Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ГЕОРГИ ТОШЕВ
ГЕОРГИ ТОШЕВ

Тайните на семейство Рьорих
Преди 15 години попаднах за първи път в долината Кулу, в северна Индия. Тя се намира в подножието на величествените Хималаи. Наричат я „Долина на боговете”, защото в малките поселища, пръснати наоколо, се почитат стотици богове. В едно от тях – Нагар, Николай Рьорих прекарва последните десетилетия от живота си.

Неговото име предизвиква полярни оценки – за едни той е духовен водач и артист от най-висока класа, за други – самомнителен утопист и спиритуален шарлатанин. Той се посвещава на търсенето на Шамбала – според будистките легенди – митично място, „рай на земята”, където живеят духовно извисени мъдреци и където страданието не съществува. Според някои тя съществува физически, скрита някъде във вътрешността на Азия, а според други Шамбала е символ на духовното просветление – убежище на мъдростта и знанието, скрито във всеки от нас.

Идеята за Шамбала ще доведе Рьорих в тази част на света, тук той ще завърши и своето житейско пътешествие през 1947 година.

Художник, поет, археолог, философ и харизматична публична фигура, той оставя художествено и духовно наследство, което продължава да вълнува и съвременните хора. По целия свят има стотици галерии и музеи, които съхраняват фрагменти от огромното му по мащаб творчество.

Но как всъщност Николай Рьорих – един руснак със скандинавска фамилия, попада в долината Кулу?

Историята му започва на близо 4500 км. северозападно оттук, в Санкт Петербург, Руска Империя през 1874 година.

С режисьора Ема Константинова и оператора Виктор Попов разказваме за семейство Рьорих и тяхната мечта за един нов свят, съществуващ според други духовни закони.
“Мечтата за Шамбала” - тази неделя от 13,30 часа в “НепознатиТЕ” по bTV
#непознатите

*От фейсбук!