Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КОРНЕЛИЯ НИНОВА
КОРНЕЛИЯ НИНОВА

България не изнася оръжия за Украйна, трябва да се спре с тази лъжа, тя е опасна за националната ни сигурност. Това заяви вицепремиерът Корнелия Нинова по време на блиц контрола в парламента.

Нинова обясни, че междуведомствена комисия разглежда документите и дава разрешения за износ. В нея участват ДАНС, военното разузнаване, министерството на отбраната, МВР и външното министерство, както и икономическото министерство. 

Нинова представи и целия износ на оръжия на страната за времето, през което управлява правителството "Петков". По закон правителството е длъжно в края на годината да докладва на Народното събрание, но Нинова поискала разрешение да даде информация още днес. 

Към Северна Африка, Алжир и Мароко износът е на стойност 2,3 млн. лв., регионът, обхващащ Буркина Фасо, Етиопия и д.р. - 43 млн. лв., Северна Америка, Канада и САЩ - износ на стойност 71,1 млн. лв., Централна Америка и Кариби - 23 хил. лв., Централна Азия, Узбекистан - 339 хил. лв., Североизточна Азия - 53 хил. лв., Югоизточна Азия, Индонезия и Малайзия - 446 хил. лв., Бангладеш, Малдиви и Пакистан - 5,2 млн. лв., страни от Европейски съюз - общо 45 млн. лв., други страни сред които Азербайджан, Грузия, Сърбия, Швейцария и Турция - 18,7 млн. лв., Близък Изток - 317 млн. лв. 

Общо за времето на правителствителството износът, обменът и трансферът е на стойност 504,9 млн. лв.

Възможно е от всяка от тези дестинации, оръжията да бъдат пренасочени към Украйна или към всяка друга точка на света, но тези вторични движения не са в правомощията на страната ни. В комисията не са разглеждани такива сделки, категорична беше Нинова.

Докладът ще бъде внесен официално в писмен вид в Народното събрание още утре, обеща вицепремиерът.

Това ще правим на всеки три месеца, за да са спокойни българите, че страната ни не участва в тези военни действия, каза още тя.