Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Испанският актьор Хавиер Бардем
Кадър: YouTube/Reuters
Испанският актьор Хавиер Бардем Кадър: YouTube/Reuters

Запознахме се преди 6 години в Лос Анжелис. Бяха ме предупредили да не го моля за интервю, не давал публични изявления в този период. Казаха, че минавал през труден период в живота си. Уважих желанието му.

Срещнахме се и разговаряхме за кино и политика. Смяхме се. Пихме текила. Надпреварвахме се да изброяваме държавите и места, които сме посетили. По средата на разговора разбрахме, че сме връстници, родени през ден. Детството му в Испания много прилича на детството ми в с София - обикновенно, пълно с игри на открито и мечти.

Харесвам актьора Хавиер Бардем заради способността му да бъде различен, краен, жесток и нежен на екрана. Екранните му превъплъщения във филмите на Алмодовар и Амебар ме остават без думи. Кариерата му в Холивуд е безкомпромисна. Но това, което най-много ме респектира е личността. Мащабът на мисленето му.

Бардем е човек с позиция. Дали ще чисти Индийския океан от пластмаси или ще пътува до Антрактида , за да подпомогне международна експедиция от учени, посветена на проблемите с климата или ще заяви категорично позицията си за конфликта Русия-Украйна, той винаги е ясен в своята гледна точка. Прави го спокойно и с увереност.

Вчера той имаше рожден ден. Поздравих го, без да очаквам отговор, защото едва ли в неговия динамичен свят от срещи и ангажименти си спомня за нашата среща. Изненадах се, когато преди малко получих това:

“Благодаря, Георги! Бъди здрав и помни: във времена на разделение и войни не се страхувай да отстояваш своята позиция и да помагаш на другите!”

Честит рожден ден, Хавиер Бардем!

От фейсбук