Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С пробива на Националната военна лаборатория на САЩ

възобновяемата енергия вече ще може да се съхранява

С него ще може да се зарежда
чисто гориво във всяка станция

Едно революционно откритие на Националната лаборатория на САЩ е на път да постави началото на истинската водородна революция – с него може да се съхранява излишъкът от възобновяемата енергия, който в момента се изхвърля – в Европа над 50%. Нещо повече, то дава възможност за

бърза декарбонизация

на транспорта, защото водородът може да е енергоносител с нулеви емисии.

Досега конвенционалното съхранение под високо налягане бе истинско научно и техническо-инженерно предизвикателство за учените от цял свят. Както е известно, водородът е прочут с избухливостта и “непредвидимия си характер”.

За да се справят с него, изследователите от Националната лаборатория на САЩ “Лорънс Ливърмол” (LLNL) и Националната лаборатория на Сандия прибегнаха до едно доста нестандартно решение. Те се спряха на метални хидриди, осигуряващи изключителна енергийна плътност, които могат да отделят и усвояват водород. Резултатите, публикувани в Angewandte Chemie, предизвикаха невиждан фурор и въодушевление в научните среди в цял свят.

Проф. д-р на химическите науки Евелина Славчева е директор на Института по електрохимия и енергийни системи към БАН. Тя и екипът й участват в почти всички големи европейски проекти, свързани с водорода. 
СНИМКИ: ВАСИЛ ПЕТКОВ
Проф. д-р на химическите науки Евелина Славчева е директор на Института по електрохимия и енергийни системи към БАН. Тя и екипът й участват в почти всички големи европейски проекти, свързани с водорода. СНИМКИ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Самата лаборатория “Лорънс Ливърмор” има една мисия – “да укрепва

сигурността

на Съединените щати чрез разработване и прилагане на наука, технологии и инженерство от световна класа, които засилват отбраната на нацията. намаляват

глобалната

заплаха

от тероризъм и оръжия за масово унищожение. Лабораторията работи във всички клонове на науката и отговаря за техническото съвършенство на научните проекти от национално значение. В нея се трудят 7200 учени, а бюджетът им годишно е 2,7 млрд. долара.

Ползите от откритието са много и имат всички шансове да придадат смисъл на милиардите, които Европа инвестира във

възобновяеми източници

на енергия.

Самият зелен водород се добива от възобновяеми източници и на него се разчита да намали съществено парниковите газове и вредните емисии. С откритието се решава и големият проблем с ВЕИ-тата, които при благоприятни условия генерират огромни количества енергия, която обаче няма как да се съхранява и до момента се изхвърля. Истински абсурд на фона на енергийната криза, в която изпада Европа.

Генерираната от фотоволтаици енергия вече ще може да се съхранява.
Генерираната от фотоволтаици енергия вече ще може да се съхранява.

Статистиката в ЕС показва, че от 109-те региона, свързани с производството на водород, включително и Обединеното кралство, 88 региона (81% от всички) имат излишък от производство на електроенергия от ВЕИ, а при 84 този излишък е над 50%. В момента тази енергия не може да се използва и в повечето случаи се изхвърля, защото няма как да бъде съхранена. С въвеждането на

новите

водородни технологии

тя ще се използва за производство на зелен водород, който може да се съхранява и при необходимост да се използва за вторично производство на електроенергия чрез електрохимично преобразуване в горивните елементи.

Именно тук откритието на американските учени може да бъде от огромна полза не само за ЕС, а за целия свят.

Металните хидриди в твърдо състояние с висока обемна и гравиметрична плътност на водорода са атрактивни алтернативи на съхранението на водород в неговата газова фаза.

Въпреки това много от тях имат лоша термодинамика на поглъщане на водород след първоначалното му освобождаване, което налага екстремни водородни налягания за регенериране. Това ограничение е свързвано с т.нар. “метастабилна природа” на металните хидриди и именно то препятстваше с години бързото приложение на тези съвременни и умни технологии.

Водородът дава шанс Зелената сделка да стартира по-бързо отколкото се очакваше.
Водородът дава шанс Зелената сделка да стартира по-бързо отколкото се очакваше.

В Националната лаборатория „Лорънс Ливърмор" откриха нов начин за преодоляването на тази бариера. Екипът избра

метастабилния алуминиев хидрид,

– така наречения алан. Той притежава обемна водородна плътност, два пъти по-голяма от тази на течния водород. Досега се смяташе, че плътният, масивен алуминий не може да се превърне в алан освен при екстремни условия - над 6900 атмосфери дихидрогенно (H2) налягане.

Екипът създаде нов наноограничен (nanoconfined) материал с много по-добра термодинамика за регенериране на алана. Изследователите откриха, че ако е поместен в нанопори от високопорьозен бипиридин-функционализиран ковалентен триазин, той може да бъде регенериран при H2 налягане от само 700 бара (690 атмосфери), или 10 пъти по-ниска. Учените са категорични, че това налягане лесно може да се постигне дори в станциите за зареждане с водород, което заедно с някои предстоящи подобрения (вкл. съкращаване на времето за пълнене), ще осигури бързо зареждане на транспортните средства с необходимото гориво.

Откритието на лабораторията “Лорънс Ливърмор” може да стартира водородната революция по-рано от очакваното.
Откритието на лабораторията “Лорънс Ливърмор” може да стартира водородната революция по-рано от очакваното.

“Работата проправя пътя за разработване на композитни материали, подходящи за съхранение на водород в реалния свят, включително бордово съхранение на водород в превозните средства”, казва Съчъ Ли - един участниците в изследването.

Чрез поредица и комбиниране на сложни спектроскопски и микроскопски експерименти учените откриха нов и изненадващ механизъм за

стабилизиране

на алана

Според научната статия механизмът включва образуване на естествено стабилни радикали и малки аланови клъстери, които взаимодействат химически с нанопорите и това води до термодинамика, която е напълно различна от изходния материал.

До няколко години има всички шансове да караме коли със зелен водород.
До няколко години има всички шансове да караме коли със зелен водород.

“Това наистина е интересен подход за стабилизиране на метастабилни материали за съхранение на водород, особено като се има предвид широката палитра от потенциални материали - казва Брандън Ууд, който ръководи екипа на LLNL. - Освен съхранението на водород, тази технология също може да има последици за оптимизиране на свойствата на други материали за

генериране и съхранение

на енергия, включително батерии и катализатори.”

Революционната разработка е финансирана от Министерството на енергетиката на САЩ, от Департамента за енергийна ефективност и възобновяема енергия, от Департамента за водородни технологии и горивни клетки и от Консорциума за напреднали изследвания за съхранението на водород.