Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Трима бивши съветници на президента в правителството, но Генчовска бе освободена оттам без мотиви

Близки до президента министри ще отговарят за националната сигурност, но има няколко неизвестни дали ще имат пълен контрол върху нея. Два неща изглеждат сигурни за момента. Първото е, че назначеният от ген. Румен Радев служебен премиер ген. Стефан Янев ще бъде редовен министър на отбраната и формално се води от квотата на "Продължаваме промяната". А вторият - че Бойко Рашков продължава като редовен вътрешен министър също като част от екипа на ПП. (Повече за него четете на стр. 4-5).

Оттук нататък започват неяснотите. Например дали дипломат № 1 Теодора Генчовска може да бъде причислена като човек на държавния глава. От една страна, новата външна министърка беше част от администрацията на "Дондуков" 2 и

участва в организацията

на срещата

“Три морета”

през лятото.

Това дава аргументи на някои анализатори да твърдят, че Генчовска също е президентски кадър и лоби на военния пилот. Но от друга страна, той я освободи от ангажиментите й в момента, в който бе номинирана от "Има такъв народ" през август за министър на отбраната в несъстоялия се кабинет на Пламен Николов.

Има още една въпросителна, преди да се заключи дали Румен Радев има контрол над националната сигурност. И тя е от съществено значение. Дали премиерът Кирил Петков, който беше служебен министър на икономиката, назначен от президента, би се еманципирал от него. Под ръководството на министър-председателя са ключови структури като ДАНС, ДАТО и Държавна агенция "Разузнаване". Държавният глава все още отговаря за Националната служба за охрана и е върховен главнокомандващ на страната.

Ако харвардецът остане лоялен към Румен Радев, тогава цялата национална сигурност ще е под контрола на "Дондуков" 2. Но при положение че се дистанцира от патрона си, страната ни може да се окаже в тежка институционална война.

Не се знае и доколко ще бъдат реформирани службите. Има кръгове, които настояват за изцяло нови кадрови състави и

всичко да се рестартира

Само със смяната на шефовете нямало да има ефект. Трябвало да се променят и функциите. "Продължаваме промяната" заявиха, че са готови да приемат нова структура, звена и състав. "Има 10 000 души чантаджии, които не вършат нищо", категорични са близки до министъра.

Още преди промените в МВР новите управляващи дадоха

заявка, че

ще сменят и шефа

на КПКОНПИ,

както и че искат да я реформират. Всички политици подават декларации за имотно състояние, но никой не разследва дали данните са верни, коментират запознати.

Друг от най-щекотливите въпроси в областта на националната сигурност вече няколко пъти бе повдиган от Кирил Петков - дали страната ни трябва да отмени ветото над членството на Република Северна Македония в Европейския съюз. Досегашната позиция на България беше категорично против, докато съседите ни не прекратят антибългарската си политика и докато не спазват междудържавния договор от 2017 г. Веднага след изборите Кирил Петков обяви, че ще предложи нов подход към РСМ. А сега, след като встъпи в длъжност, той конкретизира пред "Файненшъл Таймс", че иска за 6 месеца да се изчистят спорните въпроси. "Ще използваме работни групи, които да изготвят решения по въпроси като съвместна икономическа дейност, инфраструктура, култура и история", казва Петков пред британското издание.

Според някои анализатори това показва, че той е готов на промяна на българската позиция -

нещо, което

Румен Радев

не би одобрил.

Доколко правителството е доминирано от президента, както го обвинява ГЕРБ, ще си проличи още от стартовите им действия. Когато държавният глава връчи мандата на Кирил Петков, даде да се разбере, че очаква в първите 100 дни да се заемат с прокуратурата и правораздаването. Второ, да не разочарова очакванията за законност на хората, протестирали през 2020 г. И трето, предупреди, че очаква правителството да води битка с бедността и за отстояване на българските национални интереси.