Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл Болкан"
Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл Болкан"

Има ниша за проекта на Янев, но с много “ако”

Войната върна старото противопоставяне Изток-Запад

Темата за Македония е дълбока рана, не просто мазол. Ако кабинетът направи компромис, ще получи битка от Радев

- Г-н Симеонов, какви са шансовете на проектите на Стефан Янев и Мая Манолова?

- Ниша има и за нов социален проект, и донякъде за нов национален проект. Ако се обединят по някакъв начин, би било интересно. Извинявам се за черния хумор, но когато националното и социалното действат заедно, понякога става взривоопасно.

И оттук идват големите въпросителни. За Мая Манолова това ще е поредно усилие. В политиката много малко хора успяват да рестартират ефективно. Освен това

нов ляв проект

не може да е

просто “не-БСП”,

трябва да има автентична публика. Не съм много сигурен дали в България има сериозен мегдан за работническо-синдикално ляво или за либерално-интелектуално ляво.

Що се отнася до произточната компонента, която съчетава социални, носталгични и националистически настроения, там има по-голяма ниша. Но конкуренцията е силна. Там е "Възраждане" и донякъде БСП, както и ВМРО.

Въпреки това около това социално-носталгично-произточно настроение има сериозна ниша. Но и много "ако".

- Кои са те?

- За част от тях вече казахме. Другите са има ли хора и структури, на които да се базират тези проекти. За 2 години активно партийно строителство след протестите много хора бяха ангажирани в появили се и вече ерозиращи формации. Другата питанка е за личните политически качества. Не сме видели как Янев действа на терен.

Има две много силни обстоятелства в полза на този тип проекти. Първото е Румен Радев. Той показа, че у нас и без особена харизма, но с балансирано поведение по източно-западните въпроси и излъчване на стабилност може да произведеш алтернатива. Във време на безпокойство и без доминираща партия погледите по естествен начин се насочват към авторитетни фигури, които не само предлагат промяна, но и излъчват стабилност.

Ако поотделно или заедно

Янев и Манолова използват президентския авторитет,

имат шанс.

Второто позитивно обстоятелство особено за Янев е самата политическа карта на България. Има две много гласовити малцинства - прозападно прогресивно и произточно и преимуществено консервативно. В средата е мълчаливото мнозинство, което е точно тоналността на Радев - с НАТО и ЕС, но винаги с едно наум към Русия. Позната формула. Костадин Костадинов е твърде краен, а БСП е в правителството и не може да си позволи да говори, както иска. Остава немалък луфт, който може да заеме партията на Янев.

- Има ли връзка между новите проекти и войната в Украйна?

- Тя неминуемо влияе. Тя е вторият трус след този от 2020 г. и изхабяването на модела "Борисов". Като се насложат два разлома, може да се създадат политически форми. Като добавим и обедняването, имаме всички условия дори за радикализация. Войната върна до болка познатото разделение Изток-Запад. Данните, които получаваме, са, че винаги харесваме Русия повече от САЩ, но най-много харесваме Германия.

- Какво е обяснението?

- Историческият страх не е от Русия,

а от Турция,

за разлика от Прибалтика, Полша, дори Унгария и Румъния.

- Радикализацията наистина ли е възможна?

- Потенциалът е практически, не теоретичен.

- Изчерпа ли се ПП?

- Не. Мерим всеки месец искат ли хората ново правителство и предсрочни избори. 2 към 1 е съотношението в посока на никакви смени. Означава, че обществото не е настроено за резки движения и парадоксално войната даже подпомага тази предпазливост. Има още няколко фактора - никоя от по-малките партии няма интерес от ново раздаване на картите.

Второ - има пари за харчене (и от Плана за възстановяване, и от бюджета). Трето, не съм сигурен дали ГЕРБ иска сега точно да ги сваля и да влиза в управлението. Сега е трудното. Четвърти фактор за стабилизирането на правителството е неговата енергичност. Правят си много реклама и това им помага. Те са нови лица. Отдавна не бяхме виждали правителство да започне с повече доверие, отколкото недоверие. Последно беше при “Борисов 1” през 2009 г.

Всичко това е логично съждение, но понякога се случват нелогични неща. Логично беше Путин да не нахлува в Украйна, но нахлу. Ако следваме логиката, кабинетът ще поостане. Никой не казва за цял мандат, но и това не е изключено. Бързото срутване е по-малко вероятно.

- Какъв беше ефектът от ареста на Бойко Борисов?

- За ГЕРБ е очаквана полза, за ПП се оказа неочакван бонус. ГЕРБ се сплотиха в кръгова отбрана,

ПП върнаха по-удобния им дневен ред

и разделение Борисов - анти-Борисов, завещан от 2020 г. Разделението Изток-Запад води до скърцане в коалицията. Въпреки че арестът беше спорен и изписаха веждите на Борисов, тази сага ще продължава. Това е част от темата за съдебната реформа, прокуратурата, Борисов. ПП напомниха за какво дойдоха на власт.

- Ще се увеличава или ще се тушира напрежението между кабинета и Радев?

- Ако правителството тръгне да прави компромиси с темата Македония, ще получи сериозно сражение. Да не забравяме, че има позиция на парламента, на КСНС и междудържавен договор. За РСМ не може да се мисли прагматично. Всяко общество има свой мазол, по който не бива да бъде настъпвано. Македония е огромна рана, не просто мазол. Няма как полезният иначе мениджърски подход да замени темата с историята.

Видя се колко важно нещо са авторитетът и силата. Историята не е свършила. Способността да отстояваш интересите си е толкова важна, колкото например това България да може да се отбранява успешно при пряка военна заплаха. Нека не си правим илюзии, че светът, в който живеем, е безопасен. Наивност не е позволена при темата Македония.

- Може ли да се препозиционира политическото пространство?

- Имаше такава надежда от страна на ГЕРБ, макар че не биха признали. Особено покрай войната в Украйна, защото по западно-източния въпрос ГЕРБ реагира правоверно.

Даниел Митов не звучи по-различно от Атанас Атанасов или Христо Иванов,

че дори и от ранния Кирил Петков, който в момента трябва да балансира като премиер. ГЕРБ видя шанс да вбие клин между Радев и Петков, да заиграва със Слави Трифонов и да ласкае ДБ. Видя се, че управляващата коалиция се отърсва от хора на Радев, и тук Борисов също видя шанс като че ли. Но цялото това натрупване на обстоятелства приключи с ареста - върна делението "за" и "против" Борисов и стабилизира коалицията.