Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев

Когато сме свидетели на война, дипломацията се е провалила. Това смята Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012 - 2017 г.

„Позицията на страната ни в този конфликт категорично не беше твърда. Ние видяхме военния министър, който се движеше по опорните точки и цитираше диктатора Путин и откровено отказваше да каже, че има война”, посочи той пред "Нова тв".

Плевнелиев посочи, че му се иска България да има единна и ясна позиция. „Ще ми се нашите политически лидери да разберат, че световният ред се прекроява. На нас не ни прилича да се снишаваме и да чакаме някой друг да взема решенията”, категоричен е Плевнелиев.

„Това, което е добре за България, е че подкрепата за свободата, демокрацията и суверенитета на Украйна е битка за свободата, демокрацията и суверенитета на България”, допълни той.

По думите му страната ни трябва да си дава сметка колко „опасна е ситуацията”. Затова България трябвало да търси своите гаранции за сигурност в колективната сигурност на НАТО.

„Аз съм категорично против и военният министър трябва най-после да разбере, че тази меко казано смешна идея за българска батальонна група с рамкова държава България в момент, в който на границата ни ври и кипи, е не просто казано смешна и невъзможна, но подчертава ролята на България като руски троянски кон”, смята Плевнелиев и се присъедини към исканията за оставка на Янев.

Според него България не може сама да защити себе си „по никакъв начин”. „Ние се намираме в една много ниска точка на нашите военни способности. Все още сме твърде зависими от оръжията на агресора. В случая агресорът е диктаторът Путин и Русия”, уточни той.

„Крайно време е да разберем, че диктаторът Путин преследва своите имперски цели. Сега е моментът да се събудим и да го спрем”, апелира Плевнелиев.