Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Къде са супермодерните самолети и ракети, мъдрите генерали и гениалният Путин?

На седмия ден от войната в Украйна руските медии пак се оплакват от тежък артилерийски обстрел срещу Донецк – един от двата анклава, заради които започна самата война. Това е буквално до границата, през която нахлуха основните руски сили. Човек не може да не се запита – а какво стана с "блицкрига"? Около Донецк отдавна трябваше да няма противник. Дали светкавичната операция не спука гума?

Само преди 10 дни военните авторитети прогнозираха, че Русия би могла да победи силите на НАТО в Прибалтика за 1-2 дена, в Полша – за седмица, а Украйна с нейните вехти съветски оръжия ще бъде схрускана на мига. Вместо това положението взе да напомня катастрофалното нахлуване на СССР във Финландия през 1939 година.

Оказа се, че руското настъпление едва напредва. А за Кремъл скоростта бе всичко. Каквато и да е крайната цел, трябваше да се постигне мигновено и с минимални жертви сред населението. Вместо това боевете се проточиха, украинците надушиха слабостта на Русия и се нахъсиха. Украинският президент

Зеленски вече се превърна в библейския герой Давид, а Путин – в миниатюрен Голиат.

Самият факт, че му се наложи да плаши света с ядрените сили, говори за дълбока фрустрация. Сега големият въпрос е дали изобщо може да постигне такъв мир, че да оцелее като президент.

Няма съмнение - Русия имаше и има предостатъчно военна мощ. Защо не успя да я използва ефективно? Отговорът е само един – много мускули, малко акъл.

Руското нахлуване започна с ракетен обстрел срещу украинските военни радари и летищата. Както се оказа, този удар бе крайно недостатъчен – изстреляни са едва 160 ракети срещу най-малко 13 активни авиобази. За сравнение през 2017 г. САЩ атакуваха сирийската авиобаза в Хомс с 59 ракети "томахавка" само за една нощ и не успяха да я унищожат. На други ден тя още работеше.

По аналогия руската атака би трябвало да изстреля най-малко 769 ракети, за да постигне подобен незадоволителен резултат. Въздушните и космическите снимки след удара показват, че Украйна запази достатъчно годни писти, самолети и ракети.

И все пак, ако ракетният удар бе последван от самолетна атака с модерните Су-34 и Су-30, украинските въздушни сили щяха да са напълно елиминирани. Според натовските специалисти Русия е разполагала с поне 300 такива самолета на удобно разстояние. Но те не се включиха. Тъкмо обратното, на другия ден украинците нанесоха удар по руската военна база Милерово край Ростов на Дон с ракета "Точка Y", която според Киев е унищожила 2 броя Су-30.

После стана ясно, че мижавата руска атака не е успяла да неутрализира и украинската противовъздушна отбрана, която включва по-модерните ракетни системи С-300 и Бук М1, както и по-старите С125, С200 и други. Сега те свалят руски изтребители, транспортни самолети и бойни хеликоптери, а украинските медии раздуват всяка победа до небесата.

Руската противовъздушна защита засега не се справя с оцелелите турски дронове "Байрактар", които постоянно нанасят удари върху бронираните колони и на това отгоре ги снимат, след което украинската пропаганда ги пуска в социалните мрежи. И това е странно, тъй като тези дронове вече си показаха зъбите в последния сблъсък между Азербайджан и Армения заради анклава в Нагорни Карабах.

Една скоба – не съм компетентен да коментирам въоръженията и тактиките, нито пък стратегиите, но тук използвам коментарите от няколко западни военни издания, като например "Джейн дифенс", "45", RUSI.ORG и така нататък, да не ги изброявам всичките. Всички те са приятно изненадани от очевидната неспособност на руските сили да водят войната ефективно. Всички стигат до извода, че на руснаците им липсва координация, авиация, боен дух и някои по-малки, но критични елементи от модерното въоръжение.

Липсват им например достатъчно ракети въздух - земя и въздух - въздух с прецизно интелигентно насочване.

Или са се изчерпали в Сирия, или се пазят за следваща война.

И това е много странно, тъй като без такива ракети модерните самолети от поколението 4+ са безсмислени. Налага се точните въздушни удари да се нанасят пряко от горе и от близко разстояние, което подлага свърхскъпия самолет на недопустим риск – може да го гръмне някой портативен натовски "стингер". Вероятно това е причината, поради която прехвалените нови руски изтребители и щурмоваци стоят и чакат.

Според западните специалисти често руските части се движат на сляпо и се натъкват на засади, той като им липсват модерните средства за разузнаване – дронове, космически снимки и авиация. Явно липсват и различните средства за нощно виждане, което силно ограничава настъпателните действия. Като че ли на тактическо ниво методите са от Втората световна война, но днес ги няма т.нар. заградотряди, които гарантират ентусиазма на бойците в атака с картечници отзад.

И наистина на младите руски войници очевидно им липсва боен дух. Затова пък има цял полк чеченци.

Според западните експерти настъплението на руските бронирани колони често няма въздушно покритие. Дори в колоната да има някой "Бук", той не е разгърнат и не може да започне да стреля веднага. В резултат става лесна плячка я на дрон "Байрактар", я на някой стар украински СУ-24.

Всичко това са чудесни новини за НАТО.

Щом Русия не може да се справи с остарелите украински самолети, как ще се пребори със супермодерните F-22, F-35 и "Еврофайтер"-и, подкрепени от системите AWACS за ръководство на въздушния бой? Те нанасят свърхточни удари по вражеските самолети от 100, 200, 300 километра разстояние. А щом пехотата и танковете са слепи нощем, как ще се справят с афганистанските талибани? Изтегляйки се, американците им оставиха огромно количество прибори за нощно виждане и модерно ноу-хау за война в тъмното.

Сега руските войски са обсадили Киев, Харков и Мариупол и се чудят какво да правят. Дали не очакваха посрещане с хляб и сол? Ако да, то руското военно разузнаване трябва да бъде уволнено на мига. Да ги превземат – ще се наложи първо да ги изравнят със земята. Десетки, може би стотици хиляди мирни граждани ще загинат. Способен ли е Путин да даде такава команда?

Пак признавам, че не съм капацитет във военната област, но би трябвало малко да разбирам от медии. Казват, че сега медийната война била дори по-важна от самолетите и ракетите. Моят скромен извод е, че и тук Русия се изложи, но за това - друг път.