Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивайло Нойзи Цветков Кадър: бТВ
Ивайло Нойзи Цветков Кадър: бТВ

Поради предизборната ситуация политическата класа не е на висотата на това, което времето изисква в момента. Ако така продължава здравната криза, след месец ще можем да говорим за национален провал.

Това каза културният антрополог и журналист Ивалой Цветков-Нойзи. Той се обяви категорино за масово тестване и ваксинация

Ясно е защо няма политическа воля, нямат куража при това разделено общество да индуцират тази кампания, да не би да изгубят няколко антиваксърски гласа, коментира поведението на политиците.

Провалът тръгва от забравянето, изпуснаха се 5 месеца, в които да се действа. Защо нямаше масова комуникационна кампания, попита още Цветков. Познавам 10-те най-добри рекламиста в България, можеше да ги събера на една маса и за един ден да направим кампания като слънце, стига да има воля от държавата.

Посланието на една такава кампания трябва да почива на разбирането, че автономното тяло не може да живее само за себе си, посочи Нойзи и цитира треньора на "Ливърпул" Юрген Кллоп: Това с ваксинациите е като карането пиян - не може да имаш свободата да пиеш и да караш, имаш отговорност към социума.

Свободата не е да можеш да правиш каквото си искаш, а да можеш да не правиш това, което не искаш. Всички у нас почиват на тази концепция, но тогава аз казвам: Тези, които не искат да стигат до кислородния апарат в болницата, също трябва да имат свободата, заяви анализаторът. 

Промяната, каквото и да се разбираше под това, вече записа две загуби с 0:6, неуспявайки да сглоби два пъти правителство. И сега поне до декември няма да има кабинет, затова говоря за очакван национален провал в управлението на пандемията, каза Цветков. А статуквото седи и злорадства - тези нищо не могат да сглобят.

Работим с твърде много неизвестни, за да се прогнозира - какво например ще поискат и как ще действат ПП, ИТН. Последователна е само "Демократична България" по думите му. Има компромиси, които не бива да се правят, но пред опасността от национален провал някакво съгласие трябва да има, категоричен е Цветков.

Кризата обаче още не е дошла, истината е, че ако се движим така като липса на политически конструкт, тепърва това ще е голям проблем, смята културологът.