Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Валери Найденов
Валери Найденов

Партията на Слави толкова държеше на г-н Петър Илиев, че се самоуби, а той вероятно е “оптимизирал” данъците на известни българи в офшорния Барбадос

Пеевски имал 3 офшорни фирми? Браво на международния консорциум от журналисти! Както е тръгнало, скоро той ще разкрие, че папата е католик.

Пуберите може да са в див възторг от досиетата "Пандора", но ние, дъртите, добре знаем, че това не е дори един процент от истината. В разкритията на сайта Bird.bg (Птица.бг) се посочват двама български политици и 200 български граждани с офшорки. Всъщност те са хиляди, ако не и десетки хиляди. Истинската сензация ще бъде, ако намерят едър бизнесмен или мастит политик без офшорка.

Няма нищо лошо в "Пандората", но добре е да не губим истинския ракурс.

Разкритията на “Птицата” са като врабче, което кълве шепа просо

върху тенекия и вдига шум. А истината за офшорките е като стадо слонове, което тъпче всичко по пътя си.

Най-едрият бизнес в България е собственост на българска фирма, която е собственост на офшорна фирма. През офшорки минава, кажи–речи, целият внос и износ, там се формират и печалбите на всяка сериозна компания. Богатствата на богатите българи са там.

Офшорни фирми крият по света собствеността на големите медии, търговските вериги, мините, заводите. Всеки уважаващ себе си финансов консултант урежда за клиентите си "оптимизация на данъците" в някое данъчно убежище.

Разузнаването на големите държави (главно на САЩ) добре знае кой къде и какво крие, на практика то държи световния елит за интимните части.

И когато трябва – стиска. Разкритията като "Пандора" и "Панамските книжа" са точно такова целево затягане на хватката.

Що се отнася до "международния консорциум" от журналисти, може да го наречем и световна система от пощенски кутии, която се издържа от добре известен благотворител. Но и това е за добро – все пак нещо излиза наяве.

Излиза, но много малко. Помните ли например, че след вторите избори това лято БСП и ИТН бяха на косъм от коалиционно правителство? Уви,

този косъм се оказа по-як от китайската стена

Партията на Слави толкова държеше да сложи юриста Петър Илиев за министър на вътрешните работи, че предпочете да се самоубие, вместо да го смени с друг. Как мислите, защо?

С какво г-н Илиев е чак толкова незаменим? Вероятно с това, че беше почтен консул на данъчното убежище Барбадос, а според медиите във фирмата му работели много счетоводителки. Изводът на по-умните от мен е, че фирмата "оптимизира данъците" на някои видни нашенци. Но и в това няма лошо, щом е законно.

Лошото е, че е законно. Узаконили са го назначените от олигархията депутати (прескачам любимата ми тема за избирателната система). Може би греша за г-н Илиев и ако греша – извинявам се, но май агонията на българската политическа система това лято се удължи с минимум 3 месеца заради нечии пари в една офшорка.

За какво точно сега "Пандора" изсипа нощното гърне върху главите на хора като Тони Блеър, Володомир Зеленски и краля на Йордания –

всеки си има своя си грях, всеки с нещо е станал неудобен

Но греховете им са направо смешни в сравнение с офшорните пари и имотите на саудитците, които не се упоменават в новинарското съобщение. Сръбският министър имал колекция от апартаменти в България?

Това си е направо майтап. Моят съвет е веднага да ги продава.

Най-скъпите жилища в света се намират на Пето авеню срещу Централния парк в Манхатън, Ню Йорк. Там дори гарсониера е над 10 милиона долара.

Ако се разходи човек по тротоара след залез, ще види, че много, ако не и повечето от сградите са тъмни. Това е така, защото са изкупени от саудитски, руски, омански, катарски шейхове, които рядко си навестяват имотите.

Има една закономерност – колкото по-високо е неравенството в дадена държава, толкова по-голям дял

от нейния национален капитал се държи в офшорки

Според бестселъра "Капитал и идеология" на вече знаменития икономист и статистик Тома Пикети делът на скритите в офшорки финансови авоари е 4 процента за САЩ, 10 процента за Европа и 50 процента за Русия и 58 процента за страните от Персийския залив.

За САЩ е ясно – за тяхното финансово разузнаване

офшорките са отворена книга

Ясно е също така, че шейховете се чудят къде да си сложат петродоларите. За Русия според Пикети главната причина е грабителската приватизация, която превърна бандитите в шейхове.

Уви, авторът изобщо не се занимава с България, но нашите методи за приватизация буквално копираха руските. Логично е да предположим, че офшорните проекции на нашия преход са много подобни.

Пикети посочва една много важна закономерност – докато

изнесените в чужбина руски капитали не носят печалби

и дори търпят загуби, то чуждите инвестиции в Русия са направо златни кокошки. Предполагам, че същото важи и за родните герои на капиталистическия труд.

Това е една от причините, поради които ние се развиваме най-бавно в сравнение с другите страни от Източна Европа. Може би е най-главната.

Според едно интервю на видния финансов експерт Кольо Парамов

“Българските държавни пари са в 4300 офшорни сметки,

а сумата е 51 милиарда долара."

Г-н Парамов не дава линк към източника си, но споменава нещо за данни на ЦРУ. Все пак той знае по-добре, тъй като навремето беше главен ревизор на БНБ, а в по-близкото минало и финансов съветник на Бойко Борисов.

За нас, които нямаме неговите когнитивни възможности, но помним методите на българската приватизация, тези числа са много вероятни. 4 хиляди и 300 офшорни сметки. Три от тях – на Пеевски. Кога ли ще научим останалите 4297?

Според мен и това предстои. Международният натиск вече принуждава офшорките да дават пълна информация – стига този, който я иска, да е служба на САЩ. Швейцария например отдавна клекна пред американския натиск, а Барбадос – едва миналата година.

Що се отнася до г-н Пеевски,

по всичко личи, че ще излезе сух

За сравнение ще напомня, че предишният председател на Европейската комисия беше Жан-Клод Юнкер. Точно когато аха-аха да седне на това кресло, пак едни разследващи журналисти извадиха наяве, че като премиер на Люксембург е превърнал страната в де факто офшорка – в пълно нарушение на европейските договори и директиви.

Юнкер си призна, посипа си главата с пепел и обеща повече да не прави така. Освен това обеща да въведе пълна прозрачност.

Чакаме и се надяваме.