дер Лайен или Грета Тунберг. О, ужас - той подписа дългосрочен договор за природен газ с Русия, което ще гарантира топлото на унгарците при ниски цени. Докато германците ще си откачат радиаторите и ще навлекат по пет пуловера. Ако бе стопроцентов натовец, Орбан щеше да врътне кранчето на руския газ и да загуби изборите с гордо вдигнато чело. Но той предпочете да е стопроцентов унгарец. Какво да се прави, това е демокрацията – риалити шоу, в което народът е жури.

Заедно с изборите Орбан направи

референдум

с 4 въпроса от джендърната тематика

Ако човек се информира от европейските медии, той предлага доживотен затвор за всеки алтернативен сексуалист, а за някои и смъртно наказание. Но истината е, че и четирите въпроса засягат училищното възпитание на децата в джендърен релативизъм, включително и смяна на пола. Става дума за деца, а не за възрастни. И тук Орбан се поддаде на печелившия популизъм. В референдума участваха 64 на сто от избирателите, а от валидните бюлетини около 95 на сто казват твърдо “не” на детския джендъризъм. По-категорично няма как. Помогна ли му това в изборите? Помогна му. Но за да има резултатът задължително действие, законът в Унгария изисква валидните бюлетини да са над 50 на сто от избирателите в списъците. В конкретния случай 20 на сто от бюлетините бяха обявени за невалидни и резултатът, макар и категоричен, се оказа недостатъчен, за да има задължително действие. Но това не значи, че референдумът е “провален”, както пишат медиите. Унгарците си казаха думата и парламентът с чиста съвест може да я претвори в закон, стига партията на Орбан да си държи на думата.

Това е демокрацията – народът решава, властта изпълнява. Унгария може да не е перфектна демокрация, но ние тук можем само да й сваляме шапка.