Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Скоро Радев ще покаже тайната си рожба пред обществото - конституция, която да премахне дефектите на 32-годишния ни сбъркан преход

Вече няма оправдание – президентът Радев трябва най-сетне да покаже новата си рожба на населението!

Вече 4 години чакаме този дебют. Отдавна знаем, че юридическият му съвет е бременен с нея (рожбата). Още през септември миналата година президентът призна – тя вече се роди, но няма да я покажа, докато Борисов не си подаде оставката.

Миналия месец на дебата с Анастас Герджиков президентът обеща да я извади на показ след изборите. Сега вече няма причина за отлагане –

крайно време е да научим каква нова конституция ни е подготвена!

4 години тя се пише като таен план за изненадваща военна операция, подобно на Плана “Шлифен”*. И нищо не се знае! На война като на война!

Знае се само, че Планът “Радев” ще премахне дефектите на 32-годишния сбъркан преход и ще постави началото на нов преход, много по-светъл от досегашния. Но… има един проблем. Каквото и да пише в Плана “Радев” за нова конституция, почти невероятно е тя да събере конституционно мнозинство в този парламент. Може би затова първо трябва да се предприемат тайни маневри и консултации?

Сегашното мнозинство е 134, което е далеч от 160, т. е. от две трети. Но и то ще се разпадне, ако бъде поставено на конституционно изпитание. Освен ако няма някакви други, по-силни методи за мобилизация и бойна готовност…

Скараният ни елит е съгласен само

по една тема –

да се премахне институцията Велико народно събрание (ВНС). Но това не може да стане без едно последно ВНС. Значи нови избори, а после още едни нови избори. Едва ли президентът би пратил трудно постигнатото мнозинство срещу картечниците…

Институцията ВНС много дразни не само политиците, но и техните пиари - “експертите”. Те обичат да повтарят, че такова чудо има само в Монголия. Там живеят едни изостанали племена, те ли ще ни учат на демокрация?

Ако знаеха истината, веднага щяха да оставят Монголия на мира. Не, там няма ВНС като нашето. Но преди 2 години тази страна си промени успешно конституцията и това стана след дълги всенародни дискусии, в които много активно се включи кажи-речи половината население. Струва си да се напише голям очерк за този празник на демокрацията.

В последния момент монголският президент коварно предложи да се отмени мажоритарната избирателна система и на нейно място да се приеме партийнолистова, от типа на българската политическа чума. Но избраният от народа чрез мажоритарен вот парламент категорично го отхвърли. Вместо това той вкара в конституцията текст, че всякакви промени в избирателната система трябва да се правят поне 1 година преди изборите.

Като споменаваме Монголия, можем само да се червим.

Там промените бяха всенародно дело – тук още са военна тайна и секретни преговори. Там те увеличиха властта на народа - тук елитът се чуди как да я изчегърта докрай.

Защо се мислим

за по-умни?

Истината е, че във всички световни класации по среден коефициент на интелигентност монголците стоят по-високо от българите.** Преди около 40 години прекарах там 1 месец. Тогава населението на тази държава бе едва 1,5 милиона, а България гонеше 9 милиона. Сега монголците са 3,3 милиона, а българите…

Колко всъщност са българите? И това ли е военна тайна! Уж скоро имаше преброяване, но някой да ви казва резултата?

Само да добавя, че институция, подобна на Велико народно събрание, има в САЩ. Тя е предвидена в чл. 5 от американската конституция и до този момент не е използвана - използван е алтернативният метод. И при двата метода обаче има пълна публичност още при зачатието и до края.

Ние сме единствената държава в света, в която

новата конституция се зачева

в пълна тайна

Затова сега не можем да я хвалим или критикуваме – можем само да предполагаме какви потайности крие тя.

Логично е да очакваме, че тя засилва пълномощията на президента.

Аз лично съм “за”. Трябва да има някакъв външен коректив на парламента и изпълнителната власт, особено когато те маршируват в гъша стъпка, което е нормалното им състояние.

Добре е президентът да има по-силно вето за някои от решенията на другите власти.

Нали си спомняте, че той върна на Висшия съдебен съвет избора на Иван Гешев за главен прокурор, а ВСС му го заби обратно като топче за пинг-понг? Представете си, че тогава за преодоляване на президентското вето бе нужно квалифицирано мнозинство в парламента. Днес г-н Гешев нямаше да е главен прокурор, чегъртането на ГЕРБ щеше да върви като по вода и прогресивната общественост щеше да пее и танцува.

Всъщност… кой знае? Да не забравяме, че и Татарчев, и Филчев бяха във война със синята партия, която ги излъчи.

И обратното – сините бяха доволни само от Борис Велчев, когото в началото не одобряваха, тъй като е внук знаете на кого. Добре е президентът да има по-силни пълномощия – спорът е докъде да стигат. За “президентска република” и дума не може да става,

правилният

термин е “полупрезидентски режим”

В някои държави с такъв режим държавният глава може да предлага правителството и да му иска оставката, да разпуска парламента. В други лично назначава министрите на отбраната и външните работи, пряко ръководи силовите министерства.

Всичко това го е имало и още го има в Европа, но както казах – у нас едва ли ще стане, защото няма да има конституционно мнозинство. Може би с една изненадваща операция, подобна на Плана “Шлифен”, то ще бъде заобиколено?

Умирам от любопитство да разбера как. Тръпна в очакване. Дори самият факт, че една нова конституция може да се измисли и напише в условията на пълна военна тайна, е уникален прецедент за историята на демокрацията.

И ний сме дали нещо на света! Затова е крайно време да научим какво е то.

* Планът “Шлифен” е стратегията, с която Германия изненадва Франция в началото на Първата световна война. Той заобикаля френските укрепления през Белгия и за малко да успее. За повече бих препоръчал знаменитата книга “Оръдия през август” от Барбара Тъкман, издадена на български от “Изток-Запад”.

**Вижте например най-новата класация по айкю: https://new-iq-test.com/

iq-by-country/. Според нея средното айкю на монголците е 101, а на българите е едва 93. В по-ранните класации сме по-близко.