Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова в предаването "Лице в лице". Кадър Би Ти Ви
Корнелия Нинова в предаването "Лице в лице". Кадър Би Ти Ви

"Трус в коалицията - не, но е неприятен прецедент. Заявих, че е добре да имаме единна кандидатура. Уви, колегите не стигнаха до това съгласие. Тошко Йорданов и Ива Митева от ИТН са категорични за своята кандидатура". Така коментира  вицепремиерът и икономически министър Корнелия Нинова в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви двете кандидатури за нов председател на БНБ.

"Ние познаваме и двамата кандидати, колеги са, депутати и няма нужда тепърва да се срещаме и запознаваме с тях. Ще преценяваме кой да подкрепим по професионални качества и утре ще излезем с решение. Смятам, че на този пост обаче не трябваше да се кандидатират хора, които са политически обвързани. БНБ е много сериозна институция и там трябваше да се заложи на сериозни професионалисти в банковата сфера", допълни тя.

"България не е готова за алтернативни доставки на газ и не е аргументирано към този момент да заявим, че няма да водим преговори с "Газпром", това би съсипало българската икономика", хвърли тя стрели към финансовия министър Асен Василев.

"Чух изказването за рублите - че обявените за неприятелски държави на Русия трябва да купуват газ в тяхна валута. Имам уверението на министрите на енергетиката и на финансите, че това е възможно. Няма да спрат доставките на газ. Ще намерим рубли", допълни Нинова.

"Това бяха 100 дни на безпрецедентно струпване на кризи една върху друга. Такова нещо не се е случвало в най-новата ни история - ковид криза, енергийна, икономическа, социална, а сега и войната. Безпрецедентно тежък период за правителството. Случиха се и добри неща, има какво още да работим. Съумяхме да вземем мерки, с които да стабилизираме икономиката и да компенсираме домакинствата. Това са 250 лева компенсация за бизнеса на мегават час, които от 1 април ще станат 300. Мораториумът върху цените за битовите потребители, мярката 60/40, която успяхме да запазим. За 3 месеца и половина 4 милиарда лева се върнаха в икономиката и домакинствата. Съумяхме в тези сложни три месеца да приемем бюджета. От 1 април се увеличава минималната работна заплата, майчинските, детските градини и т.н.", каза още тя.

"Ако днешните събития в Брюксел се развият добре, ви уверявам че всеки български дом ще разбере, че правителството го е защитило. Първо, намаляване на акциза на горивата наполовина от този в Европа. Второ, предлагаме таван на цената на газа, най-накрая", категорична бе Нинова.

Нинова коментира и ситуацията с Бойко Борисов, прокуратурата и МВР: "Нашата оценка за управлението на Борисов е последователна. Знаете 5 години какви битки сме водили срещу корупцията на това управление и това няма да се промени. Това беше едно от най-корумпираните управления на България. Внасяли сме сигнали, вотове на доверие, мачкали са ни, какво ли не за тези пет години. Ние автентично сме определили този модел на управление като задкулисие, паралелна държава и 10 милиарда лева кражби годишно. Въпросът оттук нататък е юридическата страна - начинът, по който това се доказва и се прави. Озадачаващи са последните събития от седмицата. Например, ако е вярна информацията да се образува светкавично досъдебно производство срещу Асен Василев, тъй като е посочил името на една от фирмите като евентуално със съмнения за корупция. Има толкова поводи да се образуват досъдебни производства за истинска корупция, да се стигне до съд и присъда. Само преди седмица внесохме 400 страници в прокуратурата за злоупотреби, които разкрихме в министерството на икономиката. За Експо Дубай става дума".