Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Когато Стефан Данаилов среща Копола

В една от онези безкрайни нощи, в които разговаряме за живота му, Стефан Данаилов се сеща за знаменитата си среща с Франсис Копола в Двореца в Балчик. Режисьорът на “Кръстникът” снима по това време новия си филм в България. Стефан е министър на културата. Пристига в морското градче, за да се увери лично, че американските му колеги си вършат работата по план. Разбира се, не се държи като министър, а като актьор. Директно отива на снимачната площадка.

“Защото си е вълнение. Копола, големи артисти, прави се кино. Магия!”, споделя Стефан.

Филмът е по новелата на Мирча Елиаде „Младост без младост“. Копола е режисьор, сценарист, продуцент. За главните роли са ангажирани Тим Рот и младата румънска актриса Александра Мария Лара.

Стефан попада на снимачната площадка точно, когато се снима сцена с главната героиня. Няколко пъти Копола нарежда нов дубъл, накрая моли Стефан Данаилов да даде показен урок: да коленичи, с отправен към пълната луна поглед, да вие от мъка…

“Вих като вълк”, смее се Стефан. А Копола се приближава към него, забравяйки , че общува с министър:”Стефане, един ден ще те снимам като актьор в мой филм!”

Малко по-късно на вечерята Данаилов и Копола разговарят за филми и роли, не за политика.

Това е един щрих от характера на Стефан Данаилов. Умението му да общува с другите, да скъсява дистанция. Да е автентичен в живота, на сцената, на снимамната площадка.

Ще го помня такъв - отворен към другите, спонтанен.

И ще продължам да събирам истории за неговия вълнуващ живот.

За да го помним!

Стефан Данаилов

1942-2019

Снимката е от личния архив на Деяна Данаилова, дългогодишен ръководител на Междунатодния отдел в Министетството на културата.

*От фейсбук!