Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

По ирония текстът на песента не е оптимистичен, както смятали навремето в Азия

Happy New Year - "Честита Нова година!" на шведската попгрупа АББА вече от десетилетия е станала емблема на новогодишните празници. Любопитното е, че когато е създадена през 1980 г., тя е пробила дори във Виетнам. Всъщност тя е може би най-почитаната песен в далечната азиатска страна след националния химн.

През 80-те години на миналия век Виетнам е почти напълно

затворен за

външния свят

Единствените му връзки са с "братските" соцдържави от Съветския блок. Чужденците също били рядкост в Ханой. Гостуват само руснаци, които посещават страната по работа, а виетнамците ги наричали "американци без долари".

Но има една-единствена западна страна, която поддържа близки отношения с Виетнам - Швеция. Водена от силни етични принципи и възмутена от войната, скандинавската държава имала посолство в Ханой и голяма програма за сътрудничество с Виетнам.

Едно от грандиозните начинания в помощ на пострадалия от опустошителната война Виетнам било строителството на хартиена фабрика на около 90 километра северозападно от столицата Ханой.

Сериозната инвестиция първоначално била за близо 500 млн. долара. Но в крайна сметка във Виетнам се появило малко шведско селце. То било направено от дървени къщички, а високите руси обитатели и сауните му придавали много необичаен за Азия вид. Много от шведските експерти, които дошли да помогнат за проекта, се влюбили в страната, а немалко от тях се оженили за местни хора и не се върнали в родината си.

Заедно с тях обаче пристига и музиката на АББА. Въпреки че тогавашните виетнамски власти били много подозрителни към западното влияние и изпитвали истински ужас, че чужденците могат подмолно да покварят социалистическите им ценности, те все пак се примирили с чуждото културно присъствие. Причината била, че за тях Швеция е доверен съюзник и затова песните на АББА се приели официално.

Друг е въпросът, че по това време във Виетнам бушува страшен недоимък и има много малко поводи за празнуване

Хората се редят на безкрайни опашки с купоните за дажби в ръка само за да получат някаква оскъдна порция ориз.

В тази ситуация съвсем логично и културният живот е сведен до минимум, но песните на AББA били там, за да им напомнят, че има проспериращ и оптимистичен свят извън тяхната родина.

Има обаче и известна ирония в непоколебимата любов на виетнамците към "Честита Нова година!" на AББA! Песента достига дотам в оригиналния шведски вариант и всъщност думите й не звучат толкова весело и оптимистично:

"Няма повече шампанско.

И фойерверките свършиха.

Ето ни, аз и ти.

Чувствам се изгубен и тъжен.

Това е краят на купона.

И утрото изглежда толкова сиво."

Песента е създадена в съавторство от членовете на AББA Бени Андерсън и Бьорн Улвеус по време на почивка в Барбадос. Оригиналното й заглавие било Daddy Don't Get Drunk for Christmas ("Татко, не се напивай за Коледа"), като първоначалният текст е изпълнен с чувство за хумор.

Въпреки това след промяна на сюжета се променя и заглавието.

Хитът излиза

през 1980 г.,

а почти две десетилетия по-късно (през 1999 г.) той е пуснат отново като сингъл.