Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За новия тунинг на българската демокрация

Не ви ли втръснаха новините за катастрофи, убийства и парното? Ето една ведра новина - онзи ден “Икономист интелиджънс юнит” съобщи, че през 2021 г. качеството на демокрацията в България се е смъкнало от 6,71 до 6,64 пункта.

Ще кажете – кое му е ведрото, щом сме се смъкнали? В това, че смъкването е съвсем незначително. Спомнете си на какви издевателства бе подложена демокрацията миналата година – 7 месеца без парламент и нормално правителство, 1 милион се уплашиха от машините, а заради коварния вирус властите ни отнеха човешкото право на дискотека. Цяло чудо е, че след тези шамари демокрацията в България даде едва 0,7 фира!

Извадете от фризера един прясно замразен шаран. Измерете го на кантара, загънете го в кафява амбалажна хартия и го оставете на масата до парното. След 2 часа го разгънете и го премерете пак. Гарантирано ще даде фира поне 10 процента. А нашата демокрация – само 0,7. Нищо на квадрат.

Вижте съседна Турция – там миналата година и парламентът си беше на мястото, и правителството. И не направиха преврат, а го осуетиха. И въпреки това “Икономист интелиджънс юнит” сложи на Турция оценка от едва 4,35, с цели 2,1 по-зле от нашего брата.

Това показва, че

у нас демокрацията

е пуснала дълбоки корени

и вече е непоклатима. Щом оцелява без парламенти, без референдуми и въпреки изборите, значи я крепи световната демокрация. Следователно преходът е доведен до успешен край.

Сега големият въпрос е - накъде ще продължим? Засилили сме се, не можем да спрем, но в каква следваща държава ще тупнем?

Да вземем по-сериозен отрязък от време, например век и половина. Това вече е исторически “разбег”, както казват в гимнастиката. Засилваме се от османски вилает, набираме скорост като княжество (КБ), после царство (ЦБ), народна република (НРБ) и просто република (РБ). Следващият скок е в Международна република България (МРБ).

Каква е разликата между РБ и МРБ? Международната република е принципно

нова държавна платформа с оптимален интерфейс

към демократичните сървъри на по-развитите партньори. Малка илюстрация. Едно е смартфонът ви да е суверенен, друго е да е свързан в една мрежа с компютрите и таблетите у дома и в службата, а мозъкът му да е някъде горе в Облака.

В близко бъдеще ще свържете и пералнята, и отоплението, и телевизора у дома. Казвате на телефона и климатикът се включва. Или Облакът казва на дамския сешоар и телефонът ви се изключва. С навлизането на изкуствения интелект тази мрежа ще ви отърве от досадни занимания като оправяне на кревата, писане на домашни, стихотворения, данъчни декларации. Освободен от тегобите на всекидневието, свързаният човек ще се отдаде пълноценно на тик-ток, инстаграм и други по-сериозни занимания.

Та така и с държавата. Интегрирайки се с по-развитите платформи, Международна република България (МРБ)

ще се освободи

от тегобите на непосредственото управление, за да медитира

Зародишите на тази интеграция отдавна покълнаха на родна почва– вгледайте се например в неправителствения сектор. Влияе ли на политиката? Влияе. Но тъй като все още не сме МРБ, а само РБ, този сектор не може непосредствено да влезе в управлението, да седне в неговите кресла и да ощипе неговите секретарки, а това затруднява интерфейса със световното управление.

С други думи, малката демокрация пречи на голямата демокрация. Но от 2022 г. спира да пречи. Започва поредният исторически скок.

Очевидно е, че за високите постове в управлението вече се търсят хора, които са следвали и работили в чужбина, но все още не са съвсем забравили българския език. Силен момент в сивито е поне един развод в англоезична държава. А най-добре разводът да не е хетеросексуален.

Досега някои институции на РБ бяха непроницаеми за полъха на цивилизацията

Затова онзи ден премиерът Кирил Петков обяви по телевизията, че вече прави списъци на българи в чужбина, които имат образование и опит “за антикорупция, за МВР, за различните служби”.

“Ще се опитаме да ги привлечем, каза той, за да може да работим, да изчистим системата… Хората, които са отговорни за това (чистенето на системата), не трябва да имат никаква свързаност с тези хора (от днешната система).”

С две думи, туземните ченгета – аут. И правилно! Аз от години пиша, че българските българи не могат да прочистят службите. То е все едно хирург сам да си оперира хемороидите. Абсурд! Така е и със службите – помощта трябва да дойде от друг, външен колега.

Единственото спасение е в тези рециклирани българи, които вече правят кариера в партньорските служби. Но за да дойдат, първо трябва да се изчистят законите, които ограничават достъпа за хора с друго гражданство. А българското гражданство автоматически да премахва достъпа до класифицирана информация.

Аз вярвам, че този парламент ще се окаже на ниво – след мъката на 3 поредни избори няма къде да ходи.

За да прекрачим

в МРБ, трябва

да изчистим

остатъците от НРБ

Хубавото е, че премиерът ни е непоколебим. Сега се търси нов шеф на БНБ, но никой не го търси в България. Споменават се 2 имена – познатият Симеон Дянков и професор Илиян Михов, декан на престижния университет INSEAD в Сингапур.

Ако случайно проф. Михов стане гуверньор, предлагам Дянков да бъде назначен за министър на вероизповеданията. Той отдавна проявява желание да реформира православието.

Знамение на новата епоха е и посещението на министрите Асен Василев (финансите и европодаянията) и Александър Николов (енергетиката) в САЩ, и то не сами, а заедно с ръководствата на АЕЦ “Козлодуй”, “Булгаргаз” и “Бултрансгаз”. Целта е нов “кръгом” на заблудената и объркана българска енергетика, който ще вдигне рейтинга на българската демокрация над 8 пункта. И тогава вече българинът ще гледа на юг със замръзнали фабержета, но с гордо вдигната глава.

Турция няма шансове пред “Икономист интелиджънс юнит”. Не стига, че вече засмуква руско влияние през 2 газопровода по дъното на Черно море, но и строи 4 нови руски атомни реактора. Завърши ли ги – демокрацията й сигурно ще се срине под нулата, някъде между Либия (1.95) и държавата на маите.

Как да се отървем от тези 2 закупени, но неизползвани руски реактора, които ни дърпат рейтинга надолу? Имам гениална идея – министрите са там, защо не ги заменят срещу поне още два изтребителя F-16? Докато самолетите пристигнат у нас, руските реактори отдавна ще топлят ескимоските дериери в Аляска с чиста зелена енергия.