Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Звездата от “Южен вятър” е обожаван в родината си, а в Скопие не пропускат да припомнят, че дядо му е от Берово

Ражда се след втория развод на родителите си. Расте с майка си в белградски квартал до Дунав, двамата се местят от квартира на квартира

“Те се обичаха, но не понасяха да бъдат заедно.”

Това е една много сложна връзка между двама родители, чието второ дете се ражда след техния втори развод. Днес момчето е секссимвол на Балканите, по когото въздишат купища жени в Сърбия, България и още повече в Русия.

Милош Бикович, звездата от най-успешния сръбски филм за последните две десетилетия “Южен вятър”, беше в София за премиерата на продължението на лентата, която се радва на голям интерес и у нас. В първата продукция на режисьора Милош Аврамович участваха и нашите акьори Христо Шопов и Ивайло Захариев, а в настоящата втора част на криминалния трилър се изявяват Захари Бахаров, Мариан Вълев, Асен Блатечки, Мак Маринов и Руси Чанев.

В Сърбия новото заглавие вече счупи рекорд по гледаемост в първата си седмица по кината. Гангстерският хит помпа допълнително популярността на Бикович, който впечатлява с харизма в главната роля на Петър Мараш - автокрадец с талант да играе опасни игри с най-фаталните фигури от белградската мафия. Според самия актьор сензационният успех на филма се дължи на войнствените гени, които имат хората на Балканите, а и историите за подземния свят изваждат на показ много екзистенциални въпроси за същността на човека, които подтикват към размисъл.

Житейската история на 34-годишния красавец е интересна. Милош е роден в Белград. Неговата фамилия е много богата в първите десетилетия на миналия век, но Втората световна война и последвалата национализация ги ощетяват. Въпреки това бащата на Бикович съумява да се издигне като директор на голяма австрийска компания и сметките му тогава никак не са празни. Така в охолно детство расте по-големият с 16 години брат на Милош, но не и самият той. Родителите му се развеждат, таткото заминава за Германия, а той остава с майка си в “Карабурма” - квартал на Белград до Дунав. Брат му едва на 22 години постъпва в манастир и учи с потомците на руски емигранти, дошли в Сърбия след Октомврийската революция. Така Милош и неговата майка обикалят от квартира на квартира до момента, в който звездата му не засиява така, че да може да купи апартамент за любимата си жена - тази, която го е родила. Всъщност с най-най-първия си хонорар си купува часовник, не скрива той. А когато започва да получава по-сериозни финансови възнаграждения от работата си, подарява дом на майка си. Тя е дефектолог, посветила се на работата с деца, които имат проблем в развитието. Брат му пък вече е игумен.

“За мен е важно да кажа, че говоря с него като брат, но винаги помня, че той е монах, посветил живота си на Бог. Понякога в разговори искам да му противореча, но вместо това винаги му казвам: “Ще помисля за думите ти”.

Бикович получава първата си работа още на 13-годишна възраст, като става водещ в детска телевизия. Завършва Белградския университет по изкуствата (Факултет по драматично изкуство), а след това се присъединява към екипа на Белградския национален театър.

След няколко малки роли в местни телевизионни предавания и филми, той отива на кастинг за спортната драма “Монтевидео: Божествено видение”. Сценарият разказва за първото световно първенство по футбол през 1930 г. Милош не се вписва като ръст и телосложение в изискванията за футболист, а и по-важното - не блести със способности на терена.

Режисьорът Драган Белогрлих обаче вижда новодошлия и го одобрява за главната роля на футболната легенда Александър Тирнанич - Тирке.

Филмът има огромен успех, давайки на Бикович страхотен тласък на кариерата му. След него актьорът има натоварени четири години със снимки в сръбски филми и сериали, сред които “Шапката на професор Вуич”, “Равна гора” и “Ще се видим в Монтевидео!”.

Междувременно се случва и друго важно събитие. Милош признава, че винаги е обичал филмите на Никита Михалков и така веднъж дръзко решава да напише на прочутия режисьор писмо. Изненадващо в отговор е поканен да участва в лентата “Слънчев удар”, базирана на творбите на Иван Бунин. Интересно е как и кога научава това.

През 2011 г. на Московския международен филмов фестивал лентата “Монтевидео: Божествено видение” е номинирана за златния “Свети Георги”. Един ден режисьорът събира целия екип, около стотина души, и казва: “Имам страхотни новини: Милош получи наградата за най-добър актьор!”.

“Три дни живях с това убеждение и тогава се оказа, че това е шега - разказва Бикович. - Слава богу, вече имахме такъв опит с Драган, така че дори не казах на майка си за това. В крайна сметка нашият филм беше отличен с наградата на публиката.

Всички знаеха, че Никита Сергеевич е любимият ми режисьор, така че постоянно се шегуваха. Сърбите имат това - необяснима симпатия към Русия.

Никой не знае откъде е дошла тази любов, но ние чувстваме, че нашите народи са родни. И тогава един ден ми се обадиха. Беше сръбски номер.

“Здравейте, аз съм асистент на Никита Михалков. Каним ви на кастинг за главната роля в новия му филм.” Отговорих: “О, добре, предайте телефона на Драган.”

Така Бикович не само сбъдва своята мечта да работи с Михалков, но и се впуска в нов етап от професионалния си възход.

Актьорът се влюбва в руските режисьори и те започват да го обсипват с оферти от тях. Самият той се вписват идеално в руските вкусове и играе в сериалите “Хотел “Елеон”, “Гранд”, “Крилата на империята” и любимия тв хит “Кухня”, както и във филмите “Духлес 2”, “Лед”, “Балканска граница”, “Холоп”, “Хотел “Белград”.

Работата му в сръбски проекти също не намалява, но в Русия Милош става изключително много търсен. Разбира се, артистът се труди много, за да спечели любовта на тамошната публика. Говори почти без акцент и споделя, че любимият му писател е Достоевски.

През 2018 г. Милош, който вече има впечатляващ списък с награди, получава и медала “Пушкин” за заслуги в укрепването на приятелството и сътрудничеството между народите, ползотворна дейност за сближаване и взаимно обогатяване на културите на нациите и националностите. От 24 февруари 2021 г. е гражданин на Руската федерация.

В допълнение към играта пред камерата Бикович постепенно започва да се нагърбва с много повече отговорности. Дебютира като продуцент именно с “Южен вятър” - най-касовото сръбско заглавие от 15 години.

За всички е железен сръбски патриот, винаги прекарва семейните празници у дома. За свой го обявяват не само в Сърбия и Русия, но и в Македония с ентусиазъм припомнят признанието му, че неговият дядо по бащина линия е от Берово. Всъщност истинската му фамилия била Биковски, но името се видоизменя заради нареждането на Тито за всички със сръбско самосъзнание.

В личен план стабилността все още му убягва, но пък афинитетът му към големи красавици е безспорен.

Известно време се среща с модела Саша Лус, а след това и с партньорката си във филма “Лед” Аглая Тарасова. Въпреки раздялата двамата актьори успяват да запазят добри отношения. После Милош кара почитателките си да ревнуват, като целува страстно в социалните мрежи сръбския модел Барбара Таталович. Но, изглежда, нещата не потръгват, защото през март 2020 г. той споделя в интервю, че иска “да намери правилното момиче, за да създаде семейство”.

По-късно се среща и с руската шампионка по бални танци Арина Волошина, но в крайна сметка се разделя и с нея.

Относно любовния си живот той не отрича, че със сигурност връзката на родителите му е повлияла много върху неговото усещане за отдаването на друг човек.

“Те наистина се обичаха, но не можеха един с друг. Това е урок за мен, че човек трябва да се научи да съществува с човека, когото обича, че това е проект, че е работа. Че човек трябва да се откаже от част от себе си, за да създаде пространство за другия човек.”

Милош Бикович обяви, че вече може да очакваме и неговия нов предстоящ проект в сътрудничество със световноизвестния актьор Джони Деп.

За него най-голямата жертва, която е направил в името на професията си, са загубеното време и човешките взаимоотношения.