Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Господин Дамянов, още от дете сте почивали със семейството на Живков, какви са спомените ви от строителството на резиденциите?

- Началото на строителството е постепенно и започва от 1951 г. Ако караме подред - 1952-1953 г. се построи резиденция "Лозенец". Беше много хубава и от нея са снимките ми с Гагарин, защото беше настанен там, а приемите му бяха във "Врана". Интересното е, че във "Врана" почти никого не настаняваха, защото имаше много спомени от царско време и никой не искаше да създава асоциации с миналото. Някъде все ще се покаже Борис III, Фердинанд, някой вензел, букви в стените или друг знак, който не е бил заличен. Макар че все пак бяха взели мерки – примерно в рамките, където са били царските портрети, бяха сложили Маркс, Енгелс и Ленин.

През 60-те вече започна строителството на прекрасни нови резиденции. Още в стария комплекс в "Бояна" се построи резиденцията на Тодор Живков с врачански камък и той си живееше там със семейството до построяването на новата. После от 1972-1974 г. се пусна резиденция "Бояна", която имаше два огромни дома, и още

седем постройки

с по 5-6 апартамента

Но и в цялата страна. Толкова са много, че е трудно да се изброят дори най-хубавите от тях. В Арбанаси имаше хотел, направен 1975-1976 г., в парка "Липник" край Русе - прекрасна резиденция. Също във Вонеща вода, на Шабла имаше някаква вила. Във Велико Търново имаше поне две резиденции, а и в Родопите - няколко. На Слънчев бряг Живков ползваше един много хубав хотел - "Чайка", откриха го през 1965 г. Построи се още и вълшебната резиденция "Хисаря". Беше фантастична с балнеосанаториум и всичко необходимо. Във Велинград пък се издигна дом на ЦК на БКП "Чайка" и отделно дом на Министерския съвет. Резиденцията в Наречен, която е на един хълм и също е много хубава. В Сандански издигнаха една специално за Живков, която струваше 18 млн. тогавашни лева. Накрая през 80-те години се появи и тази в "Банкя", която също глътна много пари. Живков винаги обичаше да спи на теферич – извън центъра на София. Не знам защо, но се страхуваше да остане нощем в града.

- Ходили сте и в другите "братски" страни, какви бяха резиденциите там?

- Едно сравнение – когато баща ми беше на върха си, бяхме поканени на почивка в Съветския съюз. Тогава ни заведоха в "Ленинские горы", където живеят членовете на Политбюро и настаняват само чуждестранни гости. Там бяха едни постройки предимно от дворянско време и съветски от 30-те и 40-те години. Много по-скромни бяха от нашите, но имаха стил, имаха класа, аристократизъм – пердета, огромни дъбови маси, грамадни библиотеки, кресла, канапета, билярд... Като за великани. Всичко "болшое", но нямаше много какво да се яде – храната само внос от България. Чехите също имаха, но те са още от Средновековието и Възраждането и са в много красив стил. Докато нашите превъзхождаха съветските като мащаби и като количество, но за една малка България това е непосилен разход.

- Как се определяше кои функционери къде да почиват?

- Имаше много строга йерархия, подобно на тази във френския двор навремето. Луи ХIV създава специално министерство за титлите, привилегиите, пенсиите и подаръците, а при нас също имаше нещо като отдел в ЦК, който решаваше. Така според установения ред тези, които почиваха в "Евксиноград", са длъжни поне веднъж по време на смяната си да отидат на посещение при по-малките шефове. Ако желаят, и те правят бригада – обикновено за събиране на плодове и зеленчуци. И обикновено никой не отказваше – колко е да съберат по една щайга. Тези, които са на Ривиера, могат да отидат на Дружба, но по-ниското ниво не може да отиде на по-високото, да речем, в "Евксиноград".

- Но по морето бяха построени и много други...

- Да, разбира се. На Приморско беше "Перла". Започнаха я някъде през 1972-1973 г. и я завършиха 1978 г. През 1985 г. започнаха и "Перла 2" на другия залив, но не успяха да я завършат, защото глътна много пари.

През 1951 г. непосредствено преди Златни пясъци се построи дом №1 на скалите в много хубав култовски стил и Вълко Червенков е почивал там. След това започнаха в по-ниската част да израстват ресторант, спортен комплекс и общо шест дома. В тях настаняваха членовете и кандидат-членовете на ЦК и министрите.

1973 г. започна да се строи хотел "Империал", който сега се нарича "Ривиера", и беше завършен през 1976 г. В него беше по-луксозно и той вече можеше да приема

и членове на Политбюро

Беше с парк в самата гора на огромна територия. Беше специален комплекс за малко по-ниското ниво на ЦК на БКП, където сега е Ривиера. Бил съм и там три години на детски лагер и отделно две години като почиващ. Почивахме заедно с децата на други известни хора като Иван Пръмов, Георги Боков, Милко Балев... Имаше възпитатели и възпитателки. Около целия комплекс, в който беше и лагерът, имаше ограда и денонощна охрана, изключено беше външни хора да влизат там.

За по-малките шефове – обслужващ персонал на ЦК и окръжните комитети, се построиха в северната част на Дружба (сега Св. св. Константин и Елена) няколко почивни станции. Дом №1 го дадоха на Министерския съвет. През 1969 г. построиха дом №2, дом №3 бяха едни вили на баира, в които само ергени и моми искаха да почиват. Дом №4, ако не се лъжа, го купи Гергов и след това го бутна, дом №5 беше по-луксозен с балнеосанаториум, а най-добър беше дом №6 за чужди гости и за членове на ЦК. Към всеки дом имаше стол, а отделно имаше и общ.

- Как се осигуряваше теренът за строителството на резиденции в най-хубавите кътчета на България?

- Много лесно. Имаше например и две къщи в Стария Созопол. Някъде през 70-те години тайно ги национализираха. Идва група от УБО и казва на собствениците – ние ви обезщетяваме с апартамент в еди-кой си блок на еди-кой си град, а тези стават наши – нищо не можеш да кажеш.

По принцип първо има предложение от УБО, а накрая Политбюро решава – примерно 200 декара се взимат и край. Собствениците се обезщетяват с по 10 лева на квадрат и замлъкват. Който много протестира, по бързата процедура го изселват като "враг на народа".

От 70-те години има тайно решение към всеки обект да се строят противоатомни скривалища. Така че под всичките големи домове има тунели и тайни помещения за военните, които стоят заключени.

- Имаше и много ловни стопанства.

- Да. "Воден" например беше специално построено за Чаушеску и Живков. Защото в Румъния, когато ходеше на лов, и той беше канен в подобни. Брежнев също идваше. Отдават му се почести, ордени "Герой на НРБ" и той казва: "1 милиард преводни рубли подарък за България!", а те са ни обрали предварително.

Дамян Дамянов е син на известния комунистически функционер от миналото Райко Дамянов
Дамян Дамянов е син на известния комунистически функционер от миналото Райко Дамянов