Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От чиповете на Бил Гейтс до пръскане на зарази от самолет – човешката глупост край няма

“Това е целта - да могат да убиват хората. Преди се разбра, че самолетите пръскат зараза, сега с ваксините е същото състояние. Казват, че ако не съм с ваксина, съм болен, ама аз сам си преценям. А като ме гледате - жив и здрав. Ако хванем оградата, ще я откъртим”, разпалено разяснява мъж на неопределена възраст пред една от националните телевизии.

Друг сюжет. “Едно момченце си сложило ваксина. После слага на мястото, дето са го боцнали, такова - крушка електрическа. И тя светна. Честно ти казвам. От другата страна слага - няма. На друго място слага - няма, на трето - няма. А където му е ваксината - свети. Просто има някакви далавери.” Това вече го споделя жена от същия квартал.

По същото време във фейсбук мъж пишат: “Аз съм бизнесмен, осигурявам работа на немалко хора. Наскоро се ваксинирах заедно с цялото ми семейство. Когато се появих на работа, неколцина работници дойдоха при мен и ми казаха: “Шефе, молим те, дай да видим дали наистина на ваксинираното място могат да се лепят монети. Направо онемях!”

Това са само малка част от всички теории на конспирацията, които от година и половина - две обикалят България. Главно през социалните мрежи и от уста на уста, но със сигурност не помага “да отлепим ютията” (по израза на Любо Пенев) от последното място по ваксиниране и от първото по смъртност.

Но все пак една от най-вирулентните, но и от най-абсурдните е, че ковид пандемията и ваксините

са измислени от

собственика

на “Майкрософт”

и един от най-богатите хора в света Бил Гейтс.

Той сподели пред агенция Ройтерс своето изумление от мащаба на “щурите и зли” конспиративни теории, които се разпространяват за него.

В Америка и в Европа т.нар. антимаскъри (хората, които отказват да носят маски като противодействие на разпространяването на заразата) и антиваксъри (тези, които отхвърлят ваксините изначално и отказват имунизация) твърдят също, че фондацията на Бил и Мелинда Гейтс използва ваксините, за да се бележат хората с микрочипове и да се установи контрол над света.

Като техен катализатор Гейтс вижда социалните мрежи. Милиардерът, известен със своята благотворителна дейност, оценява положително промените в САЩ и е оптимист за развитието на кризата с пандемията.

В периоди на криза конспиративните теории като например тези за кемтрейлс (следите от самолети в небето) и вредата от 5G мрежите процъфтяват. Затова от началото на пандемията мишени на спекулации станаха основателят на “Майкрософт” Бил Гейтс и директорът на Националния институт по алергични и инфекциозни заболявания на Съединените щати д-р Антъни Фаучи.

“Никой не би предсказал, че аз и д-р Фаучи ще бъдем споменавани в злонамерени теории с това, че сме създали пандемията или се опитваме да се възползваме от нея. Много съм изненадан и се надявам това да отмине”, казва Гейтс.

Милиардерът, който през 2014 г. остави бизнеса и се посвети на филантропия, изтъква ролята

на социалните мрежи

за прокарване на

дезинформация и слухове

“Наистина ли хората вярват в такива неща? Трябва да проучим това, да разберем как се променя поведението на хората и да го сведем до минимум или да разясним целите си”, казва той.

Когато беше президент, Доналд Тръмп препоръчваше третиране на вируса с дезинфектанти и обещаваше да уволни д-р Фаучи.

Гейтс оценява промяната на курса при новия президент Джо Байдън, който върна страната в СЗО и запази ценните хора от времето на Тръмп.

“Те ще се възползват от Франсис Колинс и д-р Фаучи, които са чудесни. Понякога те изглеждаха единствените здравомислещи хора в американското правителство”, допълва Гейтс.

От позицията на човек, чиято фондация участва с над 1 млрд. и 750 млн. долара в борбата с пандемията, Гейтс не се тревожи за бъдещето.

“Богатите страни ще излязат от пандемията, ако се ваксинират до 70-80% от населението. Оптимист съм, че богатият свят тази година до голяма степен ще се върне към нормалното положение. Ако помогнем на развиващите се страни да не бъдат източник на зараза, това ще е началото на края”, сигурен е милиардерът.

Съединените щати вече участват в инициативата КОВАКС, която има за цел да осигури безплатно близо 2 млрд. дози ваксини за бедните страни.

Ето кои според британския в. “Мирър” и други медии са 12-те най-разпространени теории на конспирацията, заблуди и откровени лъжи около пандемията и ваксините.

Ковид не е

по-опасен от грипа

Всяка година светът минава през грипна епидемия, при която умират хиляди хора. Лекарите обаче са категорични, че симптомите и боледуването от COVID-19 са много по-тежки, а рискът от смърт е по-висок.

Само възрастните хора

го карат тежко

Рискът от тежко заболяване и смърт се увеличава с напредването на възрастта. Последната година обаче доказа, че много млади хора, заразили се с коронавирус, стигат до болница и дори до смърт. Много държави по света регистрираха най-високата си смъртност през 2020 г. от Втората световна война насам.

Без кашлица

няма коронавирус

Най-често разпространените симптоми на COVID-19 са кашлица и висока температура, както и загубата на вкус и обоняние. Липсата на тези симптоми обаче не значи, че не сте се заразили с опасния вирус.

Маските са вредни

за здравето

Маските имат много малък ефект върху количествата на кислород и въглероден диоксид. Хирурзите ги използват по време на дълги операции без никакви здравословни проблеми.

Чесънът и витамините

предпазват от COVID-19

Няма научно доказателство, че чесънът или която и да е друга подправка намалява шанса да се заразим с коронавирус. Същото се отнася и за витамините. Мит е също така и че вана с гореща вода прогонва вируса.

5G интернетът

причинява болестта

Няма никакъв логичен начин, по който пневмонията или други болести, причинени от коронавируса са по вина на 5G мрежата. По тази логика държавите, които не разполагат, най-високо технологичната мрежа, би трябвало да имат по-малко случаи на COVID-19, но това не е факт.

Ваксините не са

тествани достатъчно

Бързата поява на ваксини безспорно е причина за много съмнения в ефективността им. Учените обаче са категорични, че бързото развитие на препаратите не означава, че не са достатъчно изпитани по отношение на безопасността.

Инжектират ни чипове

Всеки, който е чипирал домашния си любимец, знае, че чиповете не се вкарват в тялото чрез вида игли, които се използват за ваксинация. Въпреки слуховете също така няма никакво доказателство, че ваксините модифицират нашата ДНК.

Пандемията е една

голяма конспирация

Много хора обичат теориите на конспирацията. Но за да се създаде цяла пандемия, са необходими милиони доктори, учени и политици. Едва ли някой от тях би преминал през всичко това, само за да подпомогне новия световен ред.

Божие наказание

Ковид пандемията е дадена от Бог като наказание за греховете на човечеството. И само Бог чрез вярата може да ни даде истинското спасение. Ваксините и лекарствата срещу заразата те обявяват за творение на сатаната и недопустим опит на човека да се намеси в Божиите дела.

Според тях “слуги на сатаната на Земята се опитват да налагат ковид фашизма и тероризма”, внушавайки на хората, че ако искат да се предпазят от смъртоносния вирус, трябва да се ваксинират. Зад тези послания според тях се крие голямата цел – да намалят населението на Земята с 80%.

Преди няколко месеца казаха, че училищата ще се затварят последни, а стана точно обратното.    Очевидно ние не сме интересни на сегашните и бъдещите управляващи, защото нямаме право на глас. Мисля, че тези, които управляват страната, трябва да имат позиция и да предлагат решение на всеки проблем, а не действията им да зависят само от това кое ще им донесе повече гласове.

Лекарите не помагат

нарочно

Антиваксърите не вярват, че в тази ситуация с ваксинацията лекарите помагат на хората. Те работят за корпоративните интереси на милиардерите, като ги подпомагат в тайните им игри да бъде установен нов световен ред.

Коронавирусът е за да се отвлече вниманието на хората от “дълбоката държава”

Най-дестабилизиращата теория на конспирацията идва от занимаващата се с това организация или по-скоро култ QAnon. Според ръководителите му светът се управлява от тайнствената “дълбока държава” - тайна група педофили сатанисти, които са в заговор с влиятелни либерални политици.

Култът QAnon възниква в САЩ в края на 2017 г. и става извънредно популярен там точно преди кризата с пандемията. През 2020 г. той увеличава популярността си със смесване на главните митове за коронавируса със своите основни теории.

Според QAnon “дълбоката държава” е измислила COVID-19, за да оправдае установяването на контрол над световната общественост. Освен това пандемията е помогнала за свалянето от поста на американския президент Доналд Тръмп, когото последователите на култа представят като главна надежда на света за победа над “дълбоката държава”.

“2020-а стана годината, превърнала QAnon в глобален проблем. Въпросният култ рязко увеличи ръста на последователите си, разпространявайки свързаните с коронавируса конспиративни теории, а също така получи подкрепата на 97 кандидати за Конгреса на САЩ”, твърди вестник The Conversation. Според него само през миналата година членската маса на QAnon е нараснала с 581%.

* Употребява се вместо преценявам главно от хора, които си мислят, че знаят всичко, защото имат фейсбук